Kosteusvaurio asunnossa? Näin tunnistat ja korjaat

Mökki Talo
Kosteusvaurio on joskus seurausta vähitellen kehittyneestä vuodosta, jota ei ole huomattu ajoissa, tai yksittäisestä vesivahingosta.
Kosteusvaurio asunnossa on kurja vahinko, mutta ikävä kyllä ei mitenkään erityisen harvinainen. Jos kodissa sattuu kosteusvaurio, kannattaa reagoida nopeasti ja korjata vahingot viipymättä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.6.2024

Kosteusvaurio asunnossa on ikävä yllätys, josta aiheutuu paljon vaivaa, harmia ja mielipahaa. Kosteus väärässä paikassa tekee usein merkittäviä vahinkoja talon rakenteisiin ja ison loven kukkaroon.

Rakenteet kärsivät liiasta kosteudesta, ja sisäilma voi muuttua epäterveelliseksi.

Kosteusvaurio on joskus seurausta vähitellen kehittyneestä vuodosta, jota ei ole huomattu ajoissa, tai yksittäisestä vesivahingosta, joka on kerralla synnyttänyt harmillisia vaurioita.

Kosteusvaurio näkyy homeena katossa.
Homekasvusto katossa tarkoittaa varmasti, että rakenteissa on kosteutta.

Mistä kosteusvahinko syntyy?

Kosteusvaurio saattaa syntyä esimerkiksi, jos pesukone tai jokin muu kodin laite rikkoutuu ja vettä pääsee valumaan talon rakenteisiin kerralla paljon tai pikkuhiljaa tihuttaen.

Voi olla, että astianpesukoneen suodattimet tai suihkun viemäri on tukkeutunut, eikä vesi pääse viemäriin vaan tulvii lattialle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vesivahingon syy voi olla unohdus tai inhimillinen erehdys.

Kosteusvahingot voivat syntyä myös talon suunnitteluvirheistä, kuten siitä, että sade- ja sulamisvedet pääsevät valumaan taloon tai katto vuotaa.

Myös esimerkiksi puutteellisesti tehty vesieristys tai kehno ilmanvaihto kosteissa tiloissa voi aiheuttaa vuosien varrella kosteusvaurioita.

Käyttö- ja lämminvesiputkien rikkoutumiset aiheuttavat kosteusvaurioita. Putkisto sijaitsee usein talon rakenteiden sisällä, vettä ehtii vuotamaan kauankin ja kosteusvaurion korjaaminen maksaa paljon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Vessan hanasta tippuu vettä, mikä voi aiheuttaa kosteusvaurion.
Pieni vuoto voi kehittyä ajan oloon isoksi vesivahingoksi, joka synnyttää kosteusvaurion asuntoon. Vesimittarin ei kuuluisi värähdellä, jos kaikki hanat ovat kiinni. Jos vesimittari heiluu, vaikka ei pitäisi, jossain on saattaa olla vuoto.

Mistä kosteusvaurio asunnossa huomataan?

Kosteusvaurion voi nähdä paljaalla silmällä, jos esimerkiksi seinissä, katossa tai lattiassa näkyy tummia tai vaaleampia läikkiä tai valumia.

Rakenteiden turpoaminen antaa vihiä kosteuden kertymisestä materiaaliin, eikä sellaista ongelmaa kannata jättää huomiotta.

Kosteusvaurio voi myös olla piilossa silmiltä, mutta haistettavissa nenällä maakellarimaisen hajuna. Voi olla, että talon asukkaat ovat jo tottuneet hajuun, mutta vieras huomaa sen astuessaan eteiseen.

Joskus vasta asukkaiden oireilu johtaa kosteusvaurion jäljille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perheellä voi esimerkiksi olla jatkuvaa hengitystieoireilua silloin, kun ei muuten ole flunssakausi. Myös silmien punoitus ja ärsytys, päänsäryt tai selittämätön kuumeilu voivat olla seurausta kosteuden aiheuttamista sisäilmaongelmista.

Jos saman kaltaista sisäilmaoireilua ilmenee aina lämmityskauden alkaessa, kyse voi myös olla kuivasta huoneilmasta – jos siis kosteusvauriota ei ole muuten syytä epäillä.

Asioita kannattaa selvittää viipymättä mutta rauhassa, eikä hätääntyä turhaan.

Näkyvä homekasvusto esimerkiksi seinässä tarkoittaa varmasti kosteusvauriota, mutta kosteusvaurio ei aina tarkoita hometta – homeen kehittyminen vie pitkään ja kosteusvaurio voi olla syntynyt äskettäin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ammattilainen tutkii: totuus kosteusvahingosta selviää

Kosteusvaurion laajuuden ja aiheuttajan selvittely kannattaa jättää ammattilaiselle, jolla on kunnollinen kosteusmittauslaitteisto ja osaaminen käyttää sitä.

Useimmiten pintapuolinen arviointi riittää osoittamaan kosteusongelman laajuuden, mutta joskus on tarpeen mennä pintaa syvemmälle rakenteisiin vaurion selvittämiseksi.

Kosteusvaurio selviää rakenteita avaamalla.
Jos pintapuolinen tarkastelu ja kosteusmittaus ei kerro vaurion laajuutta, on tarpeen avata rakenteita.

Voiko kosteusvaurion korjata?

Kosteusvahinko saadaan yleensä korjattua: rakenteita voidaan kuivata ja korvata uusilla.

Ennen kosteusvaurion korjaamista vahingon laajuus tulee selvittää perusteellisesti, jotta vaurio saadaan kerralla kuntoon eikä kosteutta jää enää muhimaan rakenteisiin. Sen jälkeen tarvittavat rakenteet puretaan ja kuivatus alkaa.

On myös korjattava kosteusvaurion aiheuttaja, kuten vuotavat putki tai rikkoutunut kodinkone.

Samassa yhteydessä, kun korjataan kosteusvaurioita kylpyhuoneessa, kannattaa usein toteuttaa kunnon remontti vesieristyksineen. Talon ilmanvaihtoakin voidaan tehostaan, jos kosteusvaurion on syy puutteellisessa ilmanvaihdossa.

Mittava remontti tarvitaan silloin, mikäli talon ulkoseinät ovat vettyneet virheellisten kallistusten tai puutteellisten salaojituksien takia.

Käytännössä lähes kaikki rakenteet talossa on kuitenkin korjattavissa, kunhan kosteusvaurion syy saadaan selville.

Kosteus pääsee talon rakenteisiin laattojen koloista.
Kosteus pääsee talon rakenteisiin laattojen väleistä, jos vesieristys ei ole kunnossa. Mikäli laatat saumoineen eivät puhdistu pesemällä, kyse on todennäköisesti kosteusvauriosta.

Kosteusvaurio voi muhia kylpyhuoneessa

Kylpyhuone on paikka, jossa lotrataan vedellä ja joka altistuu päivittäin kosteusvauriolle. Vettä voi päästä rakenteisin vaivihkaa, ja etenkin vanhoissa taloissa saattaa olla puutteita vesieristyksessä.

Kosteusvaurio kylpyhuoneessa – näistä merkeistä huomaat

 • laatat irtoilevat
 • laattojen saumaukset irtoavat
 • laattojen saumauksiin kertyy hometta, joka ei lähde pesemällä
 • tapettien saumat repsottavat
 • muovimaton saumat aukeavat
 • kylpyhuoneen viereisessä huoneessa näkyy tai haisee kosteusongelma.

Kylpyhuoneen kosteutta voi hallita ajantasaisen eristyksen lisäksi huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta ja lämmityksestä, jotta kosteus haihtuu suihkun jälkeen pois.

Jos kylpyhuoneen peili tai ikkuna on vielä puoli tuntia suihkun jälkeen huurun peitossa, ilmanvaihto ei ole riittävä ja sitä on syytä tehostaa.

Kylmässä huonosti ilmastoidussa pesutilassa kosteus pääsee pesiytymään.

Lattialle kertyvät vesilaikut taas kertovat siitä, että kylpyhuoneen kallistukset on alun perinkin tehty väärin ja voivat johtaa ajan oloon kosteusvaurioon.

Miten estää kosteusvaurio asunnossa?

 • Puhdista pesukoneiden suodattimet säännöllisesti.
 • Tyhjennä lattiakaivot hiuksista ja muista roskista.
 • Hanki vuotovahti tai kosteusvaroitin (edullinen laite!) keittiöön, kodinhoitohuoneeseen ja kylpyhuoneeseen – laite hälyttää, jos vettä noruu väärään paikkaan.
 • Laita astian- ja pyykinpesupesukoneiden alle muovinen kaukalo.
 • Huolehdi kodinkoneiden oikeasta asennuksesta ja huollosta.
 • Putkiston käyttöikä on yleensä 30–50 vuotta, joten sitä vanhempien talojen putkiston kunto kannattaa tutkituttaa ajoissa.
 • Huolehdi, että talon ulkopuoliset kaadot ovat oikein ja salaojakaivot vetävät.
 • Tarkista, että vesi ohjautuu katolta sadevesijärjestelmään.
 • Tarkista ikkunoiden ja savupiippujen saumojen tiiviys.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja riittävästä lämmityksestä kosteissa tiloissa.
Kosteusvaurio paljastuu, jos maali kupruilee
Maali kupruilee kosteuden seurauksena.

Paljonko kosteusvaurio asunnossa maksaa?

Kosteusvaurion hinta muodostuu sen perusteella, miten paljon rakenteita pitää purkaa, uusia ja kuivattaa eli miten laajasta ja vakavasta vauriosta on kyse.

Keskimäärin vaurion korjaus maksaa noin 1 500–20 000 euroa vaurion laajuuden ja luonteen mukaan. Toki myös asunnon korjaukseen tarvittavat materiaalit vaikuttavat hintaan.

Kotivakuutuksen ehdoista kannattaa tarkistaa, missä tapauksissa se kattaa kosteusvaurion korjauksen. Laaja kotivakuutus kattaa monesti tavalliset vesivahingot, jotka ovat syntyneet ennalta-arvaamattomasti ja yllättäen.

Rakenteellista vioista johtuvaa kosteusvauriota vakuutus ei kuitenkaan välttämättä korvaa.

Lue lisää kosteusvaurioista ja kylpyhuoneen remontoinnista