MAINOS

Putket jäässä: näin ehkäiset vahingot

Talo

Vesiputket ovat alttiita lämpötilan heilahtelujen aiheuttamille vahingoille, ja pakkasten jälkeiset lauhtuvat kelit aiheuttavat vuosittain lukuisia vesivahinkoja rakennuksille. Omalla toiminnalla voi kuitenkin estää sen ikävän tilanteen, että putket ovat jäässä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuten tänäkin talvena on jo huomattu, Suomen talvessa lämpötilat saattavat vaihdella rajusti lyhyellä aikavälillä. Isot lämpötilan vaihtelut pistävät talotekniikan ja erityisesti vesiputket koetukselle. On kurja herätä sellaiseen tilanteeseen, että putket ovat jäässä.

Erityisesti vaarassa ovat kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.

Esimerkiksi kesäkäytössä oleva vapaa-ajanasunto, johon on jätetty vedet päälle talveksi, voi kärsiä suuria vahinkoja pakkasen rikkomien putkien valuttamista vesistä.

– Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi, Vauhkonen neuvoo.

Vesiputket jäätyvät mökillä, jos siellä ei toimita oikein talven tullessa.

↑Jos loma-asunto on pienenkin ajan käyttämättä talven aikana, kannattaa sulkea veden pääsulku tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.

Putket jäässä – kutsu ammattilainen apuun

Jos vesiputket pääsevät jäätymään, niiden sulattamisessa on syytä kääntyä alan ammattilaisten apuun. Putkien jäätyminen ei välttämättä tarkoita mittavaa remonttia.

– Jäätyminen voi aiheuttaa tyypillisesti joko putkien halkeamisen tai liitosten aukeamisen, putkityypin mukaan. Putkien jäätymistä ei välttämättä heti havaita ja vesivahinko syntyy toisinaan vasta putkien sulaessa. Olisikin tärkeää, etteivät putket pääsisi jäätymään, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy.

Näin estät vesiputkien jäätymisen talvella

  • Jos kiinteistöä ei käytetä tai valvota päivittäin, veden pääsulku kannattaa sulkea piha-alueen sulkuventtiilistä. Toinen vaihtoehto on katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.
  • Erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.
  • Pakkasen kiristyessä kannattaa säätää lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.
  • Väliovet jätetään auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi siltä varalta, että yksittäiset patterit tai sulakkeet rikkoutuvat talvella.
  • Putkistojen läheisyydessä olevissa erillisissä varastoissa tulee olla riittävän lämmintä.
  • Ulko-ovet pidetään kiinni.
  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.
  • Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.
  • Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.

Lähde: LähiTapiola

Kuvat: Pixabay.com, Pexels.com

Lue lisää: Vesiputket jäässä – ikävä herätys pakkasaamuun

Jätä putkien sulatustyö ammattilaiselle – vältä putkien jäätyminen, lue vinkit! 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jäätyneet putket putket jäässä putkien jäätyminen sulatus vesiputket jäässä