Köynnöskaari puutarhaan: tee se itse

Mökki Piha
Köynnöskaari on erinomainen tapa lisätä kauneutta, toiminnallisuutta ja monimuotoisuutta puutarhaan.
Köynnöskaari on kuin puutarhan portti, jonka ympärille kietoutuu kaunis köynnöskasvi. Köynnöskaari on helppo valmistaa esimerkiksi vanhoista puisista katon lapetikkaista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.5.2024

Köynnöskaari on erinomainen tapa lisätä toiminnallisuutta ja monimuotoisuutta puutarhaan. Köynnöskaarien avulla voit luoda pihallesi upean vehreitä maisemia, tarjota suojaa auringolta, hyödyntää pystysuoran tilan sekä kasvattaa hyötykasveja.

Köynnöskaari on erinomainen tapa lisätä kauneutta, toiminnallisuutta ja monimuotoisuutta puutarhaan.

Köynnöskaari hyödyntää tehokkaasti puutarhan pystytilaa

Köynnöskaaret mahdollistavat pystysuoran tilan hyödyntämisen puutarhassa. Jos sinulla on rajallinen tila, voit hyödyntää köynnöksiä kasvattaaksesi kasveja ylöspäin sen sijaan, että ne leviäisivät vaakatasossa. Tämä on erityisen hyödyllistä esimerkiksi pienissä kaupunkipuutarhoissa.

Köynnöskaarien avulla voit helposti luoda pihaasi upeita vihreitä tunneleita, reunuksia, varjoalueita ja kasvattaa hyötykasveja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Köynnöskaari on helppo ja nopea rakentaa

Köynnöskaari on helppo tehdä esimerkiksi vanhoja tikkaita hyödyntäen.

1. Mittaa köynnöskaaren valmistukseen tarvittavat tikkaat ja suunnittele kappaleiden mitat niin, ettei köynnöskaaresta tule liian matala.

Jos teet tikkaat uudesta puutavarasta, valitse 45 x 45 mm:n painekyllästettyä puuta. Tee köynnöskaaresta vähintään 200 cm korkea.

Sahaa tikkaat sopivan mittaisiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

2. Pätkäise vanhat tikkaat sopivan mittaisiksi sahalla.

Köynnöskaari pystyyn: Aseta tikkaiden päät teräsjalkoihin. Köynnöskaari toimii porttina pihalle.

3. Aseta pystyosa teräsjalkoihin ja lyö se maahan joko yhtenä kappaleena tai molemmat jalat erikseen. Merkitse siinä tapauksessa jalkojen paikat tarkkaan.

4. Aseta portin yläosa paikalleen. Voit halutessasi viistää puiden päitä hieman luodaksesi pergolatunnelmaa. Tue kulmat kulmapuilla 45 asteen kulmaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Köynnöskaaret ovat erinomaisia tukia hyötykasveille. Ne tarjoavat vankan rakenteen, jota pitkin nämä kasvit voivat kiivetä ja kasvaa, samalla kun ne säästävät tilaa puutarhassa.

5. Istuta portin viereen esimerkiksi villiviini tai jokin muu köynnöskasvi.

Köynnöskaari itse tehtynä – mitä maksoi?

  • Vanhat tikkaat 0 €, vastaava uudesta puusta noin 10–15 €
  • Teräsjalat 2,95 € / kpl, yhteensä 11,80 €

Yhteensä 11,80 € (uudesta puusta noin 25 €)

Nämä työkalut tarvitset köynnöskaaren valmistamiseen

  • Leka
  • Saha
  • Akkuporakone
  • Mittanauha

Köynnöskaaren valmistamiseen käytetty aika

Noin 2 tuntia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Köynnöskaari – monta tapaa käyttää

Tee köynnöskaaresta koristeellinen tunneli: Yksi kauniimmista tavoista hyödyntää köynnöskaarta on luoda koristeellinen tunneli. Valitse kaareva kaari, joka on tarpeeksi korkea ja leveä kulkuaukon luomiseen. Istuta sitten köynnöksiä, kuten ruusuja, kiipeileviä ruusuja tai tuoksuhernettä, jotka kiipeävät kaaren yli ja luovat tunnelimaisen tunnelman.

Köynnöskaari piha-alueiden reunuksena: Köynnöskaari voi toimia kauniina reunuksena puutarhapolkujen tai istutusalueiden ympärillä. Valmista tai osta puutarhakaari, joka on tarpeeksi pitkä, jotta se ulottuu reunojen yli, ja istuta sitten köynnöksiä, jotka kasvavat alaspäin tai sivusuunnassa, peittäen kaaren ja luoden pehmeän, luonnollisen reunan.

Luo köynnöskaaren avulla varjoalueita: Köynnöskaarien avulla voit myös luoda varjoisia alueita puutarhaasi. Valitse tiheälehtisiä tai runsaasti lehteviä köynnöksiä, kuten köynnössyreeniä tai köynnöshortensiaa, jotka kasvavat tiheästi kaaren yli ja tarjoavat suojaa auringolta. Tällaiset varjoalueet voivat olla ihanteellisia rentoutumis- tai istuskelupaikkoja kuumina kesäpäivinä.

Hyötykasvien tukeminen: Köynnöskaaret ovat erinomaisia tukia hyötykasveille, kuten palkokasveille tai viiniköynnöksille. Puutarhakaari tarjoaa vankan rakenteen, jota pitkin nämä kasvit voivat kiivetä ja kasvaa, samalla kun ne säästävät tilaa puutarhassa.

Lue lisää tee se itse -ohjeita

Pergola pihalle? Tee se itse!

Kukkapenkin reunus pitää nurmikon loitolla

Terassin rakentaminen: tee se tärkein ensin

Valokate suojaa säältä ja uv-säteiltä

Alppiruusu: istutus, hoito ja talvisuojaus

Kukkapenkki rinteeseen

Linnunpönttö – rakenna itse pesä linnuille

Pihakivetys viimeistelee pihan: perustaminen ja asennus