Päävesihanan sulkeminen ja putkien sekä LVI-laitteiden tyhjentäminen ovat tärkeimmät tehtävät mökeillä ennen talven pakkassäitä.
Yhteisiä suojaustoimia sekä talviasuttaville että kylmäksi jätettäville kesämökeille ovat vesi- ja kosteusvahinkojen estäminen, ilmanvaihdosta huolehtiminen sekä ulkona tehtävät toimet, kuten salaojien tarkistukset, kattovesien ohjaus pois perustuksista sekä lehtien ja roskien puhdistukset vesiränneistä.
Hyvin varustellulla ja talviasuttavalla mökillä päävesihanat on aina syytä sulkea, jos mökiltä ollaan pois pidempiä aikoja. Näin estetään mahdollinen vuotovahinko sisätiloissa.
Ulkona vesiputkien jäätymistä voidaan estää eristetyillä ja lämpökaapeleilla varustetuilla vesijohdoilla.
MAINOSTalviasuttavan mökin vedensaanti on kuitenkin turvattava ympäri vuoden. Ratkaisun tuovat eristetyt ja lämpökaapelilla varustetut vesijohdot, jotka pitävät mökin ulkopuoliset vesijohdot sulina.
– Läpi vuoden asuttavien kesäasuntojen ja haja-asutusalueilla sijaitsevien rakennusten vedensaanti on turvattava. Joskus vesiputket on pakko tuoda maan pinnalla tai lähellä maan pintaa, esimerkiksi pihan kallioisuuden vuoksi. Tällöin ratkaisuna on eristetty ja lämmitetty vesijohto. Erillisen ohjausyksikön avulla energiankulutus on hallittua verrattuna ohjaamattomiin järjestelmiin, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Marko Haljoki painottaa.
Talviasuttavan mökin ilmanvaihtokoneen talviasetuksissa voi olla konekohtaisia eroja, jotka on aina syytä varmistaa laitteen valmistajalta.
MAINOS– Perussääntö on, jos mökillä on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ja peruslämpö päällä, niin ilmanvaihtoa ei saa sammuttaa talveksi, vaan se jätetään poissa-asentoon. Tällöin pitää myös huomioida, ettei mökin peruslämpö laske liian alas, jolloin koneen automatiikka saattaa sammuttaa laitteen, tarkentaa Uponorin ilmanvaihdon tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Airas-Kojo.
Kun kesäasuttava mökki jätetään kylmäksi tai peruslämmölle talvea varten, estetään vuotovahingot ja putkirikot sulkemalla päävesihana tai vesipumppu talven ajaksi. Lisäksi vesiputket ja mahdolliset koneet ja laitteet on tyhjennettävä kokonaan vedestä esimerkiksi paineilmalla.
Myös vesilukot ja lattiakaivot tyhjennetään. Jos se ei ole mahdollista, niihin kannattaa laittaa jäänestoainetta, jotta ne eivät jäädy ja riko rakenteita.
Ilmanvaihdosta on huolehdittava myös talvella. Perusmökeissä on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, jolloin on tärkeä huolehtia, että kaikkia korvausilmaventtiilejä ei suljeta talveksi.
MAINOSIlman täytyy päästä vaihtumaan, muuten voi syntyä kosteusvaurioita. Useimmiten takkapellit voidaan jättää raolleen, kunhan piippu on suojattu.
Mökki haisee – näin selvität hajun syyn
Ikkunoiden huurtuminen: miksi ikkunat huurtuvat?
Putket jäässä? Näin ehkäiset vahingot
MAINOSKuvat: Pixabay, iStock