Mökin suojaus jäätymis- ja kosteusvahingoilta: 5 tärkeää ohjetta

Mökki
Mökin suojaus: Suojaa mökkisi talven jäätymis- ja kosteusvaurioilta
Mökin suojaus talvea varten kannattaa tehdä huolellisesti. Vesi-, vuoto- ja jäätymisvahinkoja vastaan voi varautua helposti etukäteen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.2.2024

Päävesihanan sulkeminen ja putkien sekä LVI-laitteiden tyhjentäminen ovat tärkeimmät tehtävät mökeillä ennen talven pakkassäitä.

Yhteisiä suojaustoimia sekä talviasuttaville että kylmäksi jätettäville kesämökeille ovat vesi- ja kosteusvahinkojen estäminen, ilmanvaihdosta huolehtiminen sekä ulkona tehtävät toimet, kuten salaojien tarkistukset, kattovesien ohjaus pois perustuksista sekä lehtien ja roskien puhdistukset vesiränneistä.

Vinkit talviasuttavan mökin suojaukseen

  1. Sulje päävesihana, kun olet mökiltä pois pidemmän aikaa.
  2. Varmista vedensaanti ja suojaa ulkona olevat putket esimerkiksi käyttämällä lämmitettyä ja eristettyä vesijohtoa.
  3. Huolehdi ilmanvaihdosta.
  4. Säädä peruslämpö halutulle tasolle.
  5. Tarkista ja korjaa tarvittaessa ulkopuolisten vesien ohjaus, muun muassa kattovedet ja salaojat.

Päävesihanan sulkeminen estää vuotovahingot sisätiloissa

Hyvin varustellulla ja talviasuttavalla mökillä päävesihanat on aina syytä sulkea, jos mökiltä ollaan pois pidempiä aikoja. Näin estetään mahdollinen vuotovahinko sisätiloissa.

Estä vesiputkien jäätyminen eristetyillä tai lämpökaapeleilla varustetuilla vesijohdoilla

Ulkona vesiputkien jäätymistä voidaan estää eristetyillä ja lämpökaapeleilla varustetuilla vesijohdoilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talviasuttavan mökin vedensaanti on kuitenkin turvattava ympäri vuoden. Ratkaisun tuovat eristetyt ja lämpökaapelilla varustetut vesijohdot, jotka pitävät mökin ulkopuoliset vesijohdot sulina.

– Läpi vuoden asuttavien kesäasuntojen ja haja-asutusalueilla sijaitsevien rakennusten vedensaanti on turvattava. Joskus vesiputket on pakko tuoda maan pinnalla tai lähellä maan pintaa, esimerkiksi pihan kallioisuuden vuoksi. Tällöin ratkaisuna on eristetty ja lämmitetty vesijohto. Erillisen ohjausyksikön avulla energiankulutus on hallittua verrattuna ohjaamattomiin järjestelmiin, Uponorin tuoteryhmäpäällikkö Marko Haljoki painottaa.

Vesiputket jäässä

Mökin suojaus talveksi: älä sammuta ilmanvaihtoa

Talviasuttavan mökin ilmanvaihtokoneen talviasetuksissa voi olla konekohtaisia eroja, jotka on aina syytä varmistaa laitteen valmistajalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perussääntö on, jos mökillä on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ja peruslämpö päällä, niin ilmanvaihtoa ei saa sammuttaa talveksi, vaan se jätetään poissa-asentoon. Tällöin pitää myös huomioida, ettei mökin peruslämpö laske liian alas, jolloin koneen automatiikka saattaa sammuttaa laitteen, tarkentaa Uponorin ilmanvaihdon tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Airas-Kojo.

Kesäasuttavan mökin suojaus talven ajaksi

  1. Tyhjennä putkistot ja LVI-laitteet sekä astiat, padat ja muut vastaavat säiliöt vedestä. Tyhjennä tai suojaa myös lattiakaivot.
  2. Suojaa hormi piipunhatulla, jollei hormissa sitä ole jo valmiina.
  3. Huolehdi ilmanvaihdosta jättämällä hormin pelti raolleen ja mahdolliset venttiilit tai ilmanvaihtoräppänät auki.
  4. Tarkista ja korjaa tarvittaessa ulkopuolisten vesien ohjaus kuten kattovedet ja salaojat.

Kun kesäasuttava mökki jätetään kylmäksi tai peruslämmölle talvea varten, estetään vuotovahingot ja putkirikot sulkemalla päävesihana tai vesipumppu talven ajaksi. Lisäksi vesiputket ja mahdolliset koneet ja laitteet on tyhjennettävä kokonaan vedestä esimerkiksi paineilmalla.

Myös vesilukot ja lattiakaivot tyhjennetään. Jos se ei ole mahdollista, niihin kannattaa laittaa jäänestoainetta, jotta ne eivät jäädy ja riko rakenteita.

Mökin suojaus: huolehdi ilmanvaihdosta

Ilmanvaihdosta on huolehdittava myös talvella. Perusmökeissä on yleensä painovoimainen ilmanvaihto, jolloin on tärkeä huolehtia, että kaikkia korvausilmaventtiilejä ei suljeta talveksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilman täytyy päästä vaihtumaan, muuten voi syntyä kosteusvaurioita. Useimmiten takkapellit voidaan jättää raolleen, kunhan piippu on suojattu.

Lue myös nämä ohjeet

Mökki haisee – näin selvität hajun syyn

Kesämökin ostaminen: 10 tärkeää ohjetta mökin ostajalle

Ikkunoiden huurtuminen: miksi ikkunat huurtuvat?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Putket jäässä? Näin ehkäiset vahingot

Miten sitä takkaa oikein tulisi lämmittää?

Painovoimainen ilmanvaihto kuntoon

Kodin lämmitys pakkaskaudella – lämmitätkö oikein?

Home asunnossa: tunnista oireet ja korjaa homevauriot