Ruohonleikkurit vertailussa: valitse paras ruohonleikkuri pihallesi

Piha
Ruohonleikkurit vertailu: Ruohonleikkurit tarjoavat useita erilaisia ominaisuuksia, joita vertailemalla selviää, mikä on paras ruohonleikkuri omaan käyttöön.
Ruohonleikkurit tarjoavat monia ominaisuuksia, joita vertailemalla selviää, mikä on paras ruohonleikkuri omaan käyttöön.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2024

Ruohonleikkurit tarjoavat monia erilaisia ominaisuuksia, jotka auttavat pitämään oman pihan nurmikon vehreänä läpi kesän. Sopivan ruohonleikkurin valintaan kannattaa panostaa ja perehtyä eri mallien käyttöominaisuuksiin.

Ruohonleikkurin valinnassa on tärkeää ottaa huomioon pihan koko, maaston muodot, henkilökohtaiset mieltymykset ja tietysti myös ruohonleikkurin hinta. Tutustu eri ruohonleikkurityyppeihin ja niiden ominaisuuksiin, ja valitse leikkuri, joka tekee nurmikonhoidosta vaivatonta ja miellyttävää.

Hyvin valittu ruohonleikkuri ei ainoastaan säästä aikaa ja vaivaa, vaan myös auttaa pitämään pihasi kauniina ja siistinä kesästä syksyyn.

Ruohonleikkurit ja niiden ominaisuudet

Ruohonleikkurin valinta voi olla joskus haastavakin tehtävä, sillä markkinoilla on laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja. Kannattaa valita juuri omalle pihallesi ja pihan muotoihin sopiva malli, jotta ruohonleikkuusta tulee mahdollisimman tehokasta ja vaivatonta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Työnnettävät ruohonleikkurit, työntöleikkurit

Työnnettävät ruohonleikkurit eli työntöleikkurit ovat ympäristöystävällisiä, koska ne eivät käytä polttoainetta tai sähköä.

Nämä ovat manuaalisia ruohonleikkureita, jotka vaativat käyttäjältä fyysistä voimaa työntämiseen. Työnnettävät ruohonleikkurit eli työntöleikkurit ovat ympäristöystävällisiä, koska ne eivät käytä polttoainetta tai sähköä. Ne sopivat erityisesti pienille ja tasaisille pihoille.

Polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit

Ruohonleikkurit vertailussa: valitse paras ruohonleikkuri pihallesi.

Polttomoottorikäyttöiset ruohonleikkurit ovat tehokkaita ja soveltuvat erityisesti suuremmille pihoille sekä epätasaisille maastoille.

Polttomoottorileikkurit voivat olla melko raskaita ja vaatia enemmän huoltoa, mutta samalla ne tarjoavat enemmän voimaa ja pidempää käyttöaikaa kuin sähköleikkurit.

Akkuruohonleikkurit – ympäristöystävällinen valinta

Akkuruohonleikkuri on hyvä vaihtoehto perinteiselle polttomoottorikäyttöiselle ruohonleikkurille.
Akkuruohonleikkurin akun kesto ja käyttöaika riippuvat mallista ja merkistä. Useimpien mallien käyttöaika on noin 30-60 minuuttia. 

Sähköleikkurit ovat joko johdollisia tai akkukäyttöisiä. Johdolliset mallit ovat kevyitä ja hiljaisia, mutta niiden kantama riippuu sähköjohdon pituudesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Akkuruohonleikkuri on hyvä vaihtoehto perinteiselle polttomoottorikäyttöiselle ruohonleikkurille. Akkukäyttöiset ruohonleikkurit tarjoavat enemmän liikkumavapautta, mutta niiden käyttöaika on rajallinen akun keston mukaan. Ne soveltuvat keskikokoisille pihoille.

Robottiruohonleikkuri hoitaa nurmikkoa puolestasi

Robottiruohonleikkuri hoitaa nurmikon leikkuun puolestasi.
Robottileikkuri silppoaakin ruohon pieneksi silpuksi, joka valuu maahan ja maatuu. Tämä auttaa pitämään ruohon elinvoimaisena.

Robottiruohonleikkurit ovat itsenäisiä laitteita, jotka leikkaavat ruohon automaattisesti. Ne sopivat hyvin suurille pihoille.

Mikäli nurmikkosi pinta-ala on pienempi kuin 500 m2 ja pihallasi on vain vähän esteitä tai piha on täysin esteetön, robottiruohonleikkuri sopii sinne hyvin.

Jos nurmikkosi on kooltaan 500–1000 m2 tai pihallasi on useampia esteitä, kuten puita tai käännöksiä, kannattaa valita robottiruohonleikkuri suuremmalla eli 1000 m2 kapasiteetilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Robottiruohonleikkurit vaativat usein rajakaapelin asentamisen pihan ympäri, jotta ne pysyvät leikkausalueella. Markkinoilla on tarjolla yhä enemmän myös malleja, jotka toimivat hyvin ilman rajakaapeliakin.

Rajalangaton robottiruohonleikkuri toimii ilman fyysisiä rajalankoja tai kaapeleita. Sen teknologia perustuu erilaisiin sensoreihin ja navigointijärjestelmiin, jotka mahdollistavat leikkurin toiminnan tarkasti ja turvallisesti määritellyllä alueella.

Päältäajettava ruohonleikkuri, puutarhatraktori, traktoriruohonleikkuri

Päältäajettavat ruohonleikkurit soveltuvat erittäin suurille pihoille ja nurmikoille.

Päältäajettavat ruohonleikkurit ovat suuria, istuttavia leikkureita, jotka soveltuvat erittäin suurille pihoille ja nurmikoille. Hyvä ohjattavuus ja helppokäyttöiset hallintalaitteet tekevät ajoleikkurilla ajamisesta vakaata ja helppoa.

Puutarhatraktorit ovat tehokkaita ja voivat leikata laajoja alueita nopeasti, mutta ne ovat myös kalliimpia ja vievät paljon säilytystilaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutarhatraktorit ovat ihanteellisia tehokkaaseen nurmikonhoitoon ympäri vuoden. Joissakin puutarhatraktoreissa on varusteena myös suuret ruohojätteen keruupussit, mikäli niiden käyttö on tarpeen.

Ruohonleikkurit: vertaa näitä ominaisuuksia

Kun olet päättänyt, minkä tyyppinen ruohonleikkuri sopii parhaiten pihallesi, vertaile seuraavaksi valitsemasi ruohonleikkurin eri mallien ominaisuuksia.

Ruohonleikkurin leikkuuleveys

Leikkuuleveys vaikuttaa siihen, kuinka paljon nurmikkoa leikkuri leikkaa yhdellä ajolla.

Suurempi leikkuuleveys sopii isoille pihoille, koska se vähentää leikkausaikaa. Pienille pihoille riittää kapeampi leikkuuleveys, joka mahdollistaa paremman liikkuvuuden ahtaissa tiloissa.

Ruohonleikkurit ja leikkuukorkeuden säätö

Hyvä ruohonleikkuri tarjoaa useita leikkuukorkeuden säätömahdollisuuksia, jotta voit mukauttaa nurmikon pituuden omien mieltymystesi mukaan.

Tarkista, kuinka helppoa korkeuden säätäminen on ja kuinka monta korkeustasoa ruohonleikkurissa on.

3–5 senttimetriä on yleensä sopiva nurmikon korkeus kesäkauden aikana. Pidempi ruoho houkuttelee rikkaruohoja ja punkkeja.

Jos leikkaat ruohon liian lyhyeksi, nurmikko saattaa kuivua kesän kuumuudessa, sillä lyhyempi ruoho ei kestä kuivuutta yhtä hyvin.

Ruohonleikkurin keruusäiliö vai ruohon silppuaminen?

Joissakin ruohonleikkureissa on keruusäiliö, joka kerää leikkuujätteen. Tämä voi olla kätevää, jos et halua jättää leikkuujätettä nurmikolle.

Toiset mallit silppuavat ruohon hienoksi ja levittävät sen nurmikolle, mikä voi toimia luonnollisena lannoitteena.

Ruohonleikkurin käyttömukavuus

Tarkista, kuinka mukavaa leikkuria on käyttää. Kiinnitä huomiota kahvojen ergonomiaan, leikkurin painoon ja siihen, kuinka helposti sitä voi ohjata ja kääntää.

Akkukäyttöisissä malleissa akunkesto ja latausaika ovat myös tärkeitä tekijöitä.

Ruohonleikkurit: huolto ja varastointi

Polttomoottorileikkurit vaativat enemmän huoltoa kuin sähkö-, akku- ja robottileikkurit. Tarkista, kuinka helppoa leikkurin puhdistaminen ja huoltaminen on.

Lisäksi mieti, kuinka paljon tilaa leikkuri vie varastossa ja onko sen säilyttäminen helppoa.

Nurmikon istutttaminen aloitetaan kunnostamalla pohjamaa.

Pihan ominaisuudet ja niiden vaikutus ruohonleikkurin valintaan

Pihan koko, maaston muodot ja esteet vaikuttavat siihen, mikä ruohonleikkuri sopii parhaiten.

Pienille pihoille sopivat hyvin työntö- tai sähkö- ja akkuleikkurit, kun taas suuremmille pihoille kannattaa harkita polttomoottori- tai traktorileikkuria.

Maaston muodot kannattaa huomioida ruohonleikkurivertailussa. Jos pihasi on epätasainen tai siinä on paljon mäkiä, valitse leikkuri, jossa on riittävästi voimaa ja hyvä vetokyky. Polttomoottorileikkurit ja nelivetoiset robottileikkurit ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jos pihallasi on paljon esteitä, kuten puita, pensaita tai kukkapenkkejä, valitse leikkuri, joka on helppo ohjata ja kääntää. Pienempi ja kevyempi leikkuri voi olla parempi valinta tällaisissa tapauksissa.

Ruohonleikkurin hinta

Ruohonleikkurin hinta vaihtelee suuresti mallin ja ominaisuuksien mukaan. Laadi budjetti ja etsi leikkuri, joka tarjoaa parhaan vastineen rahoillesi. Muista ottaa huomioon myös pitkän aikavälin kustannukset, kuten polttoaine, huolto ja mahdolliset varaosat.

Lue myös ohjeet ruohonleikkurin huoltoon ja nurmikon hoitoon