MAINOS

Kasvilava keittiöpuutarhaan – lavaviljelyn ABC

Piha

Haaveiletko kasvihuoneesta, mutta sille ei tunnu löytyvän pihalta sopivaa paikkaa? Ratkaisu saattaa olla pieneen tilaa mahtuva ja helposti siirrettävä kasvilava, joka on helppo rakentaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvilava on hämmästyttävän monikäyttöinen ja kätevä kasvatuspaikka, jota voi käyttää keväästä pitkälle syksyyn. Taimet varttuvat, salaatit versovat ja pistokkaat juurtuvat kasvilavan suojassa. Lämpölava hemmottelee kurkkuja ja kurpitsoja.

Lavaviljelyn kehikko on helppo rakentaa itse laudasta tai vaikkapa kuormalavan kauluksista. Myynnissä on myös valmiita lavakehyksiä ja lavakansia.

Kohopenkin tavoin lavan kasvualusta lämpenee nopeasti, mutta lisäksi lavan kannet tehostavat auringon lämmittävää vaikutusta. Kylmälava varhaistaa kevätkylvöjen ja kevätistutusten ajankohtaa muutamia viikkoja.

Lämpölava eroaa kylmälavasta siinä, että sen sydämessä puhkuu palava, lämpöä tuottava lanta- tai kompostimultakerros. Kokenut kasvattaja voi aikaistaa lannan avulla kylvöjen aloitusajankohtaa jopa useita kuukausia.

Sekä kylmälava että lämpölava soveltuvat kaikkien kasvilajien kasvatukseen, mutta esimerkiksi kylmänarka kurkku tuottaa lämpölavassa tavallista paremman sadon, sillä sen juuriston toiminta heikkenee viileässä maassa.

Kasvilava on tärkeä muistaa tuulettaa, sillä pienessä tilassa lämpö kohoaa helposti tukahduttavaksi.

Kasvilava on tärkeä muistaa tuulettaa, sillä pienessä tilassa lämpö kohoaa helposti tukahduttavaksi. (Kuva Teija Tuisku)

Kasvilava soveltuu erinomaisesti kukkien, vihannesten ja yrttien taimikasvatukseen

Esimerkiksi perennojen, orvokin ja kaalin taimille viileä ja valoisa lava on paras mahdollinen kasvatuspaikka. Sen sijaan runsaasti lämpöä vaativat lajit, kuten tomaatit, kurkut ja basilikat, kannattaa siirtää kehikon sisälle vasta, kun lämpötila pysyttelee 10 asteen yläpuolella.

Esikasvatettujen taimien karaisu eli ulkoilmaan totuttaminen sujuu lavassa ilman edestakaista rahtaamista sisälle ja ulos. Kasvuharsosta on etua, kun kylmät yöt uhkaavat.

Pistokkaita juurruttavankaan ei kannata unohtaa lavan mahdollisuuksia. Ilmankosteuden nostaminen onnistuu kehikossa helpommin kuin penkissä.

Ravinteikas talousjätekomposti sopii lavan pohjalle. Lava kunnostetaan avomaankurkulle.

Ravinteikas talousjätekomposti sopii lavan pohjalle. Lava kunnostetaan avomaankurkulle. (Kuva Outi Tynys)

Varhaista satoa salaatista

Kylmälava on omiaan nopeakasvuisten ja alhaisessa lämpötilassa viihtyvien lajien, kuten salaatin, tillin, persiljan, retiisin ja pinaatin, kasvatuksessa. Vaikka ne itävät jo viidessä asteessa, lämmin multa jouduttaa taimettumista. Retiisin mukulan muodostumiselle otollisin lämpötila on +12–15 astetta. Päivänpituuteen reagoivat salaattilajikkeet taas kukkivat lavassa helposti, jos olot ovat liian kuivat ja kuumat.

Kannen suojaamasta lavasta voit poimia erityisen puhtaita ja raikkaita lehtivihanneksia, sillä sadevesi ei pääse roiskuttamaan multaa lehdille. Kehikon ansiosta kasvustot on helppo suojata etanoilta ja kotiloilta esimerkiksi harsolla.

Kokeile lavaa myös monivuotisten ruohosipulin ja kiinansipulin sadon aikaistamiseen. Istuta taimet lavaan syksyllä, jotta ne ehtivät juurtua ja pukkaavat uusia lehtiä keväällä.

Lämpöävaativille vihanneksille lavasta on etua etenkin viileinä kesinä. Vaikka maissin, kesäkurpitsan, korkeiden tomaattilajikkeiden ja avomaankurkun kasvustot ryöppyävät reunusten yli kesän edetessä, ne saavat hyvän startin lavassa.

Sijoita kasvilava aurinkoiseen ja tuulensuojaisaan paikkaan

  • Paikkaan ei saa kerääntyä vettä, sillä se hidastaa maan kuivumista ja lämpenemistä keväällä sekä haittaa kasvien menestymistä. Betonista valetun pohjan tulee olla kalteva. Jos maa on hiekkaa, pohjalle tiivistetystä savikerroksesta on etua.
  • Kun lavoja on useita, jätä niiden väliin työskentelytilaa vähintään puoli metriä.
  • Vuoraa lavakehikko suodatinkankaalla tai paksulla kerroksella sanomalehteä, jos paikassa kasvaa kortetta tai muuta hankalaa monivuotista rikkakasvia.
  • Valmista kasvualusta esimerkiksi puutarhamullasta, lehtimullasta ja kompostimullasta, kasvuturpeesta, palaneesta lannasta ja hiekasta. Helpoimmalla pääset käyttämällä rikkaruohotonta säkkimultaa.
  • Sekoita lannoitteet ja kalkki sekä mahdollinen puuntuhka multaan mieluiten jo viikkoa aiemmin, jotta ravinteet ja kalkki ehtivät liueta. Vältä sekoittamasta multaan samanaikaisesti typpipitoista naudanlantaa ja kalkkia.
  • Älä täytä kehikkoa vaan jätä mullan pinta kehyksen reunaa vähintään 15 senttiä matalammalle. Taimilla pitää olla kasvuvaraa, mutta liian korkeat reunukset vähentävät valon määrää. Se lisää pikkutaimien venymisriskiä.
Kun lehdet kasvavat lasiin kiinni, nosta kansi pois.

Kun lehdet kasvavat lasiin kiinni, nosta kansi pois. Mitsunan lehdet ovat kärähtäneet. (Kuva Outi Tynys)

Muista tuulettaa!

  • Tuuleta lavaa aina sään salliessa, aluksi vain keskellä piävää ja myöhemmin aamusta iltaan.
  • Pidä lämpölavan kantta tarvittaessa raollaan myös yöllä.
  • Tuulettamisen tarve riippuu kasvilajista. Esimerkiksi porkkana vaatii tehokasta tuulettamista heti taimettumisen jälkeen.
  • Kun kasvit ovat taimettuneet, ne voivat venähtää jopa muutamassa tunnissa, jos lavan kansi on kiinni.
  • Viileinä kausina voit vaihtaa lavan ilmaa nostamalla kantta muutaman kerran ylös ja alas.
  • Jos olet poissa, jätä kansi raolleen tai varusta lava automaattisella luukunavaajalla. Voit myös korvata kannen poissaolon ajaksi kaksinkertaisella harsolla, joka läpäisee vettä.
  • Kolmionmallisen puukiilan avulla voit säädellä tuuletusraon suuruutta.

Suojaa kylmältä

  • Suojaa lava kylminä öinä moninkertaisella harsolla tai huovalla. Levitä harsokatteet illalla tarpeeksi aikaisin, jotta niiden alle ehtii varastoitua lämpöä. Älä peitä kasvustoa tarpeettomasti paksuilla ja valoa läpäisemättömillä peitteillä.
  • Monesti myös kynttilät riittävät pitämään kylmän loitolla. Huom! Polta kynttilöitä turvallisesti palamattomalla ja tukevalla alustalla.
  • Kastele taimia kohtuullisesti ja mieluiten lämmenneellä vedellä.
  • Vasta istutetut taimet saattavat kaivata varjostusta esimerkiksi varjostuskankaalla, jos lavassa on lasikansi.
  • Jos kasvatat lavassa avomaalle istutettavia taimia, karaise taimia ja tuuleta lavaa reippaasti viikon tai kaksi ennen istutusta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvilava kotipuutarha kylmälava lavaviljely lämpölava taimet taimi taimikasvatus