Siirry pääsisältöön

Äänestä ja voita!

Kuka on Remonttimestari 2023?

Eristä kosteat tilat oikein

Lämmitys
Korjaatko vanhoja pesutiloja vai rakennatko uusia? Märkätilojen vedeneristykseen on tarjolla useita vaihtoehtoja.
27.3.2023

Kosteiden tilojen eristys

Korjaatko vanhoja pesutiloja vai rakennatko uusia? Märkätilojen vedeneristykseen on tarjolla useita vaihtoehtoja – lue miten kosteiden tilojen eristys tehdään.
Teksti ja piirrokset: Esko Kuokkanen
Kuva: Jefunne Gimpel / Future Image
 
Märkätilojen home- ja lahovauriot ovat johtaneet siihen, että uudisrakennuksissa on noudatettava uusia, tiukkoja määräyksiä ja ohjeita. Ympäristöministeriön rakentamismääräyskokoelma C2 tuli voimaan vuonna 1999. Aikaisemmat määräykset olivat vuodelta 1975.
 
Märkätilan seinät voidaan tehdä puu- tai metallirungolle esimerkiksi kipsilevystä. Tolppien eli koolinkien jakovälin pitää olla pienempi kuin kuivissa tiloissa, vaikka 300 tai 400 milliä. Villat seinien välissä eristävät ääntä, vaikka lämpöä ei tarvitsisikaan eristää. Jos lattiana on betonilaatta, seinän rungon alajuoksun alle pitää muurata kerros esimerkiksi kalkkihiekkatiiliä, jotta puurakenteet saadaan lopullisen lattiapinnan yläpuolelle. Alareunan ja lattian väliin jätetään 10 millin rako. Tiilikerran ja puun väliin pannaan bitumikermiliuska. Seinälevyjen leikkauspinnat sivellään kosteussulkunesteellä.
 
Märkätilojen seinät voidaan tehdä myös kalkkihiekkatiilestä tai pontatuista väliseinäharkoista. Sekä levy- että kiviseinälle pitää aina tehdä vedeneristys ennen laatoitusta. Kun eristät, käytä samaa menetelmää ja materiaaleja sekä seinissä että lattioissa ja noudata valmistajan antamia ohjeita.
 
Lattia on parhaimmillaan betonivalua, mutta sen voi tehdä myös levyistä. Jopa lattialämmityksen putket tai kaapelit voi kätkeä levyrakenteen sisään. Lattian rakenteessa on tärkeää oikea kaato eli kaltevuus, joka johtaa vedet lattiakaivoon. Sopiva kaato on 1:80 (yksi sentti alaspäin 80 sentin matkalla), lähellä lattiakaivoa 1:50. Lattiakaivo sijoitetaan siihen, mihin eniten kertyy vettä eli useimmiten suihkun alle, kuitenkin vähintään puolen metrin päähän seinästä. Lattiakaivo on vedeneristyksen arin kohta, minkä takia se pitää asentaa ja tiivistää erityisen huolellisesti. Myös viemäriputkien läpiviennit on tehtävä tarkasti ja ohjeiden mukaan. Vesi- ja lämpöjohdot kannattaa vetää yläkautta, mieluiten pinta-asennuksena.
 
Levyrakenteinen, puurungolle tehty seinä on hyvä ratkaisu puutalossa. Kiviseinään tehdään vedeneristys samalla tavalla. Betonilaatan voi valaa puutalon rossipohjan päälle, mutta lattian voi tehdä myös levyistä. Eristettäviin pintoihin sivellään kosteussulkunestettä tai vastaavaa pohjustusainetta. Vahvikenauhat ja tukikankaat kiinnittyvä ensimmäistä vedeneristemassakerrosta levitettäessä. Eristä seinät ja lattianraja valmiiksi. Aloita kaakelointi niin, että jätät alimman kaakelikerran myöhempään vaiheeseen. Eristä lattia, ulota tukikangas seinille. Viimeistele lattiakaivon läpivienti. Kaakeloi seinän alaosa ja laatoita lattia.

Veden ja kosteiden tilojen eristys vaatii tarkkuutta

Vedeneristys levy- ja kivipintoihin tehdään siveltävillä vedeneristysaineilla, jotka muodostavat paksun ja sitkeän kalvon. Saumoissa ja läpivienneissä käytetään lisäksi tukikankaita ja -nauhoja, jotka kiinnitetään eristysaineella. Useimmiten vedeneristeet ovat muovipohjaisia, mutta myös bitumieristeitä on tarjolla.
 
Eristystyöhön tarvittavat materiaalit ovat varsinainen eristemassa, joka muistuttaa maalia, kosteussulku- tai pohjustusneste sekä saumoihin kuitukangasnauha ja lattiaan yhtenäinen kuitukangas. Lisäksi useilla valmistajilla on erityisiä läpivientimansetteja, lattiakaivon kauluskappaleita, kulma- ja nurkkavahvikkeita. On eduksi, jos myös laatoitukseen käytettävät tasoite- ja laattalaastit ovat saman valmistajan sarjaa. Työvälineiksi tarvitaan pari erikokoista sivellintä, maalaustela, mattoveitsi ja sakset. Massan sekoittamiseen on hyvä olla porakoneeseen liitettävä sekoitin.
 
Muovipohjaisten vedeneristeiden asemesta voi käyttää bitumipohjaista materiaalia, kuten Lemminkäisen Pikimusta-vedeneristettä, joka ei vaadi erillisiä tukikankaita. Toisaalta myös tukimateriaalina voi käyttää bitumipohjaista, itseliimautuvaa kalvoa, kuten Icopalin MustaPekka-vedeneristettä. Jos teet märkätilan seinät levystä, jolle on tehty vedeneristys jo tehtaalla, kuten Mineritin Kaakelilujasta, rakennusvaiheessa riittää saumojen, lattianrajan ja läpivientien eristäminen.
 
Märkätilojen kattoon tarvitaan höyrynsuluksi muovikalvoa tai alumiinipaperia, ja katto paneloidaan tai levytetään niin, että taakse jää tuuletusrako. Saunan löylyhuoneen paneloinnin takana käytetään höyrynsulkuna alumiinipaperia, koska muovi ei kestä kuumuutta. Lattian vedeneristyksen pitää kuitenkin ulottua seinille 10-15 sentin korkeuteen.
 
Siellä, missä on vedeneristys, ei saa olla seinissä höyrynsulkua. Pesuhuoneen ja saunan väliseinä on poikkeus, mutta se tehdäänkin niin, että pesuhuoneen vedeneristyksen ja löylypuolen höyrynsulun väliin jäävä tila pääsee tuulettumaan.
 
Jos et halua lattiaan laattoja, voit päällystää lattian muovimatolla. Silloin ei tarvita erillistä vedeneristystä, mutta saumat on hitsattava ja työ teetettävä ammattilaisella ja hyväksytyistä materiaaleista. Jos et halua laattoja seiniinkään, voit käsitellä ne esimerkiksi Tikkurilan Luja-märkätilamenetelmällä. Se sisältää sertifioidun materiaalivalikoiman lasikuitutapetteineen.
 
Kun olet valinnut omiin märkätiloihisi sopivan vedeneristysmenetelmän, pyydä aina tarkat eristysohjeet valitsemiesi materiaalien valmistajilta! He ovat omien tuotteidensa parhaita asiantuntijoita.
 
Noudata ohjeita!
Kun olet valinnut omiin märkätiloihisi sopivan vedeneristysmenetelmän, pyydä aina tarkat eristysohjeet valitsemiesi materiaalien valmistajilta! He ovat omien tuotteidensa parhaita asiantuntijoita.