Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötila – säästät sähköä

Keittiö
Jääkaapin ja pakastimen oikea lämpötila auttaa pitämään elintarvikkeet tuoreina.
Jääkaapin ja pakastimen lämpötila tulisi tarkistaa muutaman kerran vuodessa. Oikean lämpötilan avulla säästät sähköä ja varmistat elintarvikkeiden hyvän säilyvyyden.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
2.1.2024

Millainen jääkaappi ja pakastin kannattaa valita? Mihin kylmälaitteet on parasta sijoittaa? Mikä on kylmälaitteen oikea lämpötila? Kuinka käytät laitteita oikein? Lue asiantuntijan vinkit!

Mikä on jääkaapin ja pakastimen oikea lämpötila?

Jääkaapin lämpötila tulisi olla noin 2–6 astetta. Monen suomalaisen jääkaappi lähentelee kuitenkin kymmentä astetta”, opastaa asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

Mikä on pakastimen oikea lämpötila?

”Pakastimen oikea lämpötila on -18 astetta”, kertoo Ovaskainen.

Asunnon huonelämpötila vaikuttaa kylmälaitteen toimintaan. Kesäaikana huonelämpötilat nousevat ja kylmälaitteita on saatettu säätää kylmemmälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin tarkistat jääkaapin ja pakastimen lämpötilat

Syksyn myötä on aika tarkistaa kylmälaitteiden sisälämpötilat mittaamalla.

Helpointa on laittaa vesilasi jääkaappiin ja siihen lämpömittari. Pakastimen lämpötilan mittaukseen tarvitaan ulkolämpömittari.

Uusimpienkaan kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro totuutta laitteiden todellisista lämpötiloista, joten asia kannattaa itse tarkistaa”, neuvoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Suur-Uskin mukaan on myös hyvä tarkistaa, ettei energiasyöppö pakastustoiminto ole jäänyt turhaan päälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Erilämpöisiä säilytysosioita eri elintarvikkeille

”Eri elintarvikkeet vaativat hieman erilaisia säilytyslämpötiloja. Esimerkiksi tuore kala vaatii huomattavasti viileämmän säilytyksen kuin maitotuotteet”, muistuttaa Ovaskainen.

Kaikkein kylmimmät kohdat löytyvät yleensä jääkaapin alahyllyltä, ovi on jääkaapin lämpimin paikka. Vihannekset tulee säilyttää niille tarkoitetuissa laatikoissa.

Jääkaapin ja pakastimen oikea lämpötila takaa säilyvyyden tuhlaamatta energiaa

Jääkaapin ja pakastimen oikea lämpötila kannattaa säätää kohdilleen, se säästää sähköä.

Oikeat sisälämpötilat kylmälaitteissa varmistavat elintarvikkeiden hyvän säilyvyyden, energiaa kuluu vain tarvittava määrä eikä ruokahävikkiäkään synny niin helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Energiatehokkaan laitteen hankinta ei vielä takaa parasta lopputulosta, mikäli säädöt ja käyttötavat eivät ole kohdallaan. Erityisesti uusien energiatehokkaiden ja vain vähän energiaa kuluttavien laitteiden lämpötila-asetusten ja muun käytön vaikutus kokonaiskulutukseen onkin yllättävän iso.

Laitteita uusiessa kannattaa tutkia energiamerkki ja valita energiatehokas vaihtoehto, joka sopii juuri omaan tarpeeseen.

Energiatehokkuus oli aiemmin parhaimmillaan A+++, mutta huonommat luokat A–D olivat vanhentuneita, joten käytössä oli ainoastaan merkit A+–A+++. Maaliskuusta 2021 lähtien energiamerkintä on muuttunut, ja asteikoksi on palautettu A–G.

Mihin kylmälaitteet on parasta sijoittaa?

Jääkaappi ja pakastin kannattaa sijoittaa aina muualle kuin lämpöpatterin, lieden tai astianpesukoneen viereen, sillä lämpö lisää laitteen sähkönkulutusta. Kylmäsäilytyslaite kuluttaa vähemmän sähköä viileässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkit kylmälaitteiden energiatehokkaaseen käyttöön

  • Tarkista kylmälaitteiden sisälämpötilat mittaamalla ja säädä kohdilleen muutaman kerran vuodessa.
  • Hyödynnä viileä ulkoilma ja esijäähdytä kylmäsäilytykseen meneviä ruokia parvekkeella tai terassilla.
  • Sulata pakastimesta otetut tuotteet jääkaapissa.
  • Sulata pakastin ja imuroi kylmälaitteiden taustat vähintään kerran vuodessa.
  • Pidä jääkaappi siistinä, pyyhi sisäpinnat, ritilät ja hyllylevyt säännöllisesti.

Lue myös nämä vinkit energiansäästöön!