Liika pesuaine pilaa koneet – yksi lusikallinen riittää

Keittiö Kylpyhuone
Kodinkonekorjaaja suositteli käyttämään neljänneksen suositellusta pesuainemäärästä sekä astianpesukoneessa että pyykinpesukoneessa, koska enempää ei tarvita. Liika pesuaine voi pilata koneen ja jättää astiat sekä pyykit likaisiksi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.4.2024

Tiskikonetabletit kannattaa kuulemma pilkkoa neljään osaan tai käyttää vain neljäsosa pesuainepurkin kyljessä olevasta ohjemäärästä. Sama pätee pyykinpesukoneeseen. Liika pesuaine on pelkästään haitaksi.

– Muuten et saa pesuaineetonta lopputulosta, toteaa kodinkonehuoltoyritystä pyörittävä Mika Maristo.

Liika pesuaine kertyy pesukoneeseen ja lyhentää koneen käyttöikää. Liialla pesuainemäärällä on myös huono vaikutus terveyteen, sillä astioihin ja tekstiileihin jää pesuainetta.

Maristo on kerta toisensa jälkeen saanut korjattavakseen koneita, joiden viat ovat seurausta liiallisesta pesuaineen käytöstä: pesuaine on saostunut laitteisiin. Hän on aiemminkin tuonut esille kokemuksiaan turhan isojen pesuainemäärien haitoista pesukoneissa, mutta siitä huolimatta ihmiset noudattavat sitkeästi valmistajien ohjeita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kuluttaja näkee huonon pesutuloksen, ja siihen ongelmaan pesuainevalmistaja tarjoaa suoloja sekä optisia kirkasteita huuhteluaineiden muodossa, mutta todellisuudessa ne aineet lisäävät pesuaineen tuomia ongelmia, Maristo harmittelee.

↑Näin pieni määrä astianpesukoneainetta riittää pesemään astiat puhtaiksi. Jauheen annostelu onnistuu parhaiten, koska tablettien pilkkominen on hankalaa tai ainakin rasittavaa. Nestemäisten pesuaineen ostaminen ei kannata, koska siinä tulee maksettua myös vedestä.

Neljännes riittää

Pienemmillä pesuainemäärillä pesukoneet siis säilyisivät pidempään kunnossa ja astioista sekä pyykeistä tulisi puhtaampia kuin ennen, koska niihin ei jäisi pesuainetta. Mutta miksi?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vedenkulutus kodinkoneissa laski jo 20 vuotta sitten, joten pesuainemäärienkin olisi pitänyt pienentyä, mutta näin ei käynyt, Maristo kertoo.

– Vaikka koneissa olisi kuinka likaisia astioita tai pyykkejä tahansa, vedenkulutus pysyy aina samana. Kone ei tiedä, että nyt on likaisia vaatteita tai asioita pesussa ja lisää vesimäärää sen mukaan. Käytännössä ylimääräinen pesuaine jää astioihin ja vaatteisiin sekä laitteisiin.

Hän antaa nyrkkisäännön pesuaineen annosteluun.

1/4 tablettia eli reilu teelusikka riittää tiskikoneeseen ja ruokalusikallinen pyykinpesukoneeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Entäpä nestemäiset pesuaineet, olisiko niistä apua?

Nestemäisissä pesuaineissa on 30 prosenttia vettä. Jos siis haluaa sataprosenttista pesuainetta, kannattaa ostaa jauhetta.

↑Pyykinpesuainetta annostellaan reilu ruokalusikallinen ja pesutulos on vähintään yhtä hyviä kuin isommalla määrällä. Pyykin likaisuuden takia pesuainemäärää ei kannata lisätä, koska kone käyttää kuitenkin aina saman määrän vettä ja ylimääräinen aine jää vaatteisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pesuaineen kulutus väheni roimasti

Meillä pyörii sekä astian- että pyykinpesukone päivittäin, joten pesuainemäärien vähentäminen jo ihan ajatuksena kiinnostaa kovasti. Kiva, jos kone pysyisi pidempään kunnossa ja elimistömme säästyisivät pesuainejäämiltä. Ympäristökin saattaisi kiittää, vaikka olenkin suosinut ympäristömerkittyjä aineita.

Kokeilin pesuainemäärän pienentämistä viikon ajan. Pesuainetablettien pilkkominen tuntui liian vaivalloiselta, joten käytin vanhat tabletit loppuun ja ostin sen jälkeen jauhetta. Pyykinpesukoneessa olen aina käyttänyt jauheita.

Annostelin astianpesukoneeseen reilun teelusikallisen ja pyykinpesukoneeseen reilun ruokalusikallisen pesuainetta, mutta muuten pesin pyykin entiseen tapaan joko 40:ssä tai 60 asteessa. Muutaman kerran kone pyörähti myös 90 asteessa.

Pyykistä tuli noinkin pienillä pesuainemäärillä raikasta ja astioista kiiltäviä. En pysty arvioimaan, oliko pesutulos parempi kuin ennen, mutta täysin puhdasta jälkeä syntyi. Pesuainejäämiä ei toki paljaalla silmällä näekään – paitsi sitten koneen sisältä vuosien päästä – joten luotan ammattilaisen sanaan.

Jatkan siis pesuaineen annostelua Mariston ohjeiden mukaisesti ja kannan kotiin vain neljänneksen niistä pesuainemääristä, joihin olen tottunut. Tämä vinkki kannattaa ehdottomasti ottaa kokeiluun!

↑Astiat kiiltävät, vaikka koneessa on käytetty vain vähän pesuainetta.

Huoltopesu kerran viikossa

Jotta pesukone pysyisi puhtaana ja raikkaana kuukaudesta toiseen, Maristo neuvoo vielä käyttämään konetta tyhjänä viikoittain mahdollisimman korkealla lämpötilalla.

– Itse laitan koneen tyhjäpesulle joka sunnuntai, hän kertoo.

Useimmissa koneissa on huoltopesua varten erityinen allaspesuohjelma, joka linkoaa veden 65-asteisena.

Astiankonekin kannattaa käyttää tyhjänä viikoittain ja sen jälkeen vielä puhdistaa suodattimet koneen sisältä.

↑Maltillisen pesuainemäärän lisäksi huoltopesu kerran viikossa auttaa pitämään pesukoneen puhtaana myös sieltä, minne kuluttaja ei näe.

Lue lisää siivouksesta

Kuvat Pixabay.com ja Suomelan toimitus