Venetsialaiset valaisee loppukesän – näin vietät ikimuistoiset juhlat

Mökki Piha Sisustus
Venetsialaiset vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna
Venetsialaiset valtaavat Suomen elokuun viimeisenä viikonloppuna. Loppukesän iloinen ja tunnelmallinen perinne on veden, tulen ja valon juhla, jota vietetään ystävien kesken lämpimässä kesäillassa tummenevan taivaan alla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.10.2023

Venetsialaiset eli kesän päättävä veden, tulen ja valon juhla kruunaa elokuun viimeisen viikonlopun.

Suomessa kesä ei vielä osoita loppumisen merkkejä, mikä tekeekin juhlasta täydellisen: lämpö ja pimenevä ilta tarjoavat tunnelmalliset puitteet. 

Venetsialaiset syntyvät pienistä palasista, kuten erilaisista valoista, monenlaisista väreistä, iloisesta seurasta, hyvästä ruuasta ja virkistävästä juomasta. Moni haluaa nähdä ilotulituksia tai kokon veden tuntumassa.

Venetsialaiset juhlitaan perinteisesti mökillä tai veden äärellä.

Venetsialaisia juhlitaan perinteisesti mökillä, puutarhoissa ja rannoilla, mutta yhtä hauskasti venetsialaiset onnistuvat kaveriporukalla kaupungissa – kunhan ollaan ulkosalla. Erilaiset valot kuuluvat asiaan.

Venetsialaiset – mökki- ja veneilykauden päätös

Venetsialaiset on saanut nimensä Italiaan Venetsian karnevaaleista, joissa esiteltiin keskiajalla idästä tuotuja ilotulitteita. Siitä syntyi vuosien varrella riemukas perinne, joka alkoi levitä muuallekin Eurooppaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suomessa venetsialaiset on etenkin huvila- ja mökkikauden päätös ja vahvasti sidoksissa myös veneilykauden loppumiseen. Tosin aivan hyvin niitä voi viettää, vaikka ei olisi koko kesänä käynyt yhdelläkään mökillä tai astunut jalallaankaan veneeseen. Juhlan kaava on vapaa, kunhan ruokaa, juomaa ja valoja riittää.

Länsi-Suomen ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa, kuten Kokkolassa ja Pietarsaaressa, venetsialaiset on merkkitapahtuma, jonka ympärille järjestetään suuria kaupunkifestivaaleja. Niitä juhlitaan laajasti muuallakin Suomessa, myös Helsingissä.

venetsialaiset

Tervetuloa venetsialaiset eli ystävät, koristeet, valot, ruoka ja juoma.

Venetsialaisissa valo & vesi luovat tunnelman

Venetsialaiset on aina ollut valon juhla, joten teemaan sopii kaikki hohtava, hehkuva ja valaiseva. Elokuun ilta pimenee tunnelmallisesti ja valot pääsevät oikeuksiinsa.

Puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloin ja kattaukseen valitaan värikkäitä kynttilöitä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos pääsee juhlimaan veden äärelle, voi yhdistää valoa ja vettä: asetella kynttilöitä järven tai meren rantaan ja heijastaa valoa veden pinnalle. Jos ei juhli rannassa, voi täyttää isoja astioita vedellä ja laittaa niihin kynttilöitä kellumaan.

venetsialaiset

Valo ja vesi yhdessä luovat juhlatunnelman.

Näin tuot valoa venetsialaisiin

  • Koristele terassi ja puut värikkäillä paperilyhdyillä.
  • Sytytä kynttilöitä lasipurkkeihin tai rikkinäisiin peltiastioihin.
  • Kaiva varastosta myrskylyhty.
  • Rakenna rantaan pieni kokko. Varmistu siitä, että alueella ei ole metsäpalovaroitus voimassa.
Venetsialaiset on hyvän ruoan ja juoman juhla

Venetsialaisissa tarjoillaan hyvää kylmää juomaa ja silmäruokaa kukka-asetelmissa, jonka ainekset löytyvät omasta puutarhasta.

Kukista väriä juhlapöytään

Kukat kuuluvat venetsialaisiin! Luonnonkukista voi laatia kimppuja, asetelmia ja seppeleitä, joita asetellaan pöydille, portaille ja puiden oksille. Kaunis kimppu tai koriste syntyy myös yhdistämällä kukkakaupan kukkia oman puutarhan kukkiin.

Koristelussa voi käyttää muitakin luonnon antimia: puiden oksat, kauniinmuotoiset risut, puusta pudonneet omenat, marjapensaiden varvut ja ruskan värejä saaneet lehdet tuovat loppukesän juhlaan syvyyttä ja tunnelmaa. Omenapuun oksa on ihan sellaisenaankin ihastuttava pöytäkoriste – omenat mukana.

Pöydän kattamisessa voi käyttää iloisia värejä tai valita tyylikkään hillityn kokonaisuuden – ihan oman maun mukaan. Vieraille kannattaa varata viileän illan varalle lämpimiä vilttejä, joissa iloiset värit ja kauniit kuviot toistuvat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Vaaleanpunaisia kukkia juhlapöydässä.

Pöydän voi kattaa juhlavaksi…

…tai rennompaan tapaan.

Venetsialaiset on myös ruokajuhla

Herkullinen ruoka on keskeinen osa venetsialaisia. Nyt kannattaa hyödyntää sadonkorjuun antimia pitopöydässä; juureksista ja vihanneksista syntyy herkullisia lisukkeita lihan ja kalan seuraksi.

Sormiruoka, runsas ja ruokaisa salaattipöytä sekä tietenkin jälkiruoka, joka vie kielen mennessään – niistä syntyy venetsialaisten maukas tarjoilu.

venetsialaiset tarjonta juustotarjotin

Upea juustotarjotin lupaa sopivia makuja jokaiselle vieraalle.

venetsialaisten tarjoilu: kuningasravut vartaassa

Grillatut jättikatkaravut ovat maukas ja rento kesäjuhlien ruoka.

Ideoita venetsialaisten ruokalistalle:

venetsialaisten tarjoilussa omenatorttu

Suussa sulava jälkiruoka syntyy oman pihan omenoista.

Biisilista kuntoon ja tanssikengän jalkaan

Vielä on kesää jäljellä! Vauhti kiihtyy! Ja muut kesän hitit!

Kerää venetsialaisten Spotify-biisilistaan kesän parhaat hitit – kuumimmat ja myös ne kuluneimmat. Älä unohda jokavuotisia klassikkokappaleita, joiden tahdissa tulee ihan varmasti tanssittua kesäyössä aamuun asti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos tuttavapiirissä on innokas trubaduuri tai nuotiokitaristi, venetsialaiset nousevat uudelle tasolla livemusiikin voimalla, ja voi olla, että vieraat innostuvat laulamaan yhdessä. Kopioi laulujen sanoja papeille ja varaa taskulamppuja, jotta pimeässäkin näkee lukea niitä.

Venetsialaisissa ammutaan raketteja.

Tarkista oman kuntasi tilanne pelastusviranomaisilta, ennen kuin ryhdyt laatimaan ilotulitusta. Sopivia ilotulituspaikkoja ovat aukeat alueet ja rannat, joiden läheisyydessä ei ole rakennuksia tai veneitä. Muista ympäristön ja kotieläinten huomioiminen sekä suojalasit.

Ilotulitus – tarkista lupa

Koska Venetsian karnevaaleissa esiteltiin keskiajalla ensimmäistä kertaa Euroopassa kiinalaiset ilotulitteet, on luontevaa, että ilotulitusrakettien ampuminen on olennainen osa myös suomalaista venetsialaisperinnettä.

Ilotulitteiden ampuminen on venetsialaisia viettävillä paikkakunnilla yleensä sallittua, ellei voimassa ole metsäpalovaroitusta. Osassa Suomea venetsialaisissa saa ampua ilotulitteita yleisellä luvalla klo 18–24 ja osassa taas tarvitaan ilmoitus ilotulitteiden käytöstä 5 vuorokautta ennen aiottua käyttöä.

Lue lisää pihan ja kodin valaistuksesta

Pihavalot – näin suunnittelet pihasi ulkovalaistuksen

Valaisimet – vinkit kodin valaisuun