MAINOS

Orkidea mätänee mullassa – valitse kasvualusta oikein

Sisustus

Orkidea kukkii jopa kuukausia, mutta kukkien lakastuttua moni heittää kasvin pois. Orkidea on kuitenkin pitkäikäinen, ja se on melko helppo saada kukkimaan uudelleen, kunhan ei mädännytä kasvia mullassa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Orkidean kasvualusta on hyvä vaihtaa kukinnan jälkeen. Kasvualustan pitää olla ilmavaa, sillä orkidean juuret mätänevät mullassa. Useimmat orkideat ovat kotoisin tropiikista, mutta ne on jalostettu viihtymään normaalissa huoneilmassa.

Luonnossa orkidea kasvaa yleensä kiinnittyneenä puiden oksistoihin tai sammaleisten kivien päällä. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti. Harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea, ja sen vuoksi orkideoiden kasvualustaksi ei sovi tavallinen kukkamulta.

Biolan_orkidea_1

Orkidean kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein. Kuva: Biolan

Sekoita kasvualusta itse

Jos orkidea kasvaa liian tiiviissä ja multamaisessa kasvualustassa, kasvin juuristo kärsii märkyydestä ja ilmattomuudesta. Tällöin juuret ruskettuvat ja mätänevät helposti. Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa liian hienojakoisessa kasvualustassa. Kotona kannattaakin vaihtaa uusi kasvualusta.

− Jos halutaan kullekin orkidealajille paras mahdollinen kasvualusta, se kannattaa sekoittaa itse. Nykyään markkinoilla on orkideakasvualustapakkaus, jossa on erillispakattuina männyn kaarnaa, lehtipuuhiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä. Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Yleisimmin myytävät perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret paljaina. Orkidea istutetaankin ilmavaan kasvualustaan, joka sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella joka päivä.

− Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista. Joukkoon voi lisätä noin 20 prosenttia turvetta pidättämään vettä. Ruukkuun kannattaa sekoittaa myös ruokalusikallisen verran hiiltä, Kerttula vinkkaa.

Orkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin tahansa, mutta ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua. Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa vähintään kolmen vuoden välein.

 

Biolan_orkidea_2

Perhosorkidean kasvualustassa on noin sormenpään kokoisia kaarnanpaloja. Kuva: Biolan 

Näin hoidat perhosorkideaa:

  1. Kastele orkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen noin puoleksi tunniksi. Hanallisessa orkidearuukussa kasteluvesi voidaan kaataa suoraan ruukkuun ja valuttaa puolen tunnin kuluttua hanasta pois.
  2. Lannoita orkidea säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä orkidealannoitteella.
  3. Vaihda tarvittaessa orkidean kasvualusta (kukinnan jälkeen): männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein.

 

Biolan_orkidea_3

Perhosorkidean kasvualustan voi vaihtaa lähes milloin vain, mutta ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä. Kuva: Biolan

Lähde ja lisätietoja: Biolan

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

orkidea orkidean kasvualusta perhosorkidea