Lehtien haravointi syksyllä – kannattaako haravoida?

Piha
Lehtien haravointi syksyllä kannattaa tehdä harkiten.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.9.2023

Lehtien haravointi syksyllä sekä muun puutarhajätteen putsaus pihalta ja puutarhasta ovat kotipuutarhurin perinteisiä töitä ennen talven tuloa. Voisikohan työmäärää helpottaa ja lehtien haravoinnin jättää väliin?

3 vinkkiä nurmikon leikkaamiseen, lehtien haravointiin ja kompostointiin syksyllä

Syksyn pihatöiden avulla valmistaudutaan myös jo seuraavaan kevääseen. Oman pihan ja puutarhan syysaskareissa kannattaa huomioida nämä ohjeet.

Nurmikon leikkaus syksyllä

Syksyllä nurmikon leikkuukorkeus riippuu myös nurmikkosi lajikkeesta, mutta yleensä noin 5 senttimetrin korkeus on sopiva. Korkeampi ruoho tarjoaa suojaa juurille ja auttaa estämään rikkaruohojen kasvun.

Vältä liian voimakasta leikkausta syksyllä. Älä poista yli kolmasosaa nurmikon pituudesta yhdellä leikkuukerralla. Liian voimakas leikkaus voi vahingoittaa nurmikkoa ja altistaa sen sairauksille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nurmikko jatkaa kasvuaan yllättävän pitkään, Etelä-Suomessa joskus jopa marraskuulle asti. Tärkein asia nurmikon kannalta on muistaa leikata se riittävän lyhyeksi ennen pysyvän lumipeitteen saapumista. Tämä estää esimerkiksi tuhosienten leviämistä nurmikossa talven aikana.

Kun maan lämpötila laskee noin seitsemään asteeseen, ruoho lakkaa kasvamasta. Tällöin nurmikkoa ei myöskään enää pidä leikata.

Lue myös: Nurmikon leikkaaminen syksyllä – vältä nämä virheet

Lehtien haravointi syksyllä kannattaa tehdä harkiten

Nurmialueilla pieni määrä puiden lehtiä häviää silpuksi viimeisellä ruohonleikkuukerralla, mutta hiekka- ja kiveysalueilla kannattaa olla huolellisempi. Jos lehdet maatuvat hiekkakäytäville, syntyvä orgaaninen aines luo kasvupohjaa rikkakasveille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pienemmät ja nopeasti maatuvat lehdet kannattaa haravoida ja levittää esimerkiksi istutusten juurelle, jossa ne maatuessaan toimivat maanparantajina.

Lehtien haravointi syksyllä onkin hyvä tehdä harkiten. Paksuin lehtimatto kannattaa haravoida pois nurmikolta, koska paksun lehtikerroksen alla maa ei hengitä, vaan mätänee.

Suurilehtisten puiden, kuten vaahteroiden, sekä vahapintaisten, kovalehtisten kasvien, esimerkiksi tammien, ja kookkaiden puiden runsas lehtimäärä on hyvä haravoida pois nurmelta, sillä ne eivät ehdi maatua talven aikana.

Osan pudonneista lehdistä voi huoletta jättää paikoilleen. Vaikka nurmikolla makaavat syksyn lehdet saattavat olla esteettinen haitta, niin lehdet ravitsevat nurmea talven aikana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maa köyhtyy, jos kaikki lehdet siivotaan sen pinnalta pois. Tehokkaimmin lehdet ravitsevat nurmikkoa, jos ne ajaa pieneksi silpuksi ruohonleikkauksen yhteydessä.

Lehtikomposti tuottaa parissa vuodessa hyvää multaa.

Kompostoi puiden lehdet ja ruohosilppu

Haravoinnista kertyneet lehdet kannattaa kompostoida. Jos pihalla ei ole kompostia niin lehdet voi myös kasata puiden ja pensaiden juuria suojaamaan. Esimerkiksi pensasaidan juuristo pitää talvella pienestä lehtipeitteestä. Tässäkin tosin kannattaa muistaa kohtuus, ja siirtää valtavat lehtikasat muualle.

Pudonneet lehdet ja nurmikon ruohosilppu ovat arvokasta raaka-ainetta omalle kompostimullalle. Kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, on turvallisinta kompostoida puutarhakompostorin sijaan lämpökompostorissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Lehtikomposti tuottaa mehevää multaa

Lue lisää syksyn puutarhatöistä

Hedelmäpuiden syyslannoitus

Syyslannoitus tehdään, kun kasvit ovat vielä vihreitä

Syysistutukset – 5 syytä, miksi syksy on erinomaista istutusaikaa

Tuijan istutus, hoito ja leikkaaminen

Syyshortensia – istutus ja hoito on helppoa