Robotti-imuri siivoaa järjestelmällisesti

Talo
Robotti-imuri on ihailtavan järjestelmällinen siivousväline.
Robotti-imuri helpottaa siivousurakkaa, koska se puhdistaa itsekseen lattian roskista ja pölystä. Osa roboteista myös moppaa. Mutta millainen robotti-imuri kannattaisi hankkia?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.4.2024

Robotti-imuri lähtee latausasemastaan saatuaan käskyn, kulkee itsekseen ympäri imurointialuetta pyyhkien roskat säiliöönsä ja suunnistaa takaisin latausasemaan akun tyhjennettyä.

Robotti-imuri on ihailtavan järjestelmällinen: se etenee tarkassa suunnitelmassa edestakaisin, koluaa nurkkia ja tutkii huoneen reunoja.

Itsellä ei olisi malttia moiseen järjestelmällisyyteen imuroinnissa.

Robotti-imuri liikkuu kepeästi myös matoilla, jotka pysyvät paikallaan. Mutta jos matto on heppoinen ja menee kurttuun robotin liikkuessa sen päällä, imuri voi jäädä jumiin.

Kokemus osoittaa pian sen, että jotta robotti-imuri voi toimia ongelmitta, lattialta olisi hyvä nostaa kepeiden mattojen lisäksi irtotavarat ja myös sähköjohdot, joihin robotti helposti kietoutuu. Parhaat mallit kyllä pystyvät väistämään esimerkiksi latausjohtoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Robotti-imuri on latausasemallaan.
Imurointi on mahdollista aikatauluttaa vaikka tapahtuvaksi samaan aikaan joka päivä. Kun akun lataus loppuu, robotti-imuri suunnistaa takaisin latausasemalleen eli telakalle.

Roskasäiliön tyhjennys ja wifi-verkko

Robotti-imuria ohjataan kätevimmin älykännykän sovelluksella kodin wifi-verkossa. Imuria voi siis hallita ja ohjata puhelimen tai tabletin näytöltä ja myös etänä. Sovelluksesta saa valita siivottavat alueet, kuten ”makuuhuone 1” ja ”olohuone”, ja robotti tekee työtä käskettyä.

Imuroinnin voi aikatauluttaa ja sen etenemistä seurata kännykän näytöltä.

Jotkin sovellukset tarjoavat myös esimerkiksi mahdollisuuden piirtää virtuaalisia rajoja tai määrittää tiettyjä siivousalueita, kuten vaikkapa ”ruokapöydän ympäristö

Periaatteessa kaikkia robotti-imureita voi käyttää ilman wifiä painamalla käynnistysnapista, mutta silloin ei pääse hyödyntämään huoneiden karttapohjia, joita robotti kerää muistiinsa liikkuessaan tiloissa, tai muita sovelluksien hienouksia.

Robotin roskasäiliötä pitää tyhjentää aika ajoin, ellei kyseessä sitten ole itsenäisesti latauspisteessä tyhjentävä malli. Jos haluaa mahdollisimman vaivattoman robotti-imurin, kannattaa hankkia malli, jossa on latausaseman yhteydessä tyhjennystelakka, jonka pölypussiin robotti-imuri kykenee tyhjäämään automaattisesti oman pölysäiliönsä.

Robotti-imurin latausaika vaihtelee mallin mukaan, mutta keskimäärin tunnissa laite on taas valmis uusiin seikkailuihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Robotti-imuria ohjataan mobiililaitteen sovelluksella.
Robotti-imuria ohjataan kätevästi kännykän sovelluksella wifi-verkon kautta. Jos imuri jää pinteeseen vaikkapa maton hapsuun, se voi tarvita apua. Muuten robotti-imuri hoitaa kodin imuroinnin mukavan itsenäisesti.

Kannattaako hankkia robotti-imuri?

Robotti-imuri on erittäin sähköpihi laite: sen keskimääräinen sähkönkulutus on noin 20–40 wattia tunnissa, kun taas perinteisen imurin keskimääräinen sähkönkulutus voi olla jopa noin 1 000–2 000 wattia tunnissa. (Lähde: Helen.fi)

Robotti-imuri kieltämättä helpottaa kodin pitämistä siistinä, koska se poistaa huolellisesti ja järjestelmällisesti pienet roskat, hiekanjyvät ja leivänmurut, pölyn ja eläinten karvat.

Sitä on helppo komentaa viereisestä huoneesta ja siivouksen jälkeen kännykkään kilahtaa ilmoitus työn suorittamisesta ja tieto, että pitääkö esimerkiksi säiliö tyhjentää tai onko robotti vaikka jäänyt jumiin.

Parhaan hyödyn robotti-imurista saa, kun sitä käyttää säännöllisesti. Sillä tavalla pöly ja lika pysyvät poissa, eikä sitä kerry liikaa robotin siivottavaksi kerralla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Robotti-imuri ei kuitenkaan ole sellainen ihmeentekijä, jonka ansioista ei tarvitse enää ikinä siivota tai imuroida – robotin ohella kodissa tarvitaan myös tavallinen imuri varmistamaan imuroinnin tulos nurkista ja muista hankalista paikoista sekä tietysti sohvilta. Lisäksi robotti-imurin osien puhdistaminen onnistuu parhaiten tavallisen imurin suulakkeella.

Pienet sokkeloiset huoneet voi olla helpointa imuroida perinteiseen tapaan lihasvoimalla, koska robotti voi jäädä jumiin esimerkiksi oikein matalan sohvan tai sängyn alle, vaikka onkin aika lituskainen vempele ja mahtuu monen huonekalun alle. Robotti-imurin korkeus ilmoitetaan sen teknisissä tiedoissa.

Robotti-imurin huolto
Robotti-imurin rullat keräävät lian lattialta ja niihin voi kerääntyä karvoja. Siksi niitä pitää välillä puhdistaa samalla, kun tyhjentää roskasäiliön.

Millainen robotti-imuri kannattaa hankkia?

Pölynimurirobottien hinnat alkavat noin satasesta ja jatkuvat kohti toista tuhatta euroa. Jos rahaa on käytettävissä rajattomasti, saa kotiinsa erittäin laadukkaan robotti-imurin, mutta jo muutamalla satasellakin saa hankittua varsin mukavan vehkeen.

Toiset robotti-imurit pystyvät imuroimaan joutuisasti isomman alueen ja löytävät joka nurkan, mutta ne ovat myös niitä kalliimman pään malleja. Isoon kotiin kannattaa joka tapauksessa valita sellainen robotti-imuri, joka pystyy suunnistamaan isommassakin talossa ja jonka akku kestää.

Jos kodissa on kaksi tai useampi kerros, on hyvä, jos robotin muistiin pystyy tallentamaan useamman pohjakarttoja huoneista tai kerroksista. Pohjakartasta voi useissa malleissa rajata imuroinnin ulkopuolelle vaikkapa sen alueen, jossa lasten lelut ovat levällään tai jossa on marsun häkki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pystyykö robotti-imuri ylittämään kynnyksiä? Kyllä vain, robotit kipuavat vaivatta sentin tai kahden kynnyksen yli. Jos kynnysten korkeus mietityttää, niiden enimmäiskorkeuden voi tarkistaa laitteen teknisistä tiedoista.

Robotti-imuri suunnistaa ja tekee karttoja

Robotti-imuri kartoittaa kulkemiaan alueita ja tekee niistä virtuaalisia pohjakuvia. Karttoja voi nimetä ja pyytää imuria siivoamaan vain tietyn huoneen.

Robotti-imuri alkaa tuntea huoneita ja tunnistaa liikkumisen esteitä etukäteen.

Se ei esimerkiksi törmää joka kerta samaan sohvaan ja tietää, missä on seinä. Jos kuitenkin eteen tulee uusi yllättävä este, vaikkapa lattialla makoileva kotieläin, tulee pehmeä törmäys.

Robotti myös muistaa juuri siivoamansa alueet, eli vaikka joutuisi keskeyttämään siivouksen akun tyhjennyttyä, se jatkaa siitä, mihin jäi, kunhan akku on latautunut.

Näin robotti-imuri ja koira sopivat samaan tilaan: katso video

Koira osaa väistää robotti-imuria, eikä pelkää sitä.

Lemmikkien karvat vaativat imutehoa

Koira- ja kissaperheissä lattioille kertyy karvaa ja hiekkaa, ja silloin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota robotin imutehoon: mitä isompi laitteen imuteho on, sitä paremmin karvat lähtevät ja myös esimerkiksi paksut matot puhdistuvat.

Robotti-imureiden imuteho vaihtelee 1 000 ja 4 000 Pascalin (Pa) välillä. Imuteho parantaa siivouksen lopputulosta mutta myös kasvattaa laiteen ääntä. Useammissa malleissa imutehoa voi myös säätää omien tarpeiden mukaan.

Lemmikkitalouksissa kannattaa imutehon lisäksi tarkistaa, että robotti-imurin harjat sopivat karvojen imurointiin. Laitteen teknisissä tiedoissa kerrotaan yleensä, jos sitä suositellaan lemmikkitalouksiin.

Robotti-imurit on yleensä suunniteltu helposti purettaviksi ja puhdistettaviksi, mikä on erityisen tärkeää, jos laitteeseen kertyy lemmikkien karvoja ja sitä pitää puhdistaa usein. Ennen ostoa kannattaa tarkistaa, miten helposti pääsee käsiksi harjoihin, suodattimiin ja pölysäiliöön.

Robotti-imuri osaa joskus myös mopata

Useissa robotti-imureissa on nykypäivänä lisäosana moppausominaisuus, eli imuroinnin lisäksi se pyyhkäisee lattian kostealla.

Moppauksen lopputulos ei ole yhtä laadukas kuin imuroinnin taso, mutta toki kostea moppausliina poistaa kevyen lian lattiapinnasta tehokkaammin kuin pelkkä imurointi. Malleissa on tässäkin tapauksessa suuria eroja.

Lue lisää siivousvinkkejä