MAINOS

Grillin puhdistus – älä unohda tätä tärkeää asiaa

Ruoka

Grillin puhdistus on pieni vaiva jokaisen grillauksen jälkeen, mutta se parantaa paloturvallisuutta ratkaisevasti. Pidä sammutin aina lähellä grilliä, sillä sammutuspeite rasvapalon tukahduttamiseen ei välttämättä riitä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vielä on kesää jäljellä ja grillit käyvät kuumana. Olet ehkä valmistanut koko kesän ruokaa grillissä, mutta oletko muistanut puhdistaa sitä säännöllisesti? Grillin puhdistus on vähintään yhtä tärkeää kuin herkullinen grilliruoka?

Grillaaminen on mukavaa ja putsaaminen kieltämättä tylsempää, mutta putsaamattomissa ja huoltamattomissa kaasugrilleissä voi piillä suuri paloriski. Rasvapalo voi syttyä grillin pohjalle pudonneesta rasvasta ja ruuantähteistä. Rasva ja ruuantähteet kannattaakin poistaa jokaisen grillauskerran jälkeen. Lisäksi kaasugrilliä tulee huoltaa vuosittain.

– Palojen taustalla on rasvaisen lihan ja kalan grillaaminen sekä huollon laiminlyönti. Huollon ja putsaamisen laiminlyönti kostautuu palovaarana ja lyhentää ylipäätään grillin käyttöikää, kertoo paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan hiiligrilleissä rasvapalot ovat vähäisempiä, sillä rasva ja ruuantähteet palavat pois hehkuvien hiilien päällä toisin kuin kaasugrilleissä. Hiiligrilleissä rasvapalo voi tosin syttyä grilliritilän päältä.

Tulta grillissä

Grilliin kertyy rasvaa ja ruuantähteitä. Jos niitä ei poista, paloriski kasvaa. Suomalaisten pihoilla ja kesämökeillä syttyy vuosittain kymmenittäin vaarallisia kaasugrillipaloja, jotka aiheuttavat mittavia vahinkoja.

Tee grillin puhdistus jokaisen grillauskerran jälkeen:

  1. Voitele ritilä öljyllä aina ennen grillauksen aloittamista, jotta ruoka irtoaa siitä helpommin. Kun levität öljyn talouspaperilla, sitä ei pääse valumaan polttimoiden päälle. 
  2. Grillauksen jälkeen puhdista ritilä messinkisellä tai ruostumattomasta teräksestä valmistetulla harjalla ja kuivalla rätillä. Lika irtoaa ritilöistä parhaiten silloin, kun grilli on vielä kuuma.
  3. Grillin jäähdyttyä raaputa lika pois polttimoista grilliharjalla. Polttimoiden reiät voi käydä läpi ohuella neulalla tukosten varalta. 
  4. Tyhjennä ja puhdista rasvakaukalo grillin pohjalla. (Lähde: K-Ruoka)
Grillin puhdistus: teräsharva

Grillin ritilät saa kätevimmin puhtaiksi teräsharjalla, kun grilli on vielä lämmin. Sen jälkeen tulee vielä poistaa ruuantähteet grillin sisältä.

Pidä sammutin aina lähellä

Rasvapalo on aina sammutettava tukahduttamalla. Palavaa rasvaa ei saisi koskaan sammuttaa vedellä, sillä rasvaan sekoittuva vesi nostaa höyrynä ilmaan myös palavaa rasvaa ja palo voi levitä räjähdysmäisesti.

– Ilmoitettujen vahinkojen perusteella näyttää siltä, että joka kodissa välttämätön sammustuspeite ei riitä tukahduttamaan grillin rasvapaloa. Peite ei ole usein riittävän kookas peittämään koko grilliä, Määttänen sanoo.

Parasta olisi pitää aina sammutin käsillä, kun grillaa. Kahden kilon sammutin on jo riittävä, mutta kuuden kilon sammutin olisi erittäin hyvä.

Jos kaasugrillissä syttyy palo, toimi näin:

  1. Sulje kaasupullo välittömästi, ja siirrä se kauemmaksi.
  2. Ota käteesi sammutin, jota pidät grillin välittömässä läheisyydessä.
  3. Suuntaa sammuttiminen suihku grilliin palon tukahduttamiseksi. Lue tarkemmat ohjeet sammuttimen käyttöön tästä.
  4. Pienen rasvapalon voi sammuttaa tukahduttamalla sammutuspeitteellä. 
Mies sammuttaa rasvapaloa sammuttimella keittiössä.

Kaasugrillin lähellä tulee säilyttää sammutinta, ja sen pitäisi olla vakiovaruste jokaisessa kodissa myös sisällä.

Kuumuus voi rikkoa ikkunalasin

Grilliä ei pidä käyttää liian lähellä terassi- tai olohuoneen lasia, sillä lasi saattaa haljeta grillin kuumuudesta.

– Parvekkeella grillatessa on syytä olla erityisen varovainen. Useassa vahinkoilmoituksessa on kerrottu parvekelasin tai muun ikkunan halkeamisesta grillin aiheuttaman lämmöstä. Parvekkeella oleva grilli on syytä olla pienitehoinen ja sen sijoittelussa on oltava erityisen huolellinen, Määttänen neuvoo.

Palojakin enemmän grillejä tuhoutuu myrskyissä ja raskaan lumen painosta. Ulkona säilytettävä grilli olisi hyvä suojata kunnolla ja sijoittaa paikkaan, jossa se ei myrkyissä pääse kaatumaan tai se ei uhkaa jää esimerkiksi katolta putoavan lumikuorman alle.

Lähde: Lähitapiola ja K-Ruoka/ kuvat: iStock ja Pexels.com

Lue myös: Grilliruoka kattaa kesän pöytään – Suomela

Zombiakku voi aiheuttaa palovaaran – älä kerää paristoja ja akkuja nurkkiin – Suomela

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

grillin puhdistaminen grillin puhdistus kaasugrillin palo rasvapalo