Lehtokotilo on Suomessa yleinen nilviäinen, jonka elinpiiri ulottuu etelästä aina Kainuun pohjoispuolelle asti. Paikoin lehtokotiloita saattaa esiintyä runsaastikin.
Lehtokotilo viihtyy kosteassa kasvillisuudessa ja pitää etenkin pehmeälehtisistä kasveista. Kosteilla rehevillä pihoilla lehtokotiloita voi olla paljonkin, jopa ämpärikaupalla. Jos kesällä sataa paljon, lehtokotiloiden määrä sen kuin lisääntyy.
Lehtokotilot eivät aiheuta ihmiselle haittaa, mutta ne syövät monia puutarhan kasveja.
Yksi lehtokotilo voi syödä päivässä kolmasosan painostaan kasveja ja 100 kotiloa kuukaudessa peräti 2 kiloa kasveja. Sen ravinnoksi kelpaavat myös jo kuolleiden kotiloiden raadot.
MAINOSLehtokotilo (Arianta arbustorum) on 15–25 millimetrin pituinen nilviäinen, jonka tunnistaminen onnistuu parhaiten sen kuoresta.
Sukukypsän lehtokotilon suulla on valkoinen kaareva huuli, eikä kuoressa ole niin kutsuttua napaa.
Lehtokotilo lisääntyy melkoisella tehokkuudella, sillä yksi yksilö voi tuottaa jopa 200 uutta yksilöä kesän aikana.
Aikuinen kotilo munii noin 40 munaa kahden viikon välein, jos keli on mukavan kostea – kuivana kautena lehtokotilo ei muni.
MAINOSLehtokotilo laskee munat muutaman sentin syvyyteen maahan.
Sen munat ovat nuppineulan pään kokoisia, vaaleita läpikuultavia palloja, joita voi erottaa mullan seasta valkoisina kasoina.
Kun lehtokotilo on kerran ilmestynyt puutarhaan, siitä voi olla mahdoton päästä kokonaan eroon. Lehtokotiloiden määrää kuitenkin voi ja kannattaakin rajata ja ehkäistä.
Kotiloiden torjumiseksi suositellaan niiden keräämistä, joka kannattaa aloittaa jo varhain keväällä ennen kuin ensimmäiset lehtokotilot ehtivät munimaan. Keräämistä jatketaan koko kesä.
MAINOSPuutarhan kasveja voi suojata lehtokotilolta istuttamalla kissanminttua, ajuruohoa, siankärsämöä ja laventelia, koska ne eivät maistu kotiloille.
Suuret määrät lehtokotiloita tuhotaan pudottamalla kiehuvaan veteen. Ne tuhoutuvat myös etikka-vesiliemessä ja mäntynestesaippuassa.
Kuolleet yksilöt tulee haudata noin 20–30 senttiä syvään kuoppaan, sillä muuten houkuttelevat paikalle uusia yksilöitä – lehtokotilo syö lajitovereidensa raatoja.
Kuolleet kotilot voi myös laittaa suljetussa pussissa sekajätteeseen.
MAINOSMAINOS LOPPUU
Lehtokotiloita ei tule laittaa puutarhakompostiin, mutta toimivassa lämpökompostorissa ne muuttuvat mullaksi.
Lähteet: Yle, Wikipedia, Martat, viherlandia.fi, ötökkätieto.fi / kuvat: iStock ja Suomelan toimitus