Mökin kevätsiivous ja huoltotyöt

Mökki
mökin kevätsiivous alkaa katselemalla: punainen mökki
Mökin kevätsiivous ja -huolto on ainakin päivän urakka, johon tekee mieli tarttua pitkän talven jälkeen intoa uhkuen. Voi olla, että avuksi tarvitaan myös sähkö- tai LVI-asentajaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.2.2024

Mökin kevätsiivous ja -huolto alkaa tilannearviolla. Pihalla tutkaillaan talon kuntoa ja tarkistellaan, että mitään ei ole mennyt rikki. Onhan katto kunnossa, seinien laudoitus ehjä ja ikkunat ehjinä paikallaan?

Katon kuntoa arvioidessa kannattaa puhdistaa vesikourut syksyn lehdistä ja tarkistaa, että syöksyputket ovat auki sadepäiviä varten. Mökin lähellä olevat puut ovat pudotelleet katolle ja vesikouruihin lehtiä vielä senkin jälkeen, kun viimeinen visiitti mökille on syksyllä tehty. Onko katolle pudonnut isoja risuja, jotka kannattaisi poistaa?

Jos katto tai muu rakenne on vaurioitunut talven aikana, näin keväällä on hyvä aika kutsua kylän timpuri tai mökkitalonmies paikalle ja välttää kesän ruuhkia olemalla ajoissa.

Mökin kevätsiivous alkaa pihalta, sillä taloa kierrellessä kannattaa tehdä pihasta turvallinen liikkua poistamalla risut, kaatuneet pikkupuut ja merkkaamalla roudan ja eläinten aiheuttamat kuopat odottamaan kunnostusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Takkatuli ja kaksi kahvipannua

Ennen tulen sytyttämistä tulee varmistua, että hormit ovat kunnossa.

Sähkö ja vesi kesäkuntoon

Näkyykö pihalla luonnon eläinten jälkiä tai tuhoja? Joskus esimerkiksi jänis voi intoutua jyrsimään sähkökeskuksen kaapeleita. Jos kaapelit näyttävät vaurioituneilta, tulee soittaa sähköasentajalle, koska vioittuneita kaapeleita ei saa yrittää korjailla itse.

Jos ulkona sijaitseva sähköpääkeskus on kastunut, se kuivuu sateettomana päivänä pitämällä kaapin ovea auki.

Pakkanen ja routa ovat saattaneet vaurioittaa vesi- ja viemärijärjestelmää, jos mökille tulee vesi sisälle – voi siis olla, että myös putkimiestä tarvitaan. Pihakaivon kytkeminen talven jälkeen käyttöön voi myös vaatia putkimiestä.

Mikäli kaivoveden kanssa on ollut viime vuosina haasteita, eli se esimerkiksi loppui kesken kesän, kannattaa kutsua kaivoasiantuntija paikalle. Huoltotoimia kannattaa tehdä ja tilata jo keväällä, jotta kesällä ei tarvitse tuskailla kaivovesiongelmien kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Puita ja oksia pihalla

Mökin pihan puut kannattaa raivata keväällä. Samalla voi tehdä polttopuita kesäsaunaa varten.

Tuuletus vie talven tunkkaisuuden mennessään

Ennen kuin tuikkaa tulen takkaan tai puusaunaan, tulee tarkistaa tulisijojen ja savuhormien kunto. Jos hormiin on ilmestynyt talven aikana halkeamia, kannattaa kutsua nuohooja paikalle. Kesämökin hormit tulee muutenkin tarkistaa ja nuohota vähintään joka kolmas vuosi, mutta mahdollisesti useamminkin.

Kunnollinen tuuletus ennen ensimmäistä yötä on tarpeen: ikkunat ja ovet auki, jotta ilmavirta kuljettaa kosteuden ja hajut taivaan tuuliin. Myös kaikki tekstiilit kannetaan ulos raikastumaan.

Lopulta vielä siivotaan nurkat perusteellisesti, mutta ei tarvitse liioitella: tavallinen yleispuhdistusaine riittää.

Tosin jos sisällä on eläinten, esimerkiksi hiirten ja metsämyyrien jätöksiä, desinfiointiaineen käyttö paikallisesti kannattaa. On myös hyvä muistaa, että jyrsijöiden ulosteita ei siivota imurilla vaan harjalla, sillä imurista taudinaiheuttajat voivat levitä sisäilmaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikki on valmista ja mökkikesä voi alkaa!

Lue myös nämä ohjeet!

Kesämökin ostaminen: 10 tärkeää ohjetta mökin ostajalle

Kesämökin suojaus jäätymis- ja kosteusvahingoilta: 5 tärkeää ohjetta

Mökki haisee – näin selvität hajun syyn

Home asunnossa: tunnista oireet ja korjaa homevauriot

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kosteusvaurio asunnossa? Näin tunnistat ja korjaat

Helppohoitoinen piha asiantuntijan ohjeilla