Bougainvillea on kaunis ja monipuolinen kasvi, joka voi tuoda tropiikin tunnelmaa mihin tahansa ympäristöön. Oikean hoidon avulla pääset nauttimaan sen värikkäistä kukista ja rehevästä vihreydestä kauan. Muista tarjota sille runsaasti aurinkoa sekä säännöllistä kastelua ja lannoitusta.
Bougainvillea on trooppinen köynnöskasvi, joka tunnetaan erityisesti värikkäistä ja runsaista kukistaan.
Bougainvillea on tullut Suomessa tutuksi myös nimellä ”ihmeköynnös” johtuen sen kyvystä tuottaa kirkkaita, houkuttelevia kukkia pitkiä aikoja kerrallaan.
Bougainvillea rakastaa aurinkoa. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi istuta bougainvillea aurinkoiseen ja avoimeen paikkaan, jossa se saa runsaasti valoa. Ihmeköynnös viihtyy kesällä hyvin myös verannalla tai tuulelta suojatulla terassilla tai parvekkeella.
MAINOSSisätiloissa on hyvä varmistaa, että kasvi on lähellä ikkunaa, josta tulee sisätiloihin paljon valoa.
Koska kasvi ei kestä kylmyyttä ja pakkasta, kannattaa se tuoda sisään oikeaan aikaan. Sisällä sen voi asettaa valoisaan paikkaan, jossa lämpötila on 8-12ºC.
Lepoaikana ihmeköynnös varistaa osan lehdistään. Istuta köynnös uudelleen joka kevät tai ainakin silloin, kun juuret ovat täyttäneet ruukun.
Vaikka bougainvillea on trooppinen kasvi, se ei siedä liikaa kastelua. Istutuksesta elokuuhun kasvia tulee kastella tasaisin väliajoin. Sen jälkeen se saa taas päästä kuivemmaksi. Altakasteluruukku sopii ihmeköynnökselle hyvin.
MAINOSBougainvilleaa lannoitetaan viikoittain kasvukaudella ja lokakuusta helmikuuhun vain kahdesti kuukaudessa. Lokakuusta helmikuuhun lannoituksen voi vähentää puoleen.
Ihmeköynnös kukkii normaalisti loppukesällä. Kukat muodostuvat lyhyisiin sivuversoihin ja kukintaa voi edistää ahkeralla versojen typistelyllä.
Syksyllä kukinnan päätyttyä versot leikataan tarpeen mukaan ja kastelua vähennetään. Poista kaikki hennot versot ja lyhennä rotevat versot noin 5 senttimetrin pituisiksi.
Ihmeköynnöstä voi lisätä noin 10 sentin mittaisista pistokkaista. Pistokkaat tosin juurtuvat hyvin hitaasti ja vaativat juurtuessaan hyvin lämpimän, jopa +24 asteen lämpötilan.
MAINOS1. Kasvi vaatii suojaisan paikan ja paljon aurinkoa, mutta kuuminta paahdetta kannattaa välttää.
2. Ihmeköynnös on melkoinen juoppo ja menestyy siksi parhaiten altakasteluruukussa.
3. Ravinnepuikot tai säännöllinen lannoitus auttavat kasvia kukkimaan pitkään.
MAINOS4. Paras talvehtimispaikka on viileä, 8-12 celsiusastetta. Lepokauden aikana kastelu saa olla säästeliästä.
5. Kun kasvukausi keväällä alkaa, köynnös haluaa taas uutta, ravinteikasta multaa juurelleen sekä paljon valoa.
Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin oleva ihmeköynnös (Bougainvillea) on kaikkialle tropiikkiin ja subtropiikkiin levinnyt köynnössuku. Yhteensä sen eri lajeja on 14, mutta jalostuksen myötä lajikkeita ja värejä on syntynyt satoja.
Osa suvun lajeista muodostaa paksun, puumaisen rungon, josta rennot, pitkät ja köynnösmäiset oksat lähtevät. Oksissa on pieniä okamaisia koukkuja, joiden varassa ne kiipeilevät.
Kukinnat ilmestyvät rykelminä oksien päihin. Ihmeköynnöksen varsinaiset kukat ovat hyvin vaatimattomat, vaaleat ja torvimaiset, mutta kukkien ympärillä olevat kolme ylälehteä ovat värittyneet kirkkaan punaisiksi, oransseiksi tai jopa monivärisiksi.
Tropiikissa Bougainvillea kukkii yleensä ympäri vuoden ja on sadekauden jälkeen komeimmillaan.
Lähteet: Huiskula, Substral, Viherpeukalot, Wikipedia
Kuvat: iStock