Kompostointi talvella: näillä ohjeilla onnistut

Piha
Kompostointi talvella onnistuu näillä ohjeilla.
Kompostointi talvella onnistuu hyvin, kun kompostori on lämpöeristetty ja kompostoriin viedään biojätettä useamman kerran viikossa.Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Jäätyneeseen kompostoriin ei kuitenkaan kannata kaataa kuumaa vettä. Paras herätyskeino on lämmin vesi kanisterissa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
9.1.2024

Kompostointi talvella onnistuu helposti. Tärkeintä on valita lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu Suomen sääolosuhteisiin.

Myös kompostorin kannen ja pohjan pitää olla hyvin eristetty, jotta lämpö säilyy kompostorissa pakkasellakin.

Kompostointi onnistuu myös talvella

– Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kompostoitumisen onnistumiseksi riittää, että pitää hajottajat tyytyväisinä. Kun kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa ja ne tuottavat lämpöä, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Hajottajat tarvitsevat myös happea. Jotta kompostimassa säilyisi ilmavana, biojätekerrosten väliin lisätään kuiviketta, vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kun kuivikkeen laittaa tuoreen jätteen päälle, se eristää samalla lämpöä, opastaa Kerttula.

Kompostoriheräte ja talvikuivike estävät kompostorin lämpötilan laskun

Jos biojätettä kertyy vähän, hajottajien elintoiminnot hidastuvat ja ne saattavat siirtyä lepotilaan. Silloin kompostorin lämpötila laskee. Tämän voi estää lisäämällä jätteen joukkoon kompostiherätettä tai käyttämällä talvikuiviketta. Talvikuivike sisältää energiaa ja typpeä, jotka saavat pieneliöt virkistymään.

Kompostointi talvella onnistuu myös, kunhan kompostiin lisää kompostijätettä ja kuiviketta säännöllisesti viikoittain.

Kompostointi talvella – noudata näitä ohjeita

  • Kompostorin pitää olla kauttaaltaan lämpöeristetty.
  • Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
  • Lisää joka kerta kuiviketta vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
  • Jos lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
  • Tyhjennä kompostoria myös talvella.
  • Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen.

Kompostointi talvella: herätä jäätynyt kompostori kuumavesikanisterilla

Jäätynyttäkin kompostoria voidaan käyttää normaalisti eikä jäätymisestä ole mitään haittaa syntyvälle kompostimullalle. Jos kompostori ei käynnisty itsekseen, se on syytä herätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tila alkaa loppua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Turvallinen keino herättää jäähtynyt kompostori on täyttää kanisteri kuumalla vedellä ja haudata se pintajätteen joukkoon. Kanisteria kannattaa vaihtaa muutaman päivän ajan. Lämpö herättää pieneliöt horroksestaan ja kompostoituminen alkaa, kertoo Kerttula.

Komposti jäässä? Älä kastele kuumalla vedellä!

Kompostoria ei kannata kastella kuumalla vedellä, ettei se kostu liikaa. Märkä komposti on ilmaton ja alttiimpi jäätymään uudelleen.

Voiko kompostoinnin aloittaa talvella?

Kompostoinnin voi aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa, myös talvella. Talvella kompostorin hyvä lämpöeristys sekä toimiva ilmanvaihtojärjestelmä pitävät kompostoitumisen käynnissä pakkassäistä huolimatta.

Mitä kompostiin ei voi laittaa?

Kompostiin ei saa laittaa mitään sellaista, mikä ei maadu tai mikä voi haitata kompostin toimintaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kompostiin eivät kuulu esimerkiksi tuhka, kalkki, öljyt, luottimet, torjunta-aineet, pesuaineet, muovi, metalli ja lasi. Tuhka nostaa kompostin pH-arvon ja hidastaa kompostoitumista, joten sitä ei kannata laittaa kompostiin.

Sirottele tuhka kompostin sijaan nurmikolle. Nurmikolla tuhka on paremmin hyödyksi ja se ehkäisee maaperän happamoitumista sekä sammaleen muodostumista. Älä käytä hiili-, koksi- ja tupakantuhkaa.

Lue myös nämä ohjeet

MAINOS
MAINOS LOPPUU