Varmista kaasulaitteiden turvallisuus ennen käyttöä

Piha
Varmista kaasulaitteiden turvallisuus ennen käyttöä
Jotta kesäkausi sujuisi turvallisesti, AGAn kesäkampanja muistuttaa kaikkia grillaajia, veneilijöitä ja karavaanareita kaasulaitteiden turvallisuudesta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

 

Vuosina 2007-2014 kaasun käytöstä tai kaasukäyttöisen laitteen viasta aiheutuneiden tulipalojen lukumäärä on ollut joka vuosi noin 40. Vertailun vuoksi esimerkiksi sähköpaloja sattuu 1 800 vuodessa. Asuntovaunu- tai matkailuautopaloja tapahtui edellisvuonna kahdeksan.

– Vakavia nestekaasuonnettomuuksia sattuu vuosittain melko vähän, sillä nestekaasulaitteisiin liittyvä turvallisuustekniikka on parantunut. Jokainen onnettomuus on kuitenkin liikaa, toteaa turvallisuusasiantuntija Venla Kanko AGAlta.

Kaasupullon paikka on grillin vieressä, ei alla

Kaasulaitteiden turvallisuus on helppoa tarkistaa. Suihkuta letkuihin ja liitoksiin AGAn vuodonilmaisinsuihketta tai sivele niihin saippuavettä. Jos liitos vuotaa, näet sen saippuaveden kuplintana, neuvoo Kanko. Kaasuletkun kunnon tarkistat taittamalla sen jyrkälle mutkalle. Jos näet taitteessa hiusmurtumia, letku on vaihdettava uuteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kaasuvuodot voi havaita nestekaasuun lisätystä hajusteesta. Silti sisätiloissa, joissa käytetään nestekaasua, olisi hyvä olla kiinteä kaasuhälytin, suosittelee Kanko. Jos tunnet kaasun hajua sisätiloissa, sulje pullon venttiili heti ja tuuleta huone avaamalla ikkunat ja ovet.

Kaasupullon tulisi aina olla pystyasennossa, niin käytön, säilytyksen kuin kuljetuksenkin aikana. Pulloa pitää säilyttää hyvin ilmastoidussa tilassa, jossa pullon lämpötila ei pääse kohoamaan yli 40°C asteeseen. Grillatessa pullon paikka ei siis ole kuuman grillin alla, vaan grillin vieressä! Pulloa ei myöskään saa säilyttää lieden tai lämpöpatterin lähettyvillä.

Vuototestaus kaasugrillin kaasuletku ja -liitokset

Suihkuta letkuihin ja liitoksiin AGA:n vuodonilmaisinsuihketta. Jos liitos vuotaa, näet sen kuplintana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähteet: AGA, Tukes