Lämpökuvaus selvittää talosi lämpövuodot

Talo
Lämpökuvaus löytää rakennuksesta vedon ja kylmyyden aiheuttavat kohteet.
Lämpökuvaus talvella auttaa paikantamaan lämpövuodot, sillä ilman viiletessä kodin yleinen vetoisuus kiinnittää huomiota.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.1.2024

Lämpökuvaus eli lämpökamerakuvaus on nopea tutkimusmenetelmä oman talon ja muiden rakennusten laadun ja kunnon arviointiin. Lämpökameraa voidaan hyödyntää helposti sekä uudisrakennusten laadunvalvonnassa että vanhojen rakennusten sisäilma- ja kuntotutkimuksissa.

Vetoisuuden lisäksi muita merkkejä mahdollisista lämpövuodoista ovat esimerkiksi huurre rakenteiden pinnoilla, räystäältä roikkuvat jääpuikot sekä jäätyneet putket.

Lämpövuodot aiheuttavat ongelmia talon rakenteille

Vaikka asumismukavuudesta voisi tinkiä, voivat lämpövuodot tuoda ongelmia talon rakenteille. Sopivissa olosuhteissa kosteus saattaa tiivistyä rakenteisiin ja aiheuttaa paikallisia kosteusvahinkoja.

Kostuneisiin rakenteisiin taas kasvaa sopivissa olosuhteissa homekasvustoja. Rakenteissa olevien ongelmien lisäksi myös sähkölasku kasvaa, kun huonelämpötilaa on pidettävä tavallista korkeampana kylmän ilman virratessa ilmavuotokohdista sisälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lämpökuvaus sopii kaikenlaisiin taloihin ja kiinteistöihin

Lämpökuvaus soveltuu omakotitalosta erillistaloon ja paritalohuoneistoihin sekä isoihin kiinteistöihin, kuten rivitaloihin, kerrostaloihin sekä julkisiin rakennuksiin.

Lämpökuvauksella löydetään rakennuksesta muun muassa lämpöenergiaa kuluttavat vuodot, ulkoseinien kylmäsillat ja rakenteiden eristepuutteet.

Arviolta 95 % lämpökuvauksella löydetyistä vikakohdista on ilmavuotoja.

Mitä lämpökamera ja lämpökuvaus mittaa?

Lämpökamera on lämpösäteilyn vastaanotin. Se mittaa kuvauskohteen pinnasta luonnostaan lähtevää lämpösäteilyä. Lämpökameran ilmaisin muuttaa kohteen lämpösäteily-voimakkuuden lämpötilatiedoksi, josta lämpökuva muodostetaan digitaalisesti reaaliajassa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuvaaminen on nopeaa, edullista ja luotettavaa. Lämpökuvauksella löydetään helposti rakennuksessa energiaa syövät kohteet ja rakenteiden korjaustarpeet.

Kuvauksesta laaditaan asiakkaalle lämpö- ja digikuvineen kirjallinen raportti, josta vuoto- ja vikakohdat selviävät tarkasti. Raportti kertoo, mitä ja miten kannattaa korjata. Säästöä syntyy, kun rakenteita ei tarvitse avata turhaan.

Ilmavuodot tiivistämällä säästöä lämmityslaskuun

Lämpö pakenee talosta yleensä neljää reittiä:

  • ulkovaipan liitoksista ja rei´istä,
  • ulkovaipan läpi johtumalla,
  • ilmanvaihdon mukana,
  • viemäristä jäteveden mukana.

Vähentämällä ulkovaipan (katto, seinät ja ikkunat) kautta tapahtuvia lämpöhäviöitä ja kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon voi lämmityksessä säästää jopa useita kymmeniä prosentteja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Käytännössä ilmavuoto korjataan rakennuksen ilmanpitävyyttä parantamalla: ikkunat tiivistetään, lisätään eristyksiä ja parannetaan esimerkiksi ilmanvaihdon lämmön talteenottoa.

Termostaatti pitää lämpötilan kohdallaan.

Remontoitko juuri kotiasi? Lämpökuvauksella varmistat rakentamisen laadun

Lämpökuvausta on mahdollista hyödyntää myös remontoinnin ja rakentamisen laadun varmistajana. Kameran avulla saadaan tärkeää tietoa esimerkiksi yläpohjan ja ulkoseinän rakenteista ja niiden lämpöteknisestä toimivuudesta.

Lämpökuvauksella voidaan myös havaita

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • lämpöpattereiden toimintakyky
  • minkä lämpöistä ilmaa tulee korvausilmakanavasta ja
  • missä kulkevat lattialämmitys- tai lämminvesiputket sekä niissä virtaavan veden lämpötila.

Korjaavan remontin jälkeen suositellaan jälkikuvausta myös työn laadun varmistamiseksi.

Lämpökuvaus ja siihen liittyvät tutkimukset tulee suorittaa talvella

Talvi on rakennusten lämpökuvausten aikaa. Lämpökuvaus voidaan suorittaa ainoastaan kylmän sään aikaan, jolloin tutkimusaika on rajallinen.

Ulkoilman keskilämpötilan tulee olla alle +5 ºC ja lämpökuvauksen aikana ulkoilman lämpötila ei saa poiketa enempää kuin ±5ºC. Myöskään tuulen nopeus ei saa ylittää 10 m/s lämpökuvauksen aikana.

Lue lisää energiansäästövinkkejä