Orkidean hoito: valitse kasvualusta oikein

Sisustus
Orkidean hoito on helppoa, kun huolehtii oikeasta kasvualustasta, kastelusta ja lannoituksesta
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.2.2024

Orkidean hoito on helppoa, kun muistaa muutaman perusasian kasvualustan, kastelun ja lannoittamisen osalta. Orkidean kasvupaikkaa suunnitellessa on hyvä huomioida, että orkideat viihtyvät parhaiten valoisassa ja lämpimässä kasvupaikassa.

Orkidealle ilmava kasvualusta

Orkidean kasvualusta on hyvä vaihtaa kukinnan jälkeen. Kasvualustan pitää olla ilmavaa, sillä orkidean juuret mätänevät mullassa.

Useimmat orkideat ovat kotoisin tropiikista, mutta ne on jalostettu viihtymään normaalissa huoneilmassa.

Luonnossa orkidea kasvaa yleensä kiinnittyneenä puiden oksistoihin tai sammaleisten kivien päällä. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea, ja sen vuoksi orkideoiden kasvualustaksi ei sovi tavallinen kukkamulta.

Orkidean hoito: Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista

Orkidean hoito – sekoita kasvualusta itse

Jos orkidea kasvaa liian tiiviissä ja multamaisessa kasvualustassa, kasvin juuristo kärsii märkyydestä ja ilmattomuudesta. Tällöin juuret ruskettuvat ja mätänevät helposti.

Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa liian hienojakoisessa kasvualustassa. Kotona kannattaakin vaihtaa uusi kasvualusta.

Jos halutaan kullekin orkidealajille paras mahdollinen kasvualusta, se kannattaa sekoittaa itse. Nykyään markkinoilla on orkideakasvualustapakkaus, jossa on erillispakattuina männyn kaarnaa, lehtipuuhiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Perhosorkidean kasvualustaan kaarnanpaloja

Yleisimmin myytävät perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret paljaina. Orkidea istutetaankin ilmavaan kasvualustaan, joka sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella joka päivä.

Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista. Joukkoon voi lisätä noin 20 prosenttia turvetta pidättämään vettä. Ruukkuun kannattaa sekoittaa myös ruokalusikallisen verran hiiltä, Kerttula vinkkaa.

Orkidean hoito – vaihda kasvualusta kukinnan päätyttyä

Orkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin tahansa, mutta ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa vähintään kolmen vuoden välein.

Näin hoidat perhosorkideaa:

  1. Kastele orkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen noin puoleksi tunniksi. Hanallisessa orkidearuukussa kasteluvesi voidaan kaataa suoraan ruukkuun ja valuttaa puolen tunnin kuluttua hanasta pois.
  2. Lannoita orkidea säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä orkidealannoitteella.
  3. Vaihda tarvittaessa orkidean kasvualusta (kukinnan jälkeen): männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein.

Lue myös nämä vinkit

Orkidea on pitkäikäinen ja helppohoitoinen kukka

Pioni ei kuki, missä vika?

Traakkipuu on kaunis ja helppohoitoinen huonekasvi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huonekasvien hoito talvella: 10 vinkkiä

Harsosääsket ovat viherkasvien riesana ympäri vuoden

Kaktusmulta sopii kuivassa viihtyville kasveille

Rahapuu: hoito-opas kasviharrastajille