Oven maalaus: näillä ohjeilla onnistut

Sisustus Talo
Oven maalaus piristää huoneen ilmettä.
Oven maalaus onnistuu varmasti, kunhan tekee riittävän pohjatyön ja valitsee oikeat välineet. Samalla voit tuoda huoneeseen uutta ilmettä, sillä pienen pinnan väreillä uskaltaa myös leikitellä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.2.2024

Oven maalaus kannattaa, sillä maalattu ovi virkistää huoneen tunnelmaa. Kotiin tulee hauskalla tavalla ilmettä ja luonnetta, kun ovi on uskaliaan värikäs.

Oven maalaus: valitse väri rohkeasti

Sisustussuunnittelija Meja Hynynen kannustaakin olemaan rohkea oven värin valinnassa.

– Ovien väreillä voi huoletta revitellä. Maalasin omaan kotiini kerran räiskyvän pinkin oven, joka oli aivan upea. Eräälle asiakkaalle tehtiin kirkkaan oranssi ja musta ovi tehosteiksi, Meja kertoo.

Ovet ovat yleensä valkoisia siksi, että valkoinen sopii kaiken kanssa. Valkoinen ovi on kuitenkin aika tylsä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Yhtä lailla musta ovi sopii minkävärisen seinän kanssa tahansa ja tuo kivasti kiinnostavuutta huoneeseen, Meja toteaa.

Oven maalauksessa voi leikitellä rohkeillakin väreillä.

↑Ovien värit tukevat tilan tunnelmaa. Tässä pinkkien ja mustien pintojen vuoropuhelu tuo eteiseen ylellisyyttä. (Kuva: Mikael Pettersson) 

Kaikki ovet sopivat maalattavaksi

Nykyään on trendikästä, että seinän ylä- ja alaosa maalataan eri sävyihin, ja samaa kikkailua voi jatkaa oven maalaamisessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Sekin näyttää hauskalta, että seinät ja ovet ovat samaa sävyä, eli ne maalataan saman sävykoodin maalilla, mutta toki eri maalityypeillä, Meja sanoo.

Pientä malttia kannattaa kuitenkin noudattaa.

Oven maalaus – tehosteväri tuo ilmettä huonetilaan

– Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että joko seinä tai ovi maalataan kirkkaalla tehostevärillä, mutta ei molempia eri väreillä, Meja sanoo.

Oikeastaan maalata voi minkälaisen oven tahansa, eikä oven materiaalilla ole väliä. Ovi voi olla yhtä lailla perusmallinen laakaovi tai hieman koristeellisempi peiliovi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Oven voi maalata kokonaan tai esimerkiksi vain peilioven peiliosan. Usein kannattaa maalata myös karmit ja karmilistat oven kanssa samalla sävyllä, Meja neuvoo.

Ovien maalaaminen samalla värillä luo yhtenäisyyttä huonetilaan.

↑Kun ovessa toistuu sama väri kuin vaatekaapissa, katossa ja kattolistoissa, tilasta tulee yhtenäinen ja kiinnostava. Tässä sävynä on Teknoksen Prague Valentine T1540. (Kuva: Mikael Pettersson) 

Oven maalaus vaihe vaiheelta: tartuntamaali pohjalle

Ovet maalataan kalustemaalilla, esimerkiksi Futura Aqua 20. Sitä ennen pohja hiotaan ja käsitellään tartuntapohjamaalilla, esimerkiksi Futura Aqua 3.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oven puupintaa ei tarvitse hioa esiin vaan riittää, että karheuttaa pintaa jonkin verran pohjamaalia varten, Meja neuvoo. Mahdolliset kolot ja reiät kannattaa myös kitata umpeen.

Myös maalatun mdf-oven voi käsitellä samalla idealla. Maalausväline valitaan sen mukaan, haluaako oveen näkymään siveltimen jälkiä vai ei.

Kaikkein tasaisin pinta syntyy vaahtomuovitelalla. Ensin voi levittää siveltimellä reilummin maalia pintaan ja sitten viimeistellä tasaiseksi telalla. Siveltimellä saa puolestaan vanhoihin oviin sopivaa luonnollista pintaa, Meja neuvoo.

Ennen maalauksen aloittamista ovi kannattaa irrottaa saranoiltaan ja tehdä maalaus vaakatasossa. Karmeja maalatessa maalarinteipillä suojataan ympäriltä ne pinnat, joita ei maalata. Teipit poistetaan varovasti, ennen kuin maalipinta ehtii kokonaan kuivua. Teippejä ei kannata jättää pitkäksi ajaksi kiinnittymään seinän pintaan.

Lue myös: Maalarinteippi on klassikkotuote, jota harva osaa käyttää oikein

Kirkkaat värit ovissa piristävät.

↑Oranssi ja musta ovi antavat huoneeseen hauskasti luonnetta, ja värien leikki jatkuu laatikkohyllykössä. (Kuva: Santtu Laine)

Ovenkahva kerää katseita

Ovea voi maalauksen yhteydessä muokata uuteen uskoon muutenkin. Meja teki eräässä kohteessa ilmeettömästä laakaovesta korean peilioven liimaamalla siihen koristelistat.

– Vanhassa jugend-talossa oli eteisen välioveen vaihdettu laakaovi peilioven tilalle, mutta halusin palauttaa vanhan tunnelman. Tein siihen koristelistoista peilioven peilit ja maalasin sen jälkeen koko oven. Siitä tuli ihan aidon peilioven näköinen, Meja kertoo.

Ovenkahva tuo paljon luonnetta oveen. Jos ei jaksa lähteä maalaushommiin, voi hankkia perusmallisten kromikahvojen tilalle esimerkiksi ylelliset messinkiset tai modernit mustat kahvat.

– Uudet kahvat muokkaavat pikkurahalla oven ja koko huoneen tunnelmaa, Meja kertoo.

Lue lisää maalausohjeita

Spraymaali – maalaa helposti ja nopeasti

Maalarinteippi on klassikkotuote, jota harva osaa käyttää oikein

Kuinka kauan maali säilyy hyvänä?

Keittiön remontointi maalaamalla – upea muodonmuutos

Seinän maalaaminen: vesiohenteinen maali on turvallinen vaihtoehto

Saunan maalaaminen – musta väri rauhoittaa löylyhuoneen

Autotallin maalaaminen