Kuva: Pienillä pensailla sekä keskikokoisilla perennoilla ja heinillä syntyy näyttävä ja rehevä viherseinämä, kun rakennat taakse istutettaville kasveille noin 70 cm korkean kohopenkin. Kokonaisuutta täydentävät vanhat kannot ja puunkarahkat sekä saviruukuissa kasvavat perennat.

 

Harmaantuneet lankut sopivat mainiosti askelmiksi polulle, ja säkeittäin myytävät pienet rantakivet täyttävät hauskasti niiden välit. Näyttävän ruukun ei tarvitse olla monimutkainen. Pienen pensaan juurelle on istutettu vain hopeavitjaa, jota sileät, yksiväriset pikkukivet sekä tyylikäs helmiäispallo kauniisti täydentävät.

Hyvä yhdistelmä: Harmaantuneet lankut sopivat mainiosti askelmiksi polulle, ja säkeittäin myytävät pienet rantakivet täyttävät hauskasti niiden välit. Ajuruohot ja muut pienet maanpeitekasvit muodostavat somia mättäitä sinne tänne kivikatteen keskelle.

Helpolla kiinnostava kokonaisuus: Näyttävän ruukun ei tarvitse olla monimutkainen. Pienen pensaan juurelle on istutettu vain hopeavitjaa, jota sileät, yksiväriset pikkukivet sekä tyylikäs helmiäispallo kauniisti täydentävät. Kuvauspaikka Zetas Trädgård, Segeltorp, Kungens Kurva.

 

Kaiken kokoiset mehitähdet mielenkiintoisina yhdistelminä surffaavat nyt puutarhatrendien aallonharjalla Oman puutarhan voit luoda vaikka parvekkeen pöydälle matalajuurisilla maanpeitekasveilla ja mehitähdillä.

Mehitähti on hip ja pop: Kaiken kokoiset mehitähdet mielenkiintoisina yhdistelminä surffaavat nyt puutarhatrendien aallonharjalla. Kaiken lisäksi ne ovat huolettomia kasvatteja, jotka pärjäilevät lomaviikkojen ajan omillaan. Siirrä mehitähdet syksyllä kukkapenkkiin talvehtimaan, niin keväällä ne odottavat taas valmiina poimittaviksi koristekäyttöön ruukkuihin. Tässä ruosteinen rautaristikkouurna on vuorattu ensin sammalella ja täytetty sitten hiekan ja mullan seoksella. Erilaisia mehitähtiä on paitsi ruukun pinnalla, myös ristikon aukoissa.

Minipiha lautasella: Oman puutarhan voit luoda vaikka parvekkeen pöydälle matalajuurisilla maanpeitekasveilla ja mehitähdillä. Täytä laakea vati tai vähintään viisi senttiä syvä aluslautanen hiekkapitoisella mullalla. Istuta siihen haluamasi kasvit somaksi ryhmäksi ja peitä multapinta hiekka- tai pikkukivikatteella. Kuvauspaikka Zetas Trädgård, Segeltorp, Kungens Kurva.

 

Tutki myös roskalavat ja kierrätyskeskukset – hyvällä onnella niissä voi tehdä löytöjä puutarhaan puoli-ilmaiseksi. Vanhasta puutavarasta tehdyt rakenteet istuvat usein upeasti ympäristöönsä.

Kierrätyksen herkkuja: Tutki myös roskalavat ja kierrätyskeskukset – hyvällä onnella niissä voi tehdä löytöjä puutarhaan puoli-ilmaiseksi. Sellaisenaan kolhiutunut pesuallas näyttää vain rojulta, mutta tähkälaventelin istutusaltaana siitä tulee ranskalaiseen maalaistyyliin rosoisen romanttinen.

Säänpieksemä viehättää silmää: Vanhasta puutavarasta tehdyt rakenteet istuvat usein upeasti ympäristöönsä. Tarkkaile purettavia latoja lähiseuduilla! Niistä riittää materiaalia moneen puutarhaprojektiin.

Lisää puutarhaideoita seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Kaiva esiin kulahtaneet hedelmälaatikot ja sihdit sekä ruostuneet haravat, kuokat ja aurat. Niistä syntyy kukkapenkin keskelle takuuvarmasti jännittävä asetelma.
Pelasta puutarha-antiikki:
Suomen vajat ja navetanyliset ovat täynnä vanhoja tarvekaluja, joista maailmalla pyydetään kovaa hintaa. Kaiva esiin kulahtaneet hedelmälaatikot ja sihdit sekä ruostuneet haravat, kuokat ja aurat. Niistä syntyy kukkapenkin keskelle takuuvarmasti jännittävä asetelma.

Muutaman vuoden sivurooleja näyteltyään kunnon terrakottaruukut ovat nousseet ruukkutarhassa taas pääosaan.
Terrakotta tulee takaisin:
Muutaman vuoden sivurooleja näyteltyään kunnon terrakottaruukut ovat nousseet ruukkutarhassa taas pääosaan. Muodikkaimpia ne ovat ajan hampaan reilusti nakertamina. Kerää erimuotoisia ja -kokoisia ruukkuja isoksi ryhmäksi. Yhdessä ne ovat enemmän.

Kauniit laatikot sopivat hyvin vaikkapa salaatin, pinaatin ja yrttien kasvatukseen
Kasvimaa myös parvekkeelle:
Kauniit laatikot sopivat hyvin vaikkapa salaatin, pinaatin ja yrttien kasvatukseen. Helpoimmalla pääset, jos laitat multapussin suoraan laatikkoon ja viillät siihen veitsellä aukot kylvöriveille. Laatikollisesta salaattia riittää syötävää koko kesäksi, kun korjaat kerralla vain alimmat lehdet.

Tämä aita on somistettu rautalankaan pujotetuilla pienillä kivillä, joiden läpi on porattu reikä.
Aidasta omaperäinen:
Miksi tyytyä tavanomaiseen, kun paljon hauskempaankin on mahdollisuus? Tämä aita on somistettu rautalankaan pujotetuilla pienillä kivillä, joiden läpi on porattu reikä. Hiekkakiven poraaminen onnistuu helposti, mutta jos kotoinen graniitti tuntuu liian haasteelliselta, mötikät voi pyöritellä näppärästi myös savesta.

 

Vaalea seittimehitähti, kalliomaksaruoho ja rönsysaumayrtti estävät rikkaruohoja juurtumasta ja pehmentävät kiviportaiden saumoja. Vanhasta kaivonrenkaasta saat täsmällisen pyöreän istutusaltaan, jos jaksat kaivaa sen syvälle maahan

Kivenrakoon ja kallion koloihin: Vaalea seittimehitähti, kalliomaksaruoho ja rönsysaumayrtti estävät rikkaruohoja juurtumasta ja pehmentävät kiviportaiden saumoja. Kuvauspaikka: Zetas Trädgård, Segeltorp, Kungens Kurva.

Geometrisia kuvioita: Vanhasta kaivonrenkaasta saat täsmällisen pyöreän istutusaltaan, jos jaksat kaivaa sen syvälle maahan. Renkaaseen on tässä istutettu järvikortetta (Equisetum fluviatile).

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.