Salamalta suojautuminen – toimi näin, kun ukonilma lähestyy

Mökki Talo
salamalta suojautuminen
Voiko salama iskeä mökkiin sisälle? Missä olisi parhaiten turvassa ukkosen jyristessä ikävän lähellä? Miten toimit kotona, kun ukonilma lähestyy?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.8.2023

Salama sytyttää Suomessa rakennuksia tuleen joka kesä. Suora salamanisku taloon on kuitenkin melko harvinainen. Siitä huolimatta jokainen mökillä tai omakotitalossa ukonilmaa viettänyt on todennäköisesti miettinyt, onkohan sitä täysin turvassa taivaan liekehtiessä. Salamalta suojautuminen kannattaakin suunnitella jo ennen, kuin ukonilma alkaa.

Pahimmillaan salamanisku aiheuttaa monenlaisia tuhoja, kuten sähkölaitteiden rikkoutumisia, tulipaloja ja loukkaantumisia. Tilastojen mukaan joka toinen vuosi yksi ihminen menehtyy salamaniskuun.

Salama pyrkii maahan ja etenee johtavia rakenteita pitkin

Nykyaikaiset omakotitalot ovat yleensä hyvin suojattuja salamaniskuilta, mutta mökillä tai vanhassa talossa tilanne voi olla huonompi. Rakenteet ovat vanhoja ja maadoitukset puutteellisia, jos niitä edes on. Ukkosenjohdatin saattaa puuttua.

Salama pyrkii maahan ja valitsee kulkureitikseen parhaiten johtavat rakenteet, kuten televisioantennit ja savupiiput. Näiden kautta salama voi myös johtua rakennuksen sisälle. Salamalta suojautuminen sisällä onnistuu niin, että ukonilmalla pysyttelee etäällä tulisijoista ja irrottaa ulkoantennit televisiosta ja radiosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sisätiloihin kannattaa joka tapauksessa siirtyä, sillä esimerkiksi aukealla paikalla tai vedessä ihmishahmo houkuttelee salamaa itseensä. Puun tai sateenvarjon alle ei liioin pidä piiloutua. Sisällä ikkunat ja ovet suljetaan, sillä avoin aukko muodostaa salamakanavan sisälle.

salamalta suojautuminen

Salamapurkaus voi hypätä esimerkiksi puurakenteiden läpi kuumentaen ne syttymispisteeseen, joten salaman iskiessä joko suoraan tai epäsuorasti täytyy varmistua, ettei se ole sytyttänyt paloa talon rakenteissa.

Epäsuora salamanisku voi tulla kauempaakin

Salama voi myös iskeä sähkö- ja puhelinlinjaan synnyttäen vaarallisen voimakkaan ylijännitteen, joka voi edetä kauaskin siitä kohdasta, johon salama alun perin iski. Puhutaan epäsuorasta salamaniskusta.

Salamalta suojautuminen kannattaa tehdä myös, vaikka jyrinä olisi kauempana, eli ainakin välttää sähkölaitteiden sekä lankapuhelimen käyttöä.

Sähköjärjestelmien ylijännitesuojat vähentävät epäsuoran iskun riskiä, joten sellaisia kannattaa hankkia etenkin herkkiin sähkölaitteisiin, esimerkiksi tietokoneisiin ja reitittimiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kännykkää voi käyttää huoletta ukonilmalla, kuhan se ei ole laturissa kiinni.

Jos salama on iskeäkseen, se iskee

Rakennusten ukkossuojaus perustuu siihen, että iskun osuessa salamavirta pyritään johtamaan mahdollisimman turvallisesti maahan – sinnehän salama pyrkii purkautumaan.

Rakennuksen katolle tarvitaan houkuttimeksi niin sanottu salamasieppari, kuten televisioantenni tai vastaava metallipiikki, johon salama voi iskeä. Siepparista viedään johtimet vastakkaisia räystäitä ja nurkkia pitkin maahan.

Lisäksi talon ympärillä maan alla tulisi kulkea rengasmainen johdin, johon katolta tulevat johtimet ja sähkömaadoitus yhdistetään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaikka pelikatto periaatteessa johdattaa salamaa pois, maadoittamaton peltikatto ei suojaa taloa iskulta: kattoon osuva salama voi purkautua maahan talon syttyvien rakenteiden läpi aiheuttaen tulipalovaaran tai loukkaantumisriskin rakennuksen sisällä oleville ihmisille.

salamalta suojautuminen

Ilman ukkosenjohdatinta salamanisku voi sytyttää tulipalon talon paloherkissä rakenteissa tai aiheuttaa vaaraa talon sisällä oleville ihmisille.

Salamalta suojautuminen onnistuu parhaiten autossa

Lapsuudessa kipaistiin ukonilmalla autoon istumaan, koska kumirenkaiden kerrottiin pelastavan salamalta.

Kumipyörät eivät kuitenkaan suojaa iskulta – saati kumisaappaat – sillä salama raivaa tiensä maahan kilometrien eristekerroksen, eli ilman, läpi, joten sille muutaman senttimetrin kumi ei ole edes hidaste.

Auto tai asuntovaunu on kuitenkin hyvä turvapaikka, sillä metallikuori estää sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle. Samalla tavalla auttaa lentokoneen tai metallilla katettujen veneiden tarjoama suoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Metallikuoreen tai autoradioon ei kuitenkaan kannata koskea salamoinnin aikana.

salamalta suojautuminen

Lentokone, auto tai vaikka asuntovaunu on turvallinen paikka salamoinnin aikana, koska salaman sähköenergia kulkee metallikuoren pintaa pitkin pääsemättä sisälle.

Lue myös nämä ohjeet sade- ja ukkossäiden varalle

Pientalon salaojajärjestelmä ja sadevesien ohjaus

Katon kuntotarkastus kannattaa tehdä kahdesti vuodessa

Aggregaatti – näin valitset varavirtageneraattorin

Näin saat mökille sähköä: lue ammattilaisen vinkit