Siirry pääsisältöön

Tee kerralla kunnon nurmikko

Piha
Kunnon nurmikko kestää kovan käytön ja pysyy kauniina kohtuuhoidolla. Lue tästä nurmikon perustamis- ja hoito-ohjeet, niin et sorru virheisiin!
27.3.2023

Nurmikko ei ole vasemman käden välityö, vaan rakentamiseen kannattaa suhtautua kuin muuhunkin rakentamiseen: kärsitään kustannukset ja tehdään kerralla ikuista.

Nurmikko kerralla kuntoon!

Muutama voikukka ei pihanurmikkoa pilaa, eikä peli ole menetetty, jos ruoho kuluu polun paikalta. Pikkuvirheiden korjaaminen on helppoa. Isompiin ongelmiin saa sen sijaan varautua jo alussa, jos vaikka haksahtaa savimaahan tai kuvittelee, että nurmikko viihtyy pintajuuristen puiden alla. Vanha, muheva puutarhamaa kelpaa hyvin nurmikon kasvualustaksi, mutta tavallisinta nurmikon vaivaa, maan tiivistymistä, on viisasta torjua alusta pitäen. Paranna siis maan kantavuutta ja ilmavuutta lisäämällä hiekkaa. Muokkaa maa rikki, raivaa kivet ja kannot, kaiva ylös voikukkien ja ohdakkeiden juurakot.

Levitä savisen maan pintaan aarille noin viisi kuutiota hiekkaa, ja jos tarpeen, myös 3–5 kuutiota vähän maatunutta, vaaleaa turvetta, kompostia tai kuorihumusta.

Jos maa on tummaa, humuspitoista savimultaa, voit parantaa sen ominaisuuksia pelkällä hiekalla, jota tarvitaan 6–8 kuutiota aarille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos maa on karkeaa ja hiekkaista, tiivistymisen vaaraa ei ole, mutta sen sijaan maa kuivuu ja köyhtyy helposti. Paranna maata silloin levittämällä pintaan aaria kohden yksi kuutio saviainesta ja noin kymmenen kuutiota maatunutta kasvuturvetta. Lisää perustusvaiheessa maahan myös kalkkia 50–60 kiloa aarille ja lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan, esimerkiksi kanankakkaa 20–30 litraa aarille tai rakeista seoslannoitetta 8–10 kiloa aarille.

Muokkaa kasvukerros sekaisin jyrsimellä. Multakerroksen pitäisi tämän jälkeen olla vähintään 20 senttiä paksu.

nurmikko kuntoon

Nurmikko on aloitettava aivan pohjalta

Jos tontti on epätasainen, jos maastoa on myllätty rakennustöiden vuoksi, ja jos maahan on tehty kaivantoja ja täyttöjä, tarvitset kaivinkoneen tasaamaan pohjamaita, raivaamaan ja muotoilemaan maastoa, ja joudut tuomaan kasvualustan muualta lähes kokonaan. Kuori humuspitoinen pintamaa talteen, niin voit sekoitella sen osaksi uutta kasvukerrosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Täyttömaita tarvitaan pohjan tasaamiseen, ja tässä vaiheessa on hyvä tilaisuus luoda maastoon uusia muotoja. Täyttömaata voi saada ilmaiseksikin – lähintä kaivutyömaata voi kysellä kunnan teknisestä virastosta tai maanrakennus- ja rakennusliikkeiltä.Kun muotoilet pohjaa, ohjaa pintavedet pois seinänvieriltä ja johda myös räystäsvedet ojiin tai sadevesikaivoihin. Jos pohjavesi on liian korkealla, salaojita 40–80 sentin syvyyteen. Tasaa pohjamaa muotoon ja varmista, että vettä kerääviä painanteita ei jää. Jos pohjamaa tiivistyy raskaiden koneiden alla, muokkaa vielä ennen kasvualustan levitystä. Tee kaivannot istutettaville puille ja istutusryhmille, vaikka ne olisi tarkoitus istuttaa vasta myöhemmin.

Kylvä nurmikko kahdessa erässä

  • Tasaa pinta karkeasti ja tiivistä tallaamalla tai jyräämällä.
  • Tasaa pinta uudelleen haravoimalla ja jyrää, kunnes pintaan ei painu kengänjälkiä. Tarkista, ettei jää vettä kerääviä painanteita. Kastelee maa.
  • Valitse oikea siemenseos, kotipihalle mahdollisimman korkealaatuinen, jotta nurmikosta tulee tuuhea, talvenkestävä, varhain keväällä vihertyvä ja vähäistä leikkausta vaativa.
  • Varaa siemeniä 2–3 kiloa aarille ja seuraa pakkauksen ohjeita. Siemenseokset maksavat 6–12 euroa kilolta. 10 kilon säkki riittää 300–500 neliömetrille.
  • Kylvä tyynellä säällä, kahdessa erässä ristikkäisiin suuntiin.
  • Peitä siemen lyhyillä, edestakaisilla haravan vedoilla. Jyrää pinta taas.
  • Jouduta itämistä peittämällä kylvös kasvuharsoilla.
  • Tee kylvöt mieluiten toukokuussa tai elokuussa. Kosteusolot ovat silloin suotuisimmat itämiselle.
 
 
Teksti Sinikka Neuvonen, kuva Pixabay