MAINOS

Terassikaide puusta, lasista tai köydestä

Piha

Terassikaide tuo turvaa ja kohentaa myös terassin ulkonäköä. Talon tyyli määrittelee, millainen terassinkaide kannattaa valita – vaihtoehtoja on monenlaisia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Terassikaide tuo ennen kaikkea turvaa suojaamalla putoamiselta. Rakennusmääräysten mukaan terassin kaide on pakollinen, jos pudotusta on yli 50 senttimetriä. Jos pudotusta on yli 70 senttimetriä, kaiteessa tulee olla suojaosa.

Jos terassi sijaitsee matalalla, alle 50 senttimetrin korkeudella, tai jopa maantasossa, varsinaista kaidetta ei tarvita. Silloin näkösuojaa antamaan sopii esimerkiksi kaunis rimaseinä.

Putoamisturvan lisäksi terassikaide on kuin kruunu, joka tekee terassista viimeistellyn näköisen. Se rajaa terassialueen omakseen ja tekee terassista viimeistellyn näköisen. Jos naapurit ovat lähellä, kaiteesta saa myös näkösuojaa.

Rintamamiestalon terassille sopii puusta tehty terassin kaide, kun taas moderniin kivitaloon moni valitsee lasisen mallin. Köysikaide on passeli valita merelliseen ympäristöön.

harmaa terassikaide ja terassi

Terassinkaiteen värin voi valita terassiin soituvaksi. Välipuut estävät putoamisen.

Puinen terassikaide sopii useimmille terasseille

Tukeva terassin kaide syntyy kestopuusta omin voimin, jos ruuvi ja vatupassi pysyvät kädessä.

Tukevat kaidetolpat voi tehdä esimerkiksi 90 x 90 mm:n liimapuutolpista, jotka mitoitetaan niin, että ne voi kiinnittää terassin runkoon pitkillä terassiruuveilla terassin kannen alapuolelta. Vatupassi varmistaa, että tolpat ovat täysin pystysuorassa.

Kaidepuu viistetään vinoksi tai puolipyöreäksi, jotta vesi valuu sen pinnalta pois. Kaidepuu ruuvataan jokaiseen tolppaan päältäpäin kahdella 60 millimetrin terassiruuvilla.

Kaidetolppien väliin voi tehdä ristikon, jonka saa kätevästi tuunattua oikean mittaiseksi valmiista elementistä. Tolppien väliin voi myös asentaa välipuun tai laivaköyden, jotta kaide ei jää liian avonaiseksi.

Kun puu on kuivunut riittävästi – jopa kesän yli – kaiteen voi halutessaan maalata esimerkiksi talon väriin sopivaksi.

terassinkaide köydestä

Köysikaide sopii merelliseen henkeen.

Köysikaide – helppo tehdä ja hoitaa

Merihenkinen köysikaide on kevyt ja kestävä raja-aita terassille sekä patiolle. Se ei estä näkymää – eikä täysin putoamistakaan – mutta on kaunis sisutuselementti matalalle terassille.

Synteettiset kaideköydet on tehty kestämään pohjoismaisia sääoloja. Ne säilyvät hyvännäköisinä vuodesta toiseen eivätkä vaadi käsittelyä tai huoltamista. Tarjolla on myös perinteiseltä hamppuköydeltä näyttävä synteettinen köysi.

Tolpat kiinnitetään terassinkanteen ruuvaamalla ja köysi katkaistaan sopivaan mittaan sahaamalla – työvälineiksi riittävät siis saha ja ruuvimeisseli. Köyttä varataan niin paljon, että se laskeutuu kauniisti tolppien väliin. Jos ei halua porata tolppiin reikiä, köyden voi ripustaa paikalleen kaideköyden kannattimilla.

Leikatun köyden pää kannattaa sulattaa, jotta se ei lähde purkautumaan, ja teipata vielä vahvasti tai suojata päätytulpilla.

Terassikaide kätevistä elementeistä

Puiset valmiselementit tuovat terassille mukavasti näkösuojaa. Valmiista elementeistä terassin kaide myös syntyy nopeasti ja vaivatta.

Elementit kiinnitetään tolppiin ruuveilla huolellisesti, jotta kaiteesta tulee vakaa. Elementteihin tulee tolpanjalat, mutta tärkeää on myös muistaa tolpanhatut, jotka suojaavat puisia tolppia vettymiseltä ja homehtumiselta.

Puuelementit on joko maalattu valmiiksi tai ne voi maalata itse. Maalattujen kaiteiden perushuolloksi riittää pesu, mutta ne voi myös maalata uudelleen. Kyllästetyistä puuelementeistä rakennettu kaide on hyvä öljytä muutaman vuoden välein.

terassikaide lasista

Lasikaiteen asentaa yleensä ammattilainen etenkin, jos pudotusta on paljon.

Lasikaide – esteetöntä näköalaa

Lasinen terassinkaide sopii erityisen hyvin modernin talon terassille. Se estää tehokkaasti tuulen pääsyn terassille. Lasiterassissa on tärkeä muistaa turvallisuus, eli mitä korkeammalta on vaarana pudota, sitä paksumpaa lasia tarvitaan. Himmennys lasissa ehkäisee kaiteeseen törmäämisen.

Jykevät lasikaiteet voi yleensä tilata valmistajalta asennuksineen, ja turvallisuussyistä se onkin monesti järkevää. Matalamman terassin lasikaiteen voi asentaa itsekin valmistolppien varaan: tolppien mukana tulee yleensä tolpanjalat ja ruuvit, joilla tolpat kiinnitetään terassin kanteen ja lasielementteihin.

Lue terassin rakentamisesta

Lähde: K-rauta/kuvat: iStock

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

terassi terassikaide terassikaiteen tekeminen terassin kaide