Siirry pääsisältöön

Ostajan opas: Wc-istuin kuin kuninkaan valtaistuin

Kylpyhuone
Laatutietoinen kuluttaja on valmis maksamaan wc-istuimen designista ja huippuluokan valmistusmateriaaleista. Lattiaan kiinnitettävä wc-istuin on Pohjoismaissa yleisin, mutta seinälle kiinnitettävät mallit kasvattavat suosiotaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Talon kokonaisarkkitehtuuriin kuuluvat myös wc-kalusteet. Markkinoilta löytyykin lukuisia wc-istuinvaihtoehtoja kaikille kukkaroille – myös todellisia kuninkaan wc-istuimia hänelle, jolle kelpaa vain paras. Laaja hintahaitari selittyy valmistusmateriaalien välisillä eroilla sekä huipputeknologialla. Kalliimman pään laitteissa on erikoistoimintoja, joista moni maallikkoremontoija ei ole kuullutkaan

WC-istuin – ostajan opas

Vaikeinta tavallisen kuluttajan on havaita keramiikan laatueroja. Ne eivät usein näy päällepäin. Kannattaakin tutkia ja sivellä istuimen pintaa myös huuhtelukauluksen alapuolelta. Lasittamaton pinta tietää kovaa työtä siivouspäivänä. Sileämmät pinnat maksavat enemmän, mutta ovat helppohoitoisempia.

Tarkan euron kuluttaja valitsee pehmeän muovikannen, joka on kovamuovista kantta edullisempi. Nykyaikaisessa wc-istuimen kannessa voi olla myös moninaisia toimintoja, kuten kannen sulkeutumisen vaimennus tai pikakiinnitys. Lisätoiminnot nostavat hintaa, mutta vastaavasti siivouspäivänä voi onnitella itseään hyvästä investoinnista: pikakiinnitys helpottaa wc:n puhdistamista.

Kestävyyttä arvostava kuluttaja tarkistaa ostopäätöstä tehdessään myös varaosien saatavuuden. Hyvin toimiva varaosapalvelu näkyy tuotteen hinnassa, mutta säästää hermoja ja tietysti myös luontoa, kun rikkoutuneen osan takia ei tarvitse vaihtaa koko wc-istuinta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Hafa Relax U seinä-wc
Hafa Relax U seinä-wc

Mitat: 360 x 565 x 308 mm
Tekniset tiedot
: Yhden maailman johtavan posliinisuunnittelijan, Venkat Tirunagarun, suunnittelema seinä-wc piilokiinnityksellä. Easy Clean -pinnoite. Kovamuovinen Soft Close -kansi, jossa Quick Realease -pikakiinnitys. Huuhtelujärjestelmä ja huuhtelunappi. Säästöhuuhtelu 3/6 litraa.
Hinta:
799 € (valkoinen huuhtelunappi), 819 € (huuhtelunappi kromia)
Yhteystiedot: www.hafa.fi

Tarkista viemäröinti. Vessaremontti alkaa asunnon viemäröinnin tarkistamisella. S-lukolliset wc-istuimet on tarkoitettu lattiaviemäröintiin ja P-lukolliset seinä- ja lattiaviemäröintiin.

Lukko voi olla avoin tai piilotettu. Piiloviemärimallin kanssa selviät helpommalla siivouspäivänä – mitä suoremmat linjat, sen vaivattomampaa on puhdistus.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tarkista myös vesiliitännän paikka. Joissakin wc-istuinmalleissa liitännän voi tehdä kummalle puolelle tahansa, mutta useimmiten liitäntä sopii vain jommallekummalle puolelle.

Lattia- vai seinämalli? Pohjoismaissa suosituimpia ovat lattiaan kiinnitettävät wc-istuimet, mutta seinään asennettavat mallit tekevät tuloaan.

Perinteinen wc-istuin ostetaan yleensä yhtenä pakettina. Seinä-wc:ssä wc-istuin ja seinä-wc-tekniikka tulevat yleensä eri valmistajalta, mutta seinä-wc-tekniikan valmistajat myyvät myös valmiiksi koottuja kokonaisuuksia, koska kuluttajat ovat tottuneet ostamaan wc-istuimen yhtenä pakettina.

Seinämallin etuna on lattian helppo puhdistettavuus. Usein seinä-wc on myös kauniimpi, sillä viemäriputki ja vesisäiliö ovat piilossa koteloinnin tai seinän takana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinä-wc voidaan asentaa suoralle seinälle tai kulmaan. Istuinkorkeus säädetään halutuksi asennusvaiheessa. Säätövaraa on korkeussuunnassa 20 cm. Lattiamallien standardi-istumakorkeus on 42 cm. Korkeat mallit ovat yhä suositumpia. Niiden standardikorkeus on 46 cm.

Seinä-wc sopii sekä uudis- että remonttikohteisiin. Lattiamalleissakin on erikseen remonttikohteisiin myytäviä saneerausmalleja. Niiden jalka on niin leveä, että se peittää vanhan wc-istuimen jättämät ruuvinjäljet lattiassa.

Lisäksi myynnissä on erikoismalleja, kuten inva- ja automaattitoiminnolla varustettuja wc-istuimia.

Kaksoishuuhtelu säästää. Kaksoisnapilla varustettu huuhtelusäiliö säästää vettä, kun pienemmät hädät huuhdotaan vähemmällä vesimäärällä. Muutamilla valmistajilla on uudenlainen vesisäiliön kaksoisrakenne, jossa keraamisen säiliön sisällä on toinen muovista valmistettu vesisäiliö. Se vaimentaa huuhtelusta syntyvää ääntä. Myös seinä-wc on hiljainen, koska vesisäiliö on kotelon sisällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Säiliön kaksoisrakenne pienentää myös vesivahingon riskiä – vaikka posliinisäiliö särkyisi, vesi pysyy sisemmässä muovisäiliössä.

Lisää wc-malleja seuraavalla sivulla.

 

Wc:n mitat on ilmoitettu seuraavassa järjestyksessä: Istuinosan korkeus, (kokonaiskorkeus) x syvyys x leveys

 Westerbergs Norden Wall
Westerbergs

Malli: Norden Wall
Mitat: 350 x 500 x 345 mm
Tekniset tiedot: Seinään kiinnitettävä wc-istuin. Easy Clean -pinnoite. Kovamuovinen Soft Close -kansi, jossa Quick Realease -pikakiinnitys. Huuhtelujärjestelmä ja huuhtelupainike.
Hinta: 729 € (valkoinen huuhtelupainike), 743 € (kromattu huuhtelupainike)
Yhteystiedot: www.westerbergs.fi

Asennuselementti LIV FIX-1140
LIV

Malli: Asennuselementti LIV FIX-1140
Mitat: 1 140 x 150 x 475 mm
Tekniset tiedot: Täydellinen seinä-wc-paketti sisältää asennuselementin, huuhtelupainikkeen, wc-istuimen ja Soft Close -kannen. Koneistoilla on 10 vuoden takuu. Istuinkorkeus säädetään mieleiseksi asennuksen yhteydessä, säätövara on noin 20 cm korkeussuunnassa.
Hinta: Asennuselementti 229 €, huuhtelupainike Linarite Eco mattakromi 49 €. Täydelliset seinä-wc-paketit alkaen 376 €
Yhteystiedot: www.jsjkylpytilat.fi

 Geberit Aqua Clean 8000 plus
Geberit

Malli: Aqua Clean 8000 plus
Mitat: 430 x 615 x 420 mm
Tekniset tiedot: Seinään asennettava wc-istuin, jossa on mm. erilaisia pesumahdollisuuksia, kuivaus, aktiivihiilisuodatin hajunpoistoon. Istuinta voidaan käyttää kauko-ohjaimella, johon voi tehdä asetukset valmiiksi neljälle käyttäjälle. Istuimessa voi säätää veden ja ilman lämpötilaa, veden suihkuamista ja sitä, kuinka pitkälle suihkuvarsi tulee.
Hinta: Noin 4 500 €
Yhteystiedot: www.geberit.fi

 Hafa Relax U seinä-wc
Hafa

Malli: Relax U seinä-wc
Mitat: 360 x 565 x 308 mm
Tekniset tiedot: Yhden maailman johtavan posliinisuunnittelijan, Venkat Tirunagarun, suunnittelema seinä-wc piilokiinnityksellä. Easy Clean -pinnoite. Kovamuovinen Soft Close -kansi, jossa Quick Realease -pikakiinnitys. Huuhtelujärjestelmä ja huuhtelunappi. Säästöhuuhtelu 3/6 litraa.
Hinta: 799 € (valkoinen huuhtelunappi), 819 € (huuhtelunappi kromia)
Yhteystiedot: www.hafa.fi
 

Gustavsberg Nautic 5520
Gustavsberg

Malli: Nautic 5520
Mitat: 400 (850) x 680 x 345 mm
Tekniset tiedot: Seinään asennettava wc-istuin. Erillinen ääntä eristävä sisäsäiliö. Soft close- ja quick release –toiminnot. Vakiona kromattu huuhtelupainike, tilattavissa valkoinen. Istuimen alaosaan voi tilata puhdistusta helpottavan ceramicplus-käsittelyn. Sisäänrakennettu tai koteloitu huuhtelusäiliö. 3/6 litran huuhtelu.
Hinta: 430 €
Yhteystiedot: www.gustavsberg.fi

IDO Seven D37310
IDO

Malli: IDO Seven D37310
Mitat: 420 (850) x 650 x 360 mm
Tekniset tiedot: Suomalainen piiloviemäri-wc, viemäröinti lattiaan (S-lukko). Sileä, selkeä muotoilu helpottaa puhdistusta. Liimakiinnitys (ei kiinnitysreikiä jalassa). Sisäänrakennettu Fresh WC –raikastintoiminto, viemäriliitin nro 63510 sisältyy hintaan, ei tarvita kiinnityssarjaa, istuinkorkeus 420 mm. 3/6 litran huuhtelu.
Hinta: 465 €
Yhteystiedot: www.ido.fi

wc-istuin
Laattapiste

Malli: Palomba SAR1122
Mitat: 430 (895) x 700 x 360 mm
Tekniset tiedot: Saniteettisilikonilla kiinnitettävä lattia-wc. Kaksoishuuhtelu 3/6 litraa. Pakettiin kuuluu wc-istuin LCC-pinnoitteella, säiliö sekä vaimennettu kansi. Palomba-malliston tuotteet ovat saaneet useita design-palkintoja.
Hinta: 1 422 euroa
Yhteystiedot: www.laattapiste.fi

wc-istuin
Svedbergs

Malli: Svedbergs 9082
Mitat: 430 (870) x 655 x 350 mm
Tekniset tiedot: S-lukollinen lattia-wc, jonka voi kiinnittää ruuveilla tai silikonilla. Vesisäiliö on yhtenäinen eli siinä ei ole erillistä kantta. Puhdistusta helpottaa myös Easy Clean-käsittely. Kaksoishuuhtelu (5/3 l) säästää vettä, ja huuhteluääni on hiljainen erillisen, sisäpuolisen muovisäiliön ansiosta. Vakiona valkoinen kovamuovikansi.
Hinta: 391 €, valkoisella Soft Close -kannella 427 euroa ja mustalla 441 euroa.
Yhteystiedot: www.svedbergs.fi

wc-istuin
Eago Crystal Rain

Malli: WA329Q/SB3290
Mitat: 420 (850) x 750 x 360 mm
Tekniset tiedot: Kauttaaltaan lasitettu piiloviemäri-wc. Pallofix-venttiili. 50 cm kudosvahvisteinen liitosletku. EasyClean-pinnoite helpottaa puhtaanapitoa. Istuinkorkeus 420 mm. 3/6 l huuhtelu.
Hinta: 169 €
Yhteystiedot: www.eago.fi

wc-istuin
Sanimatic-ohjaussäätimellä käyttäjä voi säätää wc:n istuinkorkeuden tai pesualtaan korkeuden juuri itselleen sopivaksi. Alumiininen seinärakenne voidaan joko upottaa seinään tai asentaa seinän eteen. Vakiovarusteena sähköllä toimiva, liikuteltava ohjaussäädin, jolla voi muuttaa istuinkorkeutta ja huuhdella wc:n. Moottoroitu nostotoiminto (max 150 kg), joka auttaa wc-tuoliin istuutumisessa ja siitä nousemisessa. Sanimaticiin sopivat standardimittaiset, seinään asennettavat wc-istuimet. Lisävarusteena käsikahvat. Hinta 4049 €. Yhteystiedot: www.callidus.fi

wc-istuin
Seinä-wc:n tekniikka sisältää asennusrungon, painikkeen ja huuhtelusäiliön. Kaikkien kylpyhuoneposliinivalmistajien wc-istuimet ovat useimmiten yhteensopivia kaikkien seinä-wc-asennuselementtien kanssa. Kuvassa Geberitin Duofix-asennuselementti, joka mahdollistaa seinä-wc:n asentamisen, vaikka tilassa olisi lattiaviemäröinti. Hinta 371 €.

Lue myös: Keittiö järjestykseen – vinkit toimivaan keittiöön, Työtehoseura valitsi – tässä ovat Asuntomessujen keittiöiden top 5, Lapetek Lino-A keittiöhana tuo säästöä veden kulutukseen, Pieni keittiö – lue IKEA:n vinkit!, Suunnitelmissa keittiöremontti – ota huomioon ainakin nämä, Keittiöremontti – tavoitteena toimiva arki, 3 x keittiö – minimalistinen musta keittiö, 3 x moderni keittiö – koko perheen keittiö ja 3x keittiö – vaalea keittiö puun pauloissa