Lentomuurahaiset liikkuvat suurina parvina

Piha
Lentomuurahaiset liikkuvat keskikesällä sankkoina parvina.
Lentomuurahaiset ei ole erillinen muurahaislaji, vaan kaikkien muurahaislajien koirailla eli kuhnureilla ja kuningattarilla on siivet. Ne lähtevät lentoon, kun tulee aika jatkaa sukua.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
22.7.2024

Lentomuurahaiset olivat täyttäneet ilmatilan! Ryhdyin ihmettelemään siivekkäiden muurahaisten suurta määrää lämpimänä kesäyönä: niitä oli niin valtavasti, että katon reuna rapisi ja markiisiin tuntui ropisevan sadepisaroita.

Ulkona ei kuitenkaan satanut – paitsi lentomuurahaisia.

Lentomuurahaiset ovat lämpimän keskikesän ilmiö

Lämmin kesäyö saa kuhnurit ja kuningattaret nousemaan ilmaan parittelemaan.

Usein kaikki kynnelle kykenevät parittelijat ovat liikkeellä yhtä aikaa, ja siksi minäkin havaitsin niiden parven – sitä ei voinut olla huomaamatta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seuraavana aamuna muurahaisia ei enää näkynyt.

Lentomuurahaiset lasia vasten
Lentomuurahaiset pitivät eräänä lämpimänä yönä niin kovaa meteliä, että kuulosti siltä, kuin olisi satanut. Kyse oli kuitenkin parittelusta, johon sivekkäät kuhnurit ja kuningattaret osallistuvat.

Lentomuurahaiset ovat koiraita ja kuningattaria

Lentomuurahaiset ovat tavallisia muurahaisia, esimeriksi faarao-, sokeri-, hevos-, tuli- ja lymymuurahaisia, joilla on siivet. Ne eivät siis ole oma muurahaislajinsa.

Ne ovat koiraita eli kuhnureita ja kuningattaria, jotka ovat liikkeellä sukua jatkamassa. Kun muurahaisten tulee aika paritella, ne lentävät isoissa parvissa ympäriinsä. Tapahtumaa kutsutaan neitsytlennoksi.

Muurahaiset suosivat parittelulennollaan lämmintä ja hiukan tuulista säätä. Parasta on juuri ennen sadetta tai sateen jälkeen, jolloin maa on pehmeää ja kuningatar pystyy kaivamaan itselleen pesäkolon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saman seudun pesistä noustaan ilmaan samanaikaisesti. Ensin ilmaan nousevat kuhnurit. Noin 20 minuuttia niiden jälkeen seuraavat naaraat.

Kuhnurin haastava tehtävä on pariutua

Tämä lämpimän yön lempimislento on kuhnureiden ainoa tehtävä: ne odottavat oikeaa hetkeä jatkaakseen sukua ja siirtääkseen geenejään uutta pesää varten. Kaikki muut muurahaisten hommat ne jättävät työläisille – siksi niitä kutsutaan kuhnureiksi.

Kuhnurin yrittää pariutua lennon aikana monen kuningattaren kanssa, mutta harva onnistuu edes yhden kerran.

Kun parittelu on hoidettu, kuhnurit menettävät yleensä siipensä ja niistä tulee ihan tavallisia maan pinnalla tallustavia muurahaisia. Ikävä kyllä, samalla ne usein myös kuolevat pudottuaan uupuneina maahan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Lentomuurahaiset eli kuhnurit ja kuningattaret liikkeellä.
Noin tunnin lentelyn jälkeen muurahaiset päätyvät maahan. Väsyneet kuhnurit menettävät siipensä ja usein myös henkensä. Kuningatar alkaa etsiä uutta pesää.

Kuningatar etsii pesän

Myös kuningatar pudottaa lennon jälkeen siipensä. Hedelmöitetyn kuningattaren tehtäväksi jää parittelun jälkeen etsiä uusi pesä ja uudet työläiset, jotka suostuvat hoivaamaan sen munia ja toukkia. Se voi myös perustaa täysin uuden yhdyskunnan.

Kuningatar säilyttää siemennesteen vatsassaan ja käyttää tätä varastoa koko loppuikänsä hedelmöittämään omat munasolunsa: ensin se tuottaa työläisiä, ja sitten kun keko on valmis, on aika tuottaa kuhnureita ja hedelmöittymiskykyisiä naaraita. (Lähde: Wikipedia)

Lentomuurahaisten torjunta

Sen yhden lemmenyön aikana lentomuurahaiset saattavat tuntua häiritseviltä, mutta kannattaa siitä huolimatta kiinnostuneena seurata tätä luonnon ihmettä – kuhnureiden ja kuningattarien paritteluriitti on oikeasti aika jännittävä, joskin hyvin sekava, tapahtuma.

Yhdessä yössä kaikki on ohi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Se, mihin kuningatar sitten menee munimaan, määrittelee pesän paikan ja sen, aiheuttavatko muurahaiset pihaan ja puutarhaan pidempää häiriötä.

Kannattaa seurata asiaa kaikessa rauhassa, sillä vain harvoissa paikoissa muurahaisista on oikeasti haittaa. Esimerkiksi kompostissa ja muutenkin maan muokkauksessa niistä on jopa hyötyä.

Jos sokerimuurahaiset alkavat vaeltaa sisälle ruuan perässä tai isommat hevosmuurahaiset ryhtyvät nakertamaan talon puuosia, kannattaa tutustua muurahaisten torjuntakeinoihin.

Usein kysyttyä lentomuurahaisista

Lentomuurahaiset ovat jokakesäinen ilmiö, joka askarruttaa monia.

Voiko lentomuurahainen purra?

Lentomuurahaiset saattavat purra, jos ne kokevat jonkin uhaksi yhdyskunnalleen. Muurahaisia ei kannata kuitenkaan pelätä. Lentomuurahaisia voi lennon aikaan keräytyä suuriakin määriä talojen seinille ja pihoille, mutta yleensä ne eivät sinne asetu.

Miten lentomuurahaisista pääsee eroon asunnossa?

Lentomuurahaisten torjuntaan voi yrittää käyttää esimerkiksi kanelia, etikkaa tai suolaa, jota ripotellaan muurahaisten reiteille. Sisätiloihin saa muurahaismyrkkyjä kaupoista niin sirotteina, ansoina kuin aerosolinakin.

Kauanko lentomuurahainen elää?

Parittelun jälkeen koiraat kuolevat. Kuningattaret pudottavat siipensä ja ne lähtevät etsimään sopivaa pesäpaikkaa esimerkiksi kiven alta tai puunkannosta. Parittelulennon jälkeen sama kuningatar on lisääntymiskykyinen koko loppuikänsä ja se voi elää jopa 20-vuotiaaksi saakka.

Lue lisää kodin ja pihan tuholaisten torjuntakeinoista