Pakastimen sulatus kannattaa tehdä talven pakkassäillä, jolloin pakastimessa olevat elintarvikkeet on helppo siirtää sulatuksen ajaksi esimerkiksi pihalle tai parvekkeelle.
– Pakastin pitäisi sulattaa ja pestä 1-2 kertaa vuodessa, mutta viimeistään silloin kun sen sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peittämiä. Huurrekerros vähentää pakastimen kykyä pitää ruuat kylmänä, sillä se toimii ikään kuin eristeenä.
– Lisäksi jo noin 5 millimetrin paksuinen jääkerros saattaa nostaa pakastimen energiankulutusta jopa 30 prosenttia, Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitanen kertoo.
– Pakastuskytkennän avulla pakastin kylmenee kylmimmilleen. Näin pakasteet ovat sulatuksen alkaessa tarpeeksi jäässä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin.
MAINOSKytke pakastin pois päältä, ota laatikot ulos ja jätä pakastimen ovi tai kansi auki. Mikäli jään sulamista nopeuttaa lämminvesiastialla, pakastin pitää kuivata ja tuulettaa kunnolla ennen sen kytkemistä takaisin päälle.
Jos pakastimeen jää lämminvesiastian jäljiltä kosteutta, voi pakastimen seiniin muodostua huurretta, kun sen kytkee takaisin päälle. Kerää sulamisen edistyessä pakastimesta jäälevyjä pois, mutta vältä käyttämästä teräviä välineitä, jotka voivat vaurioittaa kylmäputkistoa.
– Useissa pakastinmalleissa on pohjassa aukko tai etureunassa kouru, jonka kautta sulanut vesi kulkeutuu ulos. Tällöin pakastimen eteen kannattaa laittaa astia ja sen alle pyyhe. Muissa malleissa vesi jää pohjalle, josta sen voi pyyhkiä pois. Irto-osat, kuten hyllyt, kannattaa myös irrottaa ja puhdistaa, muistuttaa Viitanen.
MAINOSPuhdista sulanut pakastin miedolla pesuaineella, huuhtele ja kuivaa hyvin.
Imuroi pakastimen alta ja takaa. Anna pesun ja kuivauksen jälkeen pakastimen tuulettua hetki ovi auki. Kytke kuitenkin pakastin heti sen jälkeen päälle. Pikapakastinkytkin nopeuttaa kylmentymistä. Anna pakastimen jäähtyä kunnolla ennen kuin laitat ruoat takaisin.
– Kaikissa nykyaikaisissa pakastimissa on pikapakastusominaisuus. Pikapakastus kannattaa kytkeä päälle mahdollisimman nopeasti ennen suurien määrien pakastamista, jotta pakastin ehtii kylmentyä tarpeeksi.
– Pikapakastaminen kannattaa erityisesti siksi, että mitä nopeammin tuote pakastuu, sitä paremmin tuotteen koostumus ja esimerkiksi vitamiinit säilyvät. Kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta, säädä pakastin säilytyskytkennälle, Viitanen neuvoo.
MAINOSLue myös: Pakastaminen: nämä ovat pakastajan yleisimmät virheet
Huurteen tai jään muodostaminen voi olla merkki pakastimen huonosta toimivuudesta. Pakastin on aina päällä, joten vanha, tehoton tai huonosti toimiva pakastin voi olla kodin suurimpia energiasyöppöjä.
– Huurteen muodostumista voi estää pakkaamalla pakasteet ilmatiiviisti pakastamiseen tarkoitettuihin pusseihin tai -rasioihin ja jäähdyttämällä elintarvikkeet kunnolla ennen pakastamista. No frost- tai frost free -pakastimet säästävät enemmän energiaa, sillä niihin ei välttämättä kerry lainkaan jäätä.
Jos johonkin kohtaan pakastimeen muodostuu selkeästi enemmän jäätä, niin luultavasti tiiviste vuotaa siinä kohdassa. Jos pakastin on muuten kunnossa ja palvelee pakastajan tarpeita, kannattaa vaihtaa pelkkä tiiviste. Tiiviste ei paljoa maksa, ja useimmissa malleissa sen pystyy vaihtamaan itsekin helposti.
MAINOSSäädä pakastimen säilytyslämpötila oikein eli -18 °C. Keittiön muissa kylmälaitteissa suosituslämpötilat Motivan mukaan ovat jääkaappi +2 – +6 °C ja viileäkaappi +10 – +14 °C.
Mistä tietää, onko jääkaappi tai pakastin rikkoutumassa?
Pakastaminen: nämä ovat pakastajan yleisimmät virheet
Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötila: säästät sähköä
Kodinkoneiden sähkönkulutus – näin paljon eri laitteet kuluttavat