Putket jäässä? Näin ehkäiset vahingot

Talo
Vesiputkien jäätyminen on talvinen ongelma, jota voi ehkäistä omilla toimilla.
Vesiputket ovat alttiita lämpötilan heilahtelujen aiheuttamille vahingoille, ja pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain lukuisia vesivahinkoja rakennuksille. Omalla toiminnalla voi kuitenkin estää sen ikävän tilanteen, että putket pääsevät jäätymään.
21.10.2023

Suomen talvessa lämpötilat saattavat vaihdella rajusti lyhyelläkin aikavälillä. Isot lämpötilan vaihtelut pistävät talotekniikan ja erityisesti vesiputket koetukselle. On kurja herätä sellaiseen tilanteeseen, että putket ovat jäässä.

Vesiputkien jäätymistä estää pääsulkuventtiilin sulkeminen

Erityisesti vaarassa ovat kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Esimerkiksi kesäkäytössä oleva vapaa-ajan asunto, johon on jätetty vedet päälle talveksi, voi kärsiä suuria vahinkoja pakkasen rikkomien vesiputkien valuttamista vesistä.

– Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi, Vauhkonen neuvoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos vesiputket pääsevät jäätymään, niiden sulattamisessa on syytä kääntyä alan ammattilaisten apuun.

Putket jäässä: kutsu ammattilainen apuun

Jos vesiputket pääsevät jäätymään, niiden sulattamisessa on syytä kääntyä alan ammattilaisten apuun. Putkien jäätyminen ei välttämättä tarkoita mittavaa remonttia.

– Jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen, putkityypin mukaan. Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko syntyy toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin estät vesiputkien jäätymisen talvella

  • Jos kiinteistöä ei käytetä tai valvota päivittäin, veden pääsulku kannattaa sulkea piha-alueen sulkuventtiilistä. Toinen vaihtoehto on katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
  • Erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.
  • Pakkasen kiristyessä kannattaa säätää lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.
  • Väliovet jätetään auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi siltä varalta, että yksittäiset patterit tai sulakkeet rikkoutuvat talvella.
  • Putkistojen läheisyydessä olevissa erillisissä varastoissa tulee olla riittävän lämmintä.
  • Ulko-ovet pidetään kiinni.
  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.

Lue myös nämä vinkit!