Kodin viilennys kesähelteillä – nämä keinot auttavat

Lämmitys Talo
Kodin viilennys onnistuu monilla keinoilla, eikä aina edes tarvita koneita.
Kodin viilennys on usein tarpeen, vaikka helle hellii ja hiki nousee mukavasti pintaan. Asunnon liiasta kuumuudesta kärsivät niin ihmiset kuin kodin lemmikitkin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.6.2023

Kodin viilennys onnistuu monilla tehokkailla tavoilla, eikä aina edes tarvita sähköä kuluttavia koneita. Kuumuus kannattaa pitää kaikin keinoin kodin ulkopuolella, kun lämpömittarin lukemat nousevat helteen puolelle.

Kodin viilennys verhoilla, kaihtimilla ja tuulettamalla

Verhot ja kaihtimet estävät kuumien auringonsäteiden pääsyn sisälle, ja myös ikkunat sekä ovet kannattaa pitää suljettuina päivällä.

Tuulettamista ja läpivetoa kannattaa hyödyntää talon varjoisalla puolella ja viileän aikaan. Otollisin tuuletusaika on aikaisin aamulla viileän yön jälkeen.

Markiisi suojaa kotia kuumilta säteiltä talon ulkopuolelta tehokkaasti. Koska se muuttaa talon julkisivua, asentamiseen voidaan tarvita toimenpidelupa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kodin viilennys onnistuu sulkemalla kesähelteellä sälekaihtimet ja verhot, jotta kuumuus pysyy poissa asunnosta.

↑Kuuma tulee sisään ikkunoista ja ovista, joten ne kannattaa pitää kiinni ja mieluiten vielä peittää verhoilla aurinkoiseen aikaan.

Vältä tarpeetonta sähkölaitteiden käyttöä

Sähkölaitteet tuottavat lämpöä, joten niiden käyttö kannattaa rajoittaa minimiin.

Saunan lämmittäminen helteellä lisää paljon lämpöä kotona, samoin uuni.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Koneet viilentävät tehokkaasti, jos muut keinot eivät auta

Myös koneet auttavat kodin viilennyksessä, jos mikään muu ei auta. Motiva neuvoo, että energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.

Koneelliseen jäähdytykseen suositellaan turvautumaan sitten, kun aiemmin mainitut vihreät viilennystavat eivät riitä. Nykyaikaisissa kodeissa saattaa olla koneellinen viilennys, mutta useimmissa taloissa pitää pärjätä ilman.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötavan mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Kodin viilennys jäähdyttimillä, tuulettimilla ja ilmalämpöpumpulla

Lattialla seisova jäähdytin viilentää lähinnä sitä huonetta, johon se on sijoitettu, ei yleensä koko huoneistoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seinään tai kattoon asennettu ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puolestaan jäähdyttää ilmaa laajemmalta alalta ja on yleensä tehokkaampi kuin siirrettävä jäähdytinmalli.

Perinteisestä tuulettimesta hyötyy helteellä parhaiten, jos viileää yöilmaa ohjataan sillä avoimesta ikkunasta esimerkiksi makuuhuoneeseen tai lämmin ilmaa ulos huoneesta, jolloin tilalle virtaa viileämpää ulkoilmaa.

Kylmäkalle tehostaa tuulettimien tehoa

Tuulettimen ilmanottokohdan lähelle voi myös laittaa esimerkiksi kylmäkallen tai jäädytetyn vesipullon pyyhkeen päälle, jolloin tuuletin levittää huoneeseen jäästä kylmää ilmaa.

Toimiva saunan ilmanvaihto pitää saunatilat raikkaina ja kuivina löylyjen välillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kosteus lisää kuumuuden tunnetta

Kosteus lisää kuumuuden tunnetta, joten suihkulle paras ajankohta on myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Lyhyt suihku tuo sisäilmaan vähemmän kosteutta kuin pitkä. Kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni ja antaa kylpyhuoneen ilmanvaihdon viedä kosteus pois.

Sama pätee pyykkien kuivatukseen: se kannattaa tehdä ulkona, jotta sisäilmaan ei haihdu lämmön tunnetta lisäävää kosteutta.

Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi etenkin, jos huoneilmasta poistuu samalla kosteutta.

Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä kannattaa tarkistella, että kondenssivesi johtuu suunnitellusti viemäriin tai ulos imeytettäväksi.