Salamalta suojautuminen: toimi näin, kun ukonilma lähestyy

Mökki Talo
Salama iskee: ukonilmalla on syytä siirtyä sisätiloihin.
Voiko salama iskeä mökkiin sisälle? Missä olisi parhaiten turvassa ukkosen jyristessä lähellä? Miten toimit kotona, kun ukonilma lähestyy?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.5.2024

Salama sytyttää Suomessa rakennuksia tuleen joka kesä. Suora salamanisku taloon on kuitenkin melko harvinainen. Siitä huolimatta jokainen mökillä tai omakotitalossa ukonilmaa viettänyt on todennäköisesti miettinyt, onkohan sitä täysin turvassa taivaan liekehtiessä. Salamalta suojautuminen kannattaakin suunnitella jo ennen, kuin ukonilma alkaa.

Salama aiheuttaa tuhoja erityisesti sähkölaitteille

Pahimmillaan salamanisku aiheuttaa monenlaisia tuhoja, kuten sähkölaitteiden rikkoutumisia, tulipaloja ja loukkaantumisia.

Salamat aiheuttavat myös henkilövahinkoja. Tilastojen mukaan joka toinen vuosi yksi ihminen menehtyy salamaniskuun.

Salama pyrkii maahan ja etenee johtavia rakenteita pitkin

Nykyaikaiset omakotitalot ovat yleensä hyvin suojattuja salamaniskuilta, mutta mökillä tai vanhassa talossa tilanne voi olla huonompi. Rakenteet ovat vanhoja ja maadoitukset puutteellisia, jos niitä edes on. Ukkosenjohdatin saattaa puuttua.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Salama pyrkii maahan ja valitsee kulkureitikseen parhaiten johtavat rakenteet, kuten televisioantennit ja savupiiput. Näiden kautta salama voi myös johtua rakennuksen sisälle.

Salamoilta ja ukonilmalta suojautuminen: toimi näin

Sisätiloihin kannattaa siirtyä ulkoa, sillä esimerkiksi aukealla paikalla tai vedessä ihmishahmo houkuttelee salamaa itseensä.

Puun tai sateenvarjon alle ei liioin pidä piiloutua, sillä salama iskee tyypillisesti ympäristön korkeisiin kohteisiin. Jos on ukonilmaa pitämässä puun alla, virta hyppää helposti ihmiseen, sillä ihminen johtaa sähköä puuta paremmin.

Salamalta suojautuminen sisällä onnistuu parhaiten siten, että ukonilmalla pysyttelee etäällä tulisijoista ja irrottaa ulkoantennit televisiosta ja radiosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sulje sisällä myös ikkunat ja ovet, sillä avoin aukko muodostaa salamakanavan sisälle.

Salama iskee, kuinka suojaudut?

Salamapurkaus voi hypätä esimerkiksi puurakenteiden läpi kuumentaen ne syttymispisteeseen, joten salaman iskiessä joko suoraan tai epäsuorasti täytyy varmistua, ettei se ole sytyttänyt paloa talon rakenteissa.

Epäsuora salamanisku voi tulla kauempaakin

Salama voi myös iskeä sähkö- ja puhelinlinjaan synnyttäen vaarallisen voimakkaan ylijännitteen, joka voi edetä kauaskin siitä kohdasta, johon salama alun perin iski. Tällöin puhutaan epäsuorasta salamaniskusta.

Salamalta suojautuminen kannattaa tehdä myös, vaikka jyrinä olisi kauempana, eli ainakin välttää sähkölaitteiden käyttöä.

Sähköjärjestelmien ylijännitesuojat vähentävät epäsuoran iskun riskiä, joten sellaisia kannattaa hankkia etenkin herkkiin sähkölaitteisiin, esimerkiksi tietokoneisiin ja reitittimiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kännykkää voi käyttää huoletta ukonilmalla, kuhan se ei ole laturissa kiinni.

Jos salama on iskeäkseen, se iskee: suojaa rakennukset oikein

Rakennusten ukkossuojaus perustuu siihen, että iskun osuessa salamavirta pyritään johtamaan mahdollisimman turvallisesti maahan – sinnehän salama pyrkii purkautumaan.

Rakennuksen katolle tarvitaan houkuttimeksi niin sanottu salamasieppari, kuten televisioantenni tai vastaava metallipiikki, johon salama voi iskeä. Siepparista viedään johtimet vastakkaisia räystäitä ja nurkkia pitkin maahan.

Lisäksi talon ympärillä maan alla tulisi kulkea rengasmainen johdin, johon katolta tulevat johtimet ja sähkömaadoitus yhdistetään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaikka pelikatto periaatteessa johdattaa salamaa pois, maadoittamaton peltikatto ei suojaa taloa iskulta: kattoon osuva salama voi purkautua maahan talon syttyvien rakenteiden läpi aiheuttaen tulipalovaaran tai loukkaantumisriskin rakennuksen sisällä oleville ihmisille.

Salama kannattaa ohjata katolta maahan: katolle on hyvä asentaa salamasieppari, kuten televisioantenni tai vastaava metallipiikki, johon salama voi iskeä. Siepparista viedään johtimet vastakkaisia räystäitä ja nurkkia pitkin maahan.

Ilman ukkosenjohdatinta salamanisku voi sytyttää tulipalon talon paloherkissä rakenteissa tai aiheuttaa vaaraa talon sisällä oleville ihmisille.

Salamalta suojautuminen onnistuu parhaiten autossa

Lapsuudessa kipaistiin ukonilmalla autoon istumaan, koska kumirenkaiden kerrottiin pelastavan salamalta.

Kumipyörät eivät kuitenkaan suojaa iskulta – saati kumisaappaat – sillä salama raivaa tiensä maahan kilometrien eristekerroksen eli ilman läpi, joten sille muutaman senttimetrin kumi ei ole edes hidaste.

Auto tai asuntovaunu on kuitenkin hyvä turvapaikka, sillä metallikuori estää sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle. Samalla tavalla auttaa lentokoneen tai metallilla katettujen veneiden tarjoama suoja.

Metallikuoreen tai autoradioon ei kuitenkaan kannata koskea salamoinnin aikana.

Salamalta suojautuminen onnistuu hyvin autossa ja lentokoneessa.

Lentokone, auto tai vaikka asuntovaunu on turvallinen paikka salamoinnin aikana, koska salaman sähköenergia kulkee metallikuoren pintaa pitkin pääsemättä sisälle.

Lue myös nämä ohjeet sade- ja ukkossäiden varalle