Valaisimet – vinkit kodin valaisuun

Sisustus
Valaisimet tuovat kotiin tunnelmaa sadepäivänä.
Valaisimet valitaan tilan käytön mukaan. Ilman oikeanlaista valoa ei pysty työskentelemään, mutta sitä tarvitaan myös viihtyvyyden ja tunnelman luomiseen. Iltojen hämärtyessä viimeistään huomaa, miten tärkeää oikeanlainen valaistus on.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.10.2023

Valaisimet vaikuttavat valtavasti asumismukavuuteen ja sisustuksen yleisilmeeseen. Valot käyvät vuoropuhelua kalustuksen, värien ja tekstiilien kanssa.

Valoa tarvitaan riittävästi niin työskentelyyn kuin tunnelman luomiseenkin.

Oikealla valaistuksella on myös elämänlaatua parantava vaikutus, koska siitä saa energiaa varsinkin pimeän syksyn ja talven aikana. Liian niukka valaistus tekee helposti upeastakin tilasta apean.

Valaisimien valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä nykyään markkinoilla on tyyliltään, värisävyiltään ja kooltaan paljon erilaisia valonlähteitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Valaisimet sopivat yhteen olohuoneessa ja keittiössä.
Valaisimet asetellaan niin, että kodissa on kohdevaloja ja yleisvaloja. Saman tilan valoissa kannattaa suosia samaa lämpöastetta, ettei tilasta tule levotonta.

Valaisimet – muutama idea

  • Erilaiset tilat vaativat erityylistä valaistusta. Mitä huoneessa tai tilassa tehdään – työskennelläänkö vai levätäänkö?
  • Millainen on oikealainen valaisintyyppi – esimerkiksi kattolamppu, pöytävalaisin vai jalkalamppu?
  • Valitaanko valaisimia työtilaan vai tarvitaanko enemmän tunnelmavaloa?
  • Onko valonlähde kirkas vai himmeä?
  • Onko valonlähde kylmä vai lämmin?
  • Mihin valaisimet on tarkoitus sijoittaa?
  • Minkä kokoinen valaisin halutaan – hallitseeko se huonetta riippumalla keskeltä kattoa vai olisiko huomaamaton seinävalaisin sopivampi?
  • Käytetäänkö himmentimiä?

Valaisimet makuuhuoneeseen

Makuuhuoneiseen valitaan yleensä pehmeä ja tunnelmallinen valaistus, joka sopii sisustustyyliin.

Puu- tai kangasvalaisimet rauhoittavat tilaa ja sopivat makuuhuoneeseen.

Lisäksi tarvitaan yleisvalo, josta riittää valoa tasaisesti koko huoneeseen. Valonlähteen ei makuuhuoneen yleisvalossakaan tarvitse olla kovin kirkas, jotta makuuhuoneen tunnelma rauhoittaa.

Makuuhuoneen valaisimet antavat epäsuoraa valoa.
Epäsuora valaistus sopii makuuhuoneeseen.

Valaisimet keittiöön

Keittiön valaisemiseen kannattaa perehtyä kunnolla ja tehdä hyvä valaisinsuunnitelma, sillä monet valaisimet upotetaan kiintokalustukseen jo rakennusvaiheessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvää ja voimakasta valoa tarvitaan työtasoilla.

Kohdevalaisimet tekevät keittiöön persoonallista valaistusta. Yleisvaloksi sopivat kattovalaisimet – joko riippuvalaisimet saarekkeen ylle tai upotetut ledit kattoon.

Kirkkaat valot keittiön välitilassa.
Keittiön työskentelytasoa valaisevat kunnolliset kirkkaat työvalot.

Valaisimet eteiseen ja kylpyhuoneeseen

Eteiseen ja muihin kulkutiloihin yleisvaloksi sopivat kattoon upotetut ledivalaisimet. Sisutuksen ilmettä voi ledien lisäksi kohottaa upeilla kruunuilla tai seinävalaisimilla.

Kylpyhuoneisiin tarvitaan kohdevalaisin peilin eteen ja lisäksi yleisvalot, jollaiseksi sopivat esimerkiksi upotetut ledit. Valopeilejä on saatavilla erimuotoisia ja -kokoisia. Ne ovat toiminnallisia pesuhuoneen ja wc:n korostuskohtia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Kylpyhuoneen peilissä on valot valmiina.
Kylpyhuoneeseen tarvitaan kohdevaloa peilaamiseen, ja monessa peilissä onkin nykyään valaisu integroituna. Lisäksi tarvitaan yleisvaloa.

Valaisimen koko ja tyyli

Valaisin tulee valita tilan koon mukaan. Liian pieni tai iso valaisin voi sotkea muuten kauniin kokonaisuuden. Valaisimen koko ja tyyli tulee suhteuttaa tilan kokoon ja tyyliin.

On tärkeää valita muotoilultaan ja tyyliltään tilaan sopiva valaisin, koska valain näkyy.

Korkeat, leveät, näyttävät riippuvalaisimet tarvitsevat korkeutta ja leveyttä näyttääkseen tilan kruunuina huoneissa. Niitä ei kannata asentaa liian pieneen tai kapeaan tilaan, sillä ne olisivat liian hallitsevia elementtejä.

Pöytävalaisin on perinteinen vihreä valaisin.
Valon ansioista väreistä tulee pieniä taideteoksia tai vähintään katseenvangitsijoita.

Valaisimet eri värisinä

Värisävyillä ovat tärkeitä kriteereitä valaisimia valittaessa, sillä värit voivat muuntaa tilan ilmettä dramaattisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valaisimen värin voi pienellä vaivalla suhteuttaa tilan värimaailmaan. Kontrastia saa tilan ja valaisimen värisävyn kesken kyllä olla, koska se tekee lisää sisustukseen kiinnostavuuta.

Valon sävy vaikuttaa kokonaisuuteen: lämmin valkoinen lisää kodikkuutta, kun taas kylmä valkoinen luo raikkaan ja modernin tunnelman.

Kohdevalo antaa tehokasta valoa johonkin tiettyyn pisteeseen, jos halutaan lukea olohuoneessa tai tehdä ruokaa keittiössä. Kohdevalo voi olla esimerkiksi seinävalaisin, pöytä- tai jalkavalaisin.

Valaisimet keittiössä antava epäsuoraa valoa.
Tunnelmaa luovan epäsuoran valon lisäksi keittiöön tarvitaan kohdevaloja työskentelyyn. Valaisuun vaikuttaa itse valaisimien lisäksi pintojen värit ja materiaalit.

Valaisimien sijoittelu

Kattovalaisimet tulee sijoittaa kattoon siten, että ne valaisevat ympärillä olevaa tilaa mutta eivät häikäise.

Ruokapöydän yllä asennettavissa valaisimissa kannattaa tarkistaa erityisesti, että valaisin ei häikäise, mikäli se on asennettu juuri silmien korkeudelle.

Himmennys mahdollistaa valoisuuden säätämisen tilanteen, vuodenajan ja tunnelman mukaan.

Valaisimia voi myös asemoida eri korkeuksille. Esimerkiksi ikkunavalaisimet näyttävät kiinnostavilta, kun ne asennetaan eri tasoille.

Valaisimet tuovat kotiin tunnelmaa sadepäivänä.
Pöytä-, lattia ja seinävalaisimet luovat kaikki erilaista valoa luoden kaunista tunnelmaa. Ei haittaa, vaikka ulkona sataa: sisällä on kotoisaa ja lämmintä!
Valaisin työhuoneeseen: Työtilassa tarvitaan kunnon valaisimet.
Työhuoneessa kannattaa kiinnittää huomiota valon laatuun ja määrään.

Epäsuora valaistus

Epäsuora valaistus tarkoittaa valoa, joka ei lankea kohteeseen suoraan vaan seinän, katon tai lattian kautta. Se jakaa tilaan kauniin tasaista, miellyttävää ja jopa persoonallista valoa-

Epäsuora valaistus voidaan toteuttaa esimerkiksi ledinauhoilla kaapin alaosassa tai yläosassa osoittamassa kohti kattoa.

Epäsuora valo voi heijastua myös lattiaan: valaisinjalkalistoilla saadaan lattian alueelle mielenkiintoinen valaisinelämys. Ledit voi vaikka upottaa lattiaan, jolloin syntyy valojen ja varjojen leikki – melkein valoteos.

Älyvalaistus toimii kuin ajatus

Valaistus toimii automaattisesti älyvalaisimilla. Itse voi säädellä värisävyjä ja valaisimien voimakkuuksia tilojen ja tarpeen mukaan. Älyvalaisimet toimivat esimerkiksi niin, että hämärätilan ohjelma aktivoituu päälle illan hämärtyessä.

Lamput voivat olla lasista ja messingistä.
Lasin ja metallin yhdistelmästä syntyy upeita valaisimia.

Upeat valaisimet

Nykyisenä trendinä ovat korumaiset upeita yksityiskohtia ilmentävät valaisimet, kuten mustat, yksinkertaisen selkeät riippuvalaisimet, joissa on litteää muotoilua. Valaisimet voivat myös olla pyöreitä tai hyvin massiivisia linjoiltaan.

Riippuvalaisimet, joissa on kiinnitysnaruja, näyttävät leijuvan ryhmänä katossa. Muotoilu on minimaalista ja materiaalina on usein käytetty kultaa tai messinkiä. Varjostin voi olla esimerkiksi oranssi, punainen, sininen tai metallinen.

Erilaisia valaisimia kauniissa kodissa.
Monen muotoiset ja eri väriset tuovat sisustukseen luonnetta.

Skandinaavinen design valaisimissa pitää pintansa ajattomana sisustuselementtinä. Tyylikkään ja toivotut valaisimet sopivat moneen tilaan ja ovat hyvin maanläheisiä.

Valaisimissa käytetään paljon luonnonmateriaaleja, kuten puuta, kangasta, juuttia ja rottinkia.

Myös lasi on suosittu valaisinmateriaali: pehmeä väripihka-maljavalaisin, kirkaslasi yhdistettynä metallin sävyihin, esimerkiksi messinkiin tai savulasivalaisimet.

Ulkona valaisimet ja valaisu ovat turvallisuusasioita.
Syksyllä ja talvella ulkovalaisu on suorastaan turvallisuusasia, sillä pimeässä ei näe kulkea kompuroimatta. Hämäräkytkimet ja liiketunnistimet ovat järkeviä ratkaisuja pimeneviin iltoihin.

Ulkovalaistus – turvallisuutta ja tunnelmaa

Ulkovalaistus on yhtä tärkeä kuin sisävalaistus, etenkin syksy- ja talvikaudella. Ulkovalojen täytyy sietää kylmää ja kosteutta, eli sisävalot eivät ole ulkona turvallisia.

Ulkovalaistus on kaikkein eniten turvallisuuskysymys kulkureiteillä ja piha-alueilla. Lisäksi se tuo hämärtyviin iltoihin kaunista tunnelmaa ja näyttävyyttä.

Terassit, portaat ja laiturialueet voi valaista upotetuin ledein, pylväsvalaisimin tai seinävalaisimin.

Valoilla voi lisätä helposti tunnelmaa pihalle ja puutarhaan valaisemalla pensaita, puita ja aitoja. Suosittuja aurinkokennovalaisimia on helppo sijoittaa pihapiiriin ja terasseille.

Lue lisää Anita Koposen sisustusvinkkejä