Venetsialaiset eli kesän päättävä veden, tulen ja valon juhla kruunaa elokuun viimeisen viikonlopun.
Suomessa kesä ei vielä osoita loppumisen merkkejä, mikä tekeekin juhlasta täydellisen: lämpö ja pimenevä ilta tarjoavat tunnelmalliset puitteet.
Venetsialaiset syntyvät pienistä palasista, kuten erilaisista valoista, monenlaisista väreistä, iloisesta seurasta, hyvästä ruuasta ja virkistävästä juomasta. Moni haluaa nähdä ilotulituksia tai kokon veden tuntumassa.
Venetsialaiset on saanut nimensä Italiaan Venetsian karnevaaleista, joissa esiteltiin keskiajalla idästä tuotuja ilotulitteita. Siitä syntyi vuosien varrella riemukas perinne, joka alkoi levitä muuallekin Eurooppaan.
MAINOSSuomessa venetsialaiset on etenkin huvila- ja mökkikauden päätös ja vahvasti sidoksissa myös veneilykauden loppumiseen. Tosin aivan hyvin niitä voi viettää, vaikka ei olisi koko kesänä käynyt yhdelläkään mökillä tai astunut jalallaankaan veneeseen. Juhlan kaava on vapaa, kunhan ruokaa, juomaa ja valoja riittää.
Länsi-Suomen ja Pohjanmaan rannikkokaupungeissa, kuten Kokkolassa ja Pietarsaaressa, venetsialaiset on merkkitapahtuma, jonka ympärille järjestetään suuria kaupunkifestivaaleja. Niitä juhlitaan laajasti muuallakin Suomessa, myös Helsingissä.
Venetsialaiset on aina ollut valon juhla, joten teemaan sopii kaikki hohtava, hehkuva ja valaiseva. Elokuun ilta pimenee tunnelmallisesti ja valot pääsevät oikeuksiinsa.
Puutarhat, huvilat, mökkien rannat ja veneet koristellaan ulkovaloin ja kattaukseen valitaan värikkäitä kynttilöitä.
MAINOSJos pääsee juhlimaan veden äärelle, voi yhdistää valoa ja vettä: asetella kynttilöitä järven tai meren rantaan ja heijastaa valoa veden pinnalle. Jos ei juhli rannassa, voi täyttää isoja astioita vedellä ja laittaa niihin kynttilöitä kellumaan.
Kukat kuuluvat venetsialaisiin! Luonnonkukista voi laatia kimppuja, asetelmia ja seppeleitä, joita asetellaan pöydille, portaille ja puiden oksille. Kaunis kimppu tai koriste syntyy myös yhdistämällä kukkakaupan kukkia oman puutarhan kukkiin.
Koristelussa voi käyttää muitakin luonnon antimia: puiden oksat, kauniinmuotoiset risut, puusta pudonneet omenat, marjapensaiden varvut ja ruskan värejä saaneet lehdet tuovat loppukesän juhlaan syvyyttä ja tunnelmaa. Omenapuun oksa on ihan sellaisenaankin ihastuttava pöytäkoriste – omenat mukana.
Pöydän kattamisessa voi käyttää iloisia värejä tai valita tyylikkään hillityn kokonaisuuden – ihan oman maun mukaan. Vieraille kannattaa varata viileän illan varalle lämpimiä vilttejä, joissa iloiset värit ja kauniit kuviot toistuvat.
MAINOSHerkullinen ruoka on keskeinen osa venetsialaisia. Nyt kannattaa hyödyntää sadonkorjuun antimia pitopöydässä; juureksista ja vihanneksista syntyy herkullisia lisukkeita lihan ja kalan seuraksi.
Sormiruoka, runsas ja ruokaisa salaattipöytä sekä tietenkin jälkiruoka, joka vie kielen mennessään – niistä syntyy venetsialaisten maukas tarjoilu.
Vielä on kesää jäljellä! Vauhti kiihtyy! Ja muut kesän hitit!
Kerää venetsialaisten Spotify-biisilistaan kesän parhaat hitit – kuumimmat ja myös ne kuluneimmat. Älä unohda jokavuotisia klassikkokappaleita, joiden tahdissa tulee ihan varmasti tanssittua kesäyössä aamuun asti.
MAINOSJos tuttavapiirissä on innokas trubaduuri tai nuotiokitaristi, venetsialaiset nousevat uudelle tasolla livemusiikin voimalla, ja voi olla, että vieraat innostuvat laulamaan yhdessä. Kopioi laulujen sanoja papeille ja varaa taskulamppuja, jotta pimeässäkin näkee lukea niitä.
Koska Venetsian karnevaaleissa esiteltiin keskiajalla ensimmäistä kertaa Euroopassa kiinalaiset ilotulitteet, on luontevaa, että ilotulitusrakettien ampuminen on olennainen osa myös suomalaista venetsialaisperinnettä.
Ilotulitteiden ampuminen on venetsialaisia viettävillä paikkakunnilla yleensä sallittua, ellei voimassa ole metsäpalovaroitusta. Osassa Suomea venetsialaisissa saa ampua ilotulitteita yleisellä luvalla klo 18–24 ja osassa taas tarvitaan ilmoitus ilotulitteiden käytöstä 5 vuorokautta ennen aiottua käyttöä.
Lähteet: satukoivisto.fi, pyrokratia.fi, pelastustoimi.fi, meillakotona.fi
Kuvat: Pexels.com ja Pixabay.com