Terassikaide – valitse sopiva malli ja materiaali terassillesi

Piha
Terassikaide tuo turvaa ja kohentaa myös terassin ulkonäköä.
Terassikaide tuo turvaa ja kohentaa myös terassin ulkonäköä. Talon tyyli määrittelee, millainen terassinkaide kannattaa valita – vaihtoehtoja on monenlaisia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2024

Terassikaide tuo ennen kaikkea turvaa, sillä se suojaa putoamiselta.

Onko terassilla oltava kaide?

Rakennusmääräysten mukaan terassin kaide on pakollinen, jos pudotusta on yli 50 senttimetriä. Jos pudotusta on yli 70 senttimetriä, kaiteessa tulee olla suojaosa.

Jos terassi sijaitsee matalalla, alle 50 senttimetrin korkeudella, tai jopa maantasossa, varsinaista kaidetta ei tarvita. Silloin näkösuojaa antamaan sopii esimerkiksi kaunis rimaseinä.

Terassikaide viimeistelee terassin

Putoamisturvan lisäksi terassikaide on kuin kruunu, joka tekee terassista viimeistellyn näköisen. Se rajaa terassialueen omakseen ja tekee terassista viimeistellyn näköisen. Jos naapurit ovat lähellä, kaiteesta saa myös näkösuojaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Rintamamiestalon terassille sopii puusta tehty terassin kaide, kun taas moderniin kivitaloon moni valitsee lasisen mallin. Köysikaide on passeli valinta merelliseen ympäristöön.

Terassikaide ja terassi yhdenmukaisissa väreissä.
Terassinkaiteen värin voi valita terassiin soituvaksi. Välipuut estävät putoamisen.

Puinen terassikaide sopii useimmille terasseille

Tukeva terassin kaide syntyy kestopuusta omin voimin, jos ruuvi ja vatupassi pysyvät kädessä.

Tukevat kaidetolpat voi tehdä esimerkiksi 90 x 90 mm:n liimapuutolpista, jotka mitoitetaan niin, että ne voi kiinnittää terassin runkoon pitkillä terassiruuveilla terassin kannen alapuolelta. Vatupassi varmistaa, että tolpat ovat täysin pystysuorassa.

Kaidepuu viistetään vinoksi tai puolipyöreäksi, jotta vesi valuu sen pinnalta pois. Kaidepuu ruuvataan jokaiseen tolppaan päältäpäin kahdella 60 millimetrin terassiruuvilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaidetolppien väliin voi tehdä ristikon, jonka saa kätevästi tuunattua oikean mittaiseksi valmiista elementistä. Tolppien väliin voi myös asentaa välipuun tai laivaköyden, jotta kaide ei jää liian avonaiseksi.

Kun puu on kuivunut riittävästi – jopa kesän yli – kaiteen voi halutessaan maalata esimerkiksi talon väriin sopivaksi.

Puinen terassikaide on helppo maalata talon väriin sopivaksi.

 

Terassikaide metallista – moderni ja tyylikäs

Metallinen terassikaide tehdään yleensä mittatilaustyönä, ja myös kiinnittämiseen kannattaa hyödyntää ammattilaisen osaamista, jotta kaiteesta tulee tukeva ja siisti.

Metallikaiteita voidaan rakentaa monenlaisista ja -muotoisista osista ja niin, että metalli yhdistyy lasiin, kuten moderneissa kaiteissa usein tehdään, tai puuhun. Käsijohde tehdään usein puusta, vaikka muu osa kaidetta on metallia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Metallikaiteen etuja ovat kestävyys, keveä ulkonäkö ja materiaalin muotoiltavuus ammattilaisen käsissä: metallikaide voi olla tyylikkään suoraviivainen mutta myös koristeellinen, muotoiltu.

Terassille ja parvekkeelle sopii metallikaide.
Metallikaide on usein kestävä ja konstailematon vaihtoehto.

Köysikaide on helppo tehdä ja hoitaa

Merihenkinen köysikaide on kevyt ja kestävä raja-aita terassille sekä patiolle. Se ei estä näkymää – eikä täysin putoamistakaan – mutta on kaunis sisustuselementti matalalle terassille.

terassinkaide köydestä
Köysikaide sopii merelliseen henkeen.

Synteettiset kaideköydet on tehty kestämään pohjoismaisia sääoloja. Ne säilyvät hyvännäköisinä vuodesta toiseen eivätkä vaadi käsittelyä tai huoltamista. Tarjolla on myös perinteiseltä hamppuköydeltä näyttävä synteettinen köysi.

Tolpat kiinnitetään terassinkanteen ruuvaamalla ja köysi katkaistaan sopivaan mittaan sahaamalla – työvälineiksi riittävät siis saha ja ruuvimeisseli. Köyttä varataan niin paljon, että se laskeutuu kauniisti tolppien väliin. Jos ei halua porata tolppiin reikiä, köyden voi ripustaa paikalleen kaideköyden kannattimilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikatun köyden pää kannattaa sulattaa, jotta se ei lähde purkautumaan, ja teipata vielä vahvasti tai suojata päätytulpilla.

Terassikaide kätevistä elementeistä

Puiset valmiselementit tuovat terassille mukavasti näkösuojaa. Valmiista elementeistä terassin kaide myös syntyy nopeasti ja vaivatta.

Elementit kiinnitetään tolppiin ruuveilla huolellisesti, jotta kaiteesta tulee vakaa. Elementteihin tulee tolpanjalat, mutta tärkeää on myös muistaa tolpanhatut, jotka suojaavat puisia tolppia vettymiseltä ja homehtumiselta.

Puuelementit on joko maalattu valmiiksi tai ne voi maalata itse. Maalattujen kaiteiden perushuolloksi riittää pesu, mutta ne voi myös maalata uudelleen. Kyllästetyistä puuelementeistä rakennettu terassikaide on hyvä öljytä muutaman vuoden välein.

terassikaide lasista
Lasikaiteen asentaa yleensä ammattilainen etenkin, jos pudotusta on paljon.

 

Lasikaide tarjoaa esteetöntä näköalaa

Lasinen terassinkaide sopii erityisen hyvin modernin talon terassille. Se estää tehokkaasti tuulen pääsyn terassille. Lasiterassissa on tärkeä muistaa turvallisuus, eli mitä korkeammalta on vaarana pudota, sitä paksumpaa lasia tarvitaan. Himmennys lasissa ehkäisee kaiteeseen törmäämisen.

Jykevät lasikaiteet voi yleensä tilata valmistajalta asennuksineen, ja turvallisuussyistä se onkin monesti järkevää. Matalamman terassin lasikaiteen voi asentaa itsekin valmistolppien varaan: tolppien mukana tulee yleensä tolpanjalat ja ruuvit, joilla tolpat kiinnitetään terassin kanteen ja lasielementteihin.

Lue lisää terassin rakentamisesta