Tee itse puukatos näillä ohjeilla!

Piha
Puukatos on helppo rakentaa itse.
Puukatos auttaa pitämään polttopuut kuivina siististi ja tyylikkäästi. Kuormalavan päälle tehty katos on helppo rakentaa. Lue ohjeet ja tee itse!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
31.1.2024

Puukatos on helppo rakentaa itsekin. Tämä puukatos ei vaadi rakennuslupaa, koska se on siirrettävä rakennelma.

Puukatos kuormalavan päälle

Pohjana on kuormalava, jonka päälle katos on rakennettu. Kaksi miestä siirtää katoksen helposti – ja jos olet yksin, onnistuu siirtäminen nokkakärryn avulla.

Jos haluat, että puuvaja seisoo erillään eikä seinää vasten, voi takaseinän rakentaa samalla tavalla kuin päädyt. Ristikkäiset laudat vaaditaan silti päätyjen vakauden vuoksi.

Mitä pitää huomioida puukatoksen paloturvallisuudessa?

Paloriskin vuoksi puuvajan paikka on oltava riittävän kaukana asuinrakennuksista. Puuta ei paloriskin vuoksi saa varastoida räystään suojassa eikä autotallissa (Pelastuslaki 9 §).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun puuliiteri on alle 8 metrin etäisyydellä viereisistä rakennuksista pien- ja rivitaloalueilla, on rakennuksen vastaista seinää paloeristettävä.

Pienen, pohjapinta-alaltaan alle 5 m2:n kokoisen puuvajan rakentaminen ilman osastoivia rakenteita on mahdollista, mikäli noudatetaan ohjekorttien periaatteita.

Lisätietoja paloturvallisuudesta saat esimerkiksi pelastuslaista.

Rakenna puukatos itse näillä tarvikkeilla

kuormalava 80×120 cm

MAINOS
MAINOS LOPPUU

ulkoverhouslautaa 22×120 mm, n. 26,5 m:

10 kpl à 1870 mm (A)

2 kpl à n. 1650 mm (D)

2 kpl à n. 1720 mm (E)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

1 kpl à n. 805 mm (F)

muotoonhöylättyä puutavaraa 45×70 mm, n. 3,8 m:

2 kpl à n. 1000 mm (B)

2 kpl à n. 800 mm (C)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

raakaponttia 21×95 mm, n. 19 m:

12 kpl à n. 1550 mm (G)

kolmiolistaa 50×50 mm n. 2,2 m (H)

ulkoverhouslautaa 22×95 mm, n. 7,5 m:

2 kpl à 1060 mm ja

1 kpl à 1550 mm (J)

2 kpl à 1060 mm ja

1 kpl à 1360 mm (K)

kattohuopaa: 1,6 m2

kattohuopaliimaa

kattonauloja

eripituisia ruuveja

ulkomaalia

Puukatos rakennetaan ohjeiden mukaan vaihe vaiheelta.

Puuvaja on helppo rakentaa näiden ohjeiden avulla

 1. Sahaa laudat A toisesta päästä 10 asteen kulmaan. Laudat voivat olla karkeasti mittaan sahattuja.
 2. Kokoa katoksen päädyt. Aseta poikkipuu B tasaiselle alustalle. Ruuvaa laudat A kiinni B:hen tasaisin välein. Lautojen A sahatun pään tulee kulkea B:n reunan myötäisesti. Huomaa, että lautojen A leveys on kiinnitettynä yhteensä 822 mm.
 3. Ruuvaa kiinni C. Huomaa, että C alkaa tasan A-laudoituksen etureunasta, mutta päättyy noin 22 mm ennen sen takareunaa.
 4. Sahaa alareunat siistiksi.
 5. Ruuvaa molemmat päädyt kuormalavaan pitkillä (110 mm) ruuveilla. Ole tarkkana, että ne tulevat oikeaan kulmaan, ja kiinnitä ne tilapäisesti parilla listalla.
 6. Sahaa osat D karkeasti mittaan, pidä niitä kuormalavaa ja päätyjä vasten. Hahmottele piirtämällä, miten lautojen päät pitää sahata. Sahaa päät ja aseta laudat uudelleen paikalleen ja merkitse, mistä kohtaa laudat limitetään toisiinsa. Sahaa sirkkelillä vähän kerrallaan puolen laudan syvyyteen ja tasoita loput taltalla. Ruuvaa kiinni osat D.
 7. Sahaa ja kiinnitä ruuveilla osat E ja F.
 8. Ruuvaa kiinni raakapontit G. Aloita alimmasta, sen tulee olla oikean mittaiseksi sahattu. Anna muiden raakaponttien olla karkeasti mittaan sahattuja ja tasaa sahaukset, kun ne on kiinnitetty paikoilleen. Sahaa kuitenkin takimmainen lauta oikean mittaiseksi ennen kiinnittämistä.
 9. Kolmiolista H on halkaistu kahtia 50×50 mm:n kolmiolistasta, jotta listat sopisivat paremmin pieneen kattoon (ks. piirroksen yksityiskohta). Sahaa ja kiinnitä osat H ruuvaamalla.
 10. Levitä puukatoksen päälle kattohuopa.
 11. Kiinnitä osat J ja sen jälkeen vesilaudat K. Nämä tulisi mielellään maalata ennen asentamista, jotta maali ei roisku kattohuovalle.
 12. Maalaa polttopuukatos haluamallasi värillä.

Puuvaja on oivallinen säilytyspaikka polttopuille.

Lue myös nämä tee-se-itse -ohjeet