Putket jäässä? Näin ehkäiset vahingot

Talo
Putket jäässä? Vesiputkien jäätyminen on talvinen ongelma, jota voi ehkäistä omilla toimilla.
Putket jäässä on tyypillinen tilanne, kun lämpötilan vaihtelut ovat suuria ja usein myös äkillisiä. Putkien jäätyessä voit oikeilla toimenpiteillä ehkäistä vahinkoja. Myös pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain lukuisia vesivahinkoja rakennuksille.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.2.2024

Putket jäässä pakkasaamuna? Suomen talvessa lämpötilat saattavat vaihdella rajusti lyhyelläkin aikavälillä. Isot lämpötilan vaihtelut pistävät talotekniikan ja erityisesti vesiputket koetukselle. Onkin kurja herätä kodissa sellaiseen tilanteeseen, että vesiputket ovat päässeet jäätymään.

Vesiputkien jäätyminen tyypillistä kiinteistöissä, joissa käydään harvemmin

Erityisesti vaarassa ovat kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Esimerkiksi kesäkäytössä oleva vapaa-ajan asunto, johon on jätetty vedet päälle talveksi, voi kärsiä suuria vahinkoja pakkasen rikkomien vesiputkien valuttamista vesistä.

– Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi, Vauhkonen neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Mökin suojaus jäätymis- ja kosteusvahingoilta: 5 tärkeää ohjetta

Näin estät vesiputkien jäätymisen talvella

  • Jos kiinteistöä ei käytetä tai valvota päivittäin, veden pääsulku kannattaa sulkea piha-alueen sulkuventtiilistä. Toinen vaihtoehto on katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
  • Erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.
  • Pakkasen kiristyessä kannattaa säätää lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.
  • Väliovet jätetään auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi siltä varalta, että yksittäiset patterit tai sulakkeet rikkoutuvat talvella.
  • Putkistojen läheisyydessä olevissa erillisissä varastoissa tulee olla riittävän lämmintä.
  • Ulko-ovet pidetään kiinni.
  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.

Jäätyneiden vesiputkien sulattaminen – kokeilisinko itse?

Jäätyneiden putkien sulattaminen on turvallisinta jättää putkiasentajan tehtäväksi. Avotulta ja kuumailmapuhallinta ei koskaan tule käyttää putkien sulattamiseen.

Pahimmassa tapauksessa kokematon putkien sulattaja voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket lämmittämällä niitä liian nopeasti, painottaa omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja Oskar Storsjö vakuutusyhtiö Ifistä.

Putket jäässä: kutsu ammattilainen apuun

Jos vesiputket ovat varotoimista huolimatta päässeet jäätymään, niiden sulattamisessa on siis syytä kääntyä alan ammattilaisten apuun. Putkien jäätyminen ei välttämättä tarkoita mittavaa remonttia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen, putkityypin mukaan.

– Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko syntyy toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy.

Vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen.

Vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen.

Korvaako kotivakuutus jäätyneet putket?

Kotivakuutus korvaa​ putkien tai LVI-laitteiden jäätymisestä aiheutuneita seurannaisvahinkoja, eli rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja, jotka johtuvat vuotaneesta sulamisvedestä. Näissä tapauksissa korvattavuuteen ja korvauksen määrään vaikuttaa myös suojeluohjeiden noudattaminen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Itse rikkoutunutta putkea, LVI-laitetta tai putkien sulatuskustannuksia ei korvata vakuutuksesta, ellei kyseessä ole esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillinen rikkoutuminen, toteaa vakuutusyhtiö If.

Putket jäässä: suojeluohjeet auttavat välttämään vahinkojen sattumista

Suojeluohjeiden noudattaminen auttaa välttämään vahinkojen sattumista. Vakuutuksenottajan, vakuutetun ja häneen rinnastettavan henkilön on noudatettava suojeluohjeita.

Jos suojeluohjeen noudattaminen laiminlyödään ja kyseisellä laiminlyönnillä on vaikutusta vahingon syntymiseen, voi suojeluohjeen noudattamatta jättäminen johtaa vakuutuskorvauksen alentamiseen tai ääritilanteessa jopa sen epäämiseen.

Lue myös nämä ohjeet!

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mökin suojaus jäätymis- ja kosteusvahingoilta

Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?

Lievän häkämyrkytyksen voi saada jo silloin, jos esimerkiksi takan tai kiukaan ilmanvaihto ei kunnolla toimi

Vesiputket jäässä – ikävä herätys pakkasaamuun

Monesta pihasta löytyy vaarallinen halkopino – vältä tulipaloriski

Sähkön hinta huippulukemissa? Toimi kotona näin