Tikashylly: tee se itse

Kylpyhuone Sisustus
Tikashylly: tee se itse helposti näillä ohjeilla.
Tikashylly on helppo valmistaa näillä ohjeilla. Materiaalina käytetään esimerkiksi mäntylevyä - lisäksi tarvitaan ruuveja, liimaa, puuvahaa sekä kulmarauta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.5.2024

Tikashylly tuo lisätilaa olo- tai kylpyhuoneeseen ja hyllykkö sopii hyvin kalusteeksi myös makuuhuoneeseen yöpöydän tilalle.

Tikashylly mäntylevystä

Hyllyn materiaaliksi valittiin rautakaupasta saatava valmis mäntylevy. Vieläkin tyylikkäämpi tikashylly syntyy käyttämällä paksua liimapuulevyä esimerkiksi tammesta. 

Hyllyn kaikki osat sahattiin 18 mm paksuista 2 000 x 400 mm:n mäntylevyistä. Pystypuut ja hyllynkannattimet voi tehdä myös valmiista laudasta.

Tikashylly: mitat kohdalleen

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tikashylly: mitat ja hyllypaikkojen merkinnät

Aseta hyllyn pystypuu (tässä sahattu 100 mm leveäksi ja 1 850 mm pitkäksi) vinosti seinää vasten haluamaasi kulmaan. Piirrä kulman sahauskohta käyttämällä apuna jotakin suoraa esinettä lattiaa vasten, kuten puupalikkaa tai viivoitinta.

Alahyllyn syvyydeksi haluttiin 400 mm, joten pystypuu asetettiin niin, että ulkoreuna jäi vähän alle 400 mm:n päähän seinästä.

Tikashyllyyn merkitään hyllyjen paikat.

Mittaa asteviivaimella kulman suuruus ja piirrä hyllyjen paikat samaan kulmaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hyvä hyllyväli on esimerkiksi 300 mm; tässä hyllyväli on 380 mm.

Hyllynkannattimien paikat kohdalleen.

Hyllynkannattimien pituus mitataan asettamalla kulmaan sahattu pystypuu seinää vasten ja mittaamalla etäisyys piirrettyjen hyllynpaikkojen alareunasta seinään.

Hyllynkannattimet ulottuvat seinästä pystypuun ulkoreunaan asti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tikashyllyn valmistaminen: sahaus

Tikashyllyn valmistaminen: hyllynkannattimien ja hyllylevyjen sahaaminen

Sahaa hyllynkannattimet oikeaan mittaan. Tämän hyllyn kannattimet saatiin sahaamalla 25 mm levyisiä suikaleita mäntylevystä. Viimeistellyn ulkonäön saa sahaamalla kannattimien ulkopäädyt 45 asteen kulmaan.

Sahaa myös hyllylevyt oikeisiin mittoihin. Näistä hyllyistä tehtiin 600 mm leveät. Kunkin hyllyn syvyys saatiin lisäämällä noin 30 mm pituutta hyllynkannattimien pituuteen.

Hio tikashyllyn palojen reunat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hio tikashyllyn palojen reunat hiomapaperilla

Ennen tikashyllyn kasausta kannattaa pyöristää palojen reunat hiomapaperilla. Jos haluttu pintakäsittely vaatii perusteellista hiomista, kannattaa sekin tehdä ennen kasausta.

Tähän haluttiin pintakäsittelyksi petsi ja vaha, joten kappaleet hiottiin huolellisesti ennen kasausta karkeuksilla 80, 120 ja 180.

Tikashyllyn kokoaminen ruuveilla ja liimalla.

Tikashyllyn kokoaminen ruuveilla ja liimalla

Ruuvaa hyllynkannattimet sisäpuolelta pystypuihin kahdella ruuvilla ja hylly-levyihin alapuolelta 2–3 ruuvilla. Esiporaa reiät kannattimiin, pystypuihin ja hyllyihin ruuvia hieman pienemmällä poranterällä. Kestävämmän liitoksen saa, kun pursottaa väliin hiukan puuliimaa.

Koekasaus kannattaa tehdä ilman liimaa, jotta näkee kaikkien palojen yhteensopivuuden. 

Tikashyllyn viimeistely petsaamalla ja puuvahalla

Pintakäsittele tikashylly haluamallasi tavalla. Tämä hylly petsattiin tumman tammen sävyiseksi ja viimeisteltiin antiikkitammen värisellä puuvahalla.

Kiinnitä valmis tikashylly seinään pienellä kulmaraudalla.

Petsattu ja vahattu tikashylly valmiina.

Mitä tikashyllyn valmistaminen maksoi?

 • Mäntylevy noin 50 €
 • Ruuvit ja kulmarauta 7 €
 • Puuliima (käytetty vain vähän) 15 €
 • Petsi 13 €
 • Vahapurkki (käytetty noin 1/5) 25 €

Yhteensä 110 €

Tikashyllyn valmistaminen: tarvittavat työkalut

 • Upotussaha tai muu saha
 • Akkuporakone
 • Hiomakone
 • Rullamitta
 • Asteviivain

Tikashylly tee-se-itse -toteutuksena: käytetty aika

 • 5 tuntia + pintakäsittely

Lue myös nämä tee se itse -ohjeet

Kotiverstaalla: Puusepät Eve ja Anu suunnittelevat huonekaluja kierrätyspuusta ja valmistavat mittatilauskalusteita verstaallaan Helsingin Vallilassa. Anua ja Eveä voi seurata myös sisustukseen ja puusepän elämään liittyvässä blogissa ihanaverstas.com