Pihavalot: näin suunnittelet ulkovalaistuksen oikein

Mökki Piha
Pihavalot, niiden valinta ja ulkovalaistuksen suunnittelu kannattaa tehdä asiantuntijan ohjeilla.
Pihavalot, niiden valinta ja oikea asemointi kannattaa suunnitella huolellisesti. Lue asiantuntijan ohjeet pihavalaistuksen toteuttamiseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.6.2024

Pihavalot ja niiden sijoittelu kannattaa suunnitella siten, että ne täyttävät kolme päätehtävää. Oikein sijoiteltuna pihavalot luovat pihalle turvallisuutta, korostavat tiettyjen kohtien esteettisyyttä ja tuovat horisonttia esiin sisällä oltaessa.

Pihavalot valaisevat kulkureitit, portaat ja sisäänkäynnit

Turvallisuuden vuoksi kaikki oleelliset kulkureitit ja portaat on valaistava, kuten myös rakennusten sisäänkäynnit. Isoilla tonteilla ja rakennetun ympäristön ulkopuolella on valaistava myös autotie pysäköintialueineen.

Valaistu piha pitää myös mahdolliset kaksi- tai nelijalkaiset tunkeilijat helpommin loitolla.

Pihavalot valaisevat kulkureiti ja portaat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihavalot korostavat piha-alueen näyttäviä yksityiskohtia

Pihan kauniita yksityiskohtia kannattaa valaista, sillä pihavalot luovat upean tunnelman pihapiiriin ja sisältä katsottuna kauniin maiseman.

Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi näyttävän muotoiset männyt tai vanhat omenapuut. Myös kalliot ja isot kivet istutuksineen ovat upeita, kun ulkovalot valaisevat kohteita kauniisti.

Valaistu piha avautuu ikkunasta horisonttina ja antaa siten sisätiloille jatkuvuutta. Valaisematon piha saattaa olla kuin musta esirippu ikkunan takana ja tehdä sisätiloista sulkeutuneempia.

Pihavalot korostavat kauniisti pihan yksityiskohtia

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuinka valitset sopivat pihavalot?

Pihavalaisimien malleja valittaessa on kiinnitettävä huomioita siihen, mitä aluetta kyseinen malli valaisee ja montako valaisinta tarvitaan.

Suosin itse valaisinmalleja, jotka valaisevat joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös. Vaakasuoraan valaisevat mallit voivat olla häikäiseviä, sillä niiden valo ei kohdistu mihinkään.

Pihavalaisimet – paljonko pihavaloja tarvitaan?

Pihavalaisimien määrä riippuu täysin kohteesta ja mallista, mutta alussa kannattaa olla maltillinen pihavalaisimien määrän suhteen. Tasaisella ja avoimella pihalla pollarit voidaan sijoittaa 6–12 metrin päähän toisistaan mallista riippuen.

Ajotiellä ja pysäköintialueella valon tarve on yleensä suurempi; näille alueille sopivat usein korkeammat (noin 2 metriä) pylväsvalaisimet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihapiirissä, lähempänä taloa noin metrin korkuiset pollarit ovat riittävät. Niillä voidaan valaista myös kauniita yksityiskohtia, kuten isoja luonnonkiviä istutuksineen.

Ulkokäyttöön tarkoitetuilla spoteilla voidaan valaista puita, pensaita ja kallioita. Kauniin ja epäsuoran valaistuksen tuovat myös valaisimet, jotka on upotettu pihan rakenteisiin, kuten muuriin, portaisiin, kiveykseen, terassiin tai kaiteisiin.

Pihavalot ja valaistussuunnittelu – kysy lisäohjeita sähkömieheltä

Ennen maakaapelin valintaa tai valaisimien hankintaa konsultoi aina sähkömiestä. Kaapelia valitessa on hyvä tietää, monenko katkaisijan päässä valaisimien tulisi olla.

Tässä vaiheessa on myös päätettävä, mihin valaisimiin mahdollisesti tulevat hämäräkytkimet ja halutaanko liiketunnistimia. Sähkömies pystyy myös täydentämään sähkösuunnitelman.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Miten asennetaan pihavaloja?

Itse pihavalaistuksen valaisimien asentamisen tekee aina sähkömies.

Maakaapelit on kaivettava vähintään 60 cm:n syvyyteen tai routarajan alapuolelle. Ne on aina asennettava suojaputkeen, jos niissä ei ole suojavaippaa.

Ulkovalaisimien tulee kestää säiden ja lämpötilojen vaihtelut. Kosteusluokitus IP23 on sateenkestävä, IP44 on suojattu roiskevedeltä.

Lue lisää valaistuksesta

Valaisimet – vinkit kodin valaisuun

Venetsialaiset valaisee loppukesän – näin vietät ikimuistoiset juhlat

Klassikot sisustuksessa – kaunis koti ja design