Sijoita joulukukat oikein – näin vältät vaaranpaikat

Sisustus
Joulukukat kestävät kauniina pitkään kun sijoitat ne kodissa oikein ja hoidat kukkia ohjeiden mukaan.
Joulukukat kuuluvat jouluun ja oikealla hoidolla niistä riittää iloa pitkään. Varo kuitenkin, ettei joulukuusi lakastuta joulun ajan kukkia ennen aikojaan. Myös ilmalämpöpumpun, patterin tai takan lämpö voi olla liikaa joulukukille. Osan joulukukista voi istuttaa keväällä puutarhaan jatkamaan kasvuaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.12.2023

Joulukukat ovat usein jopa helpompia hoidettavia kuin viherkasvit, kun muistaa huomioida muutamat vaaranpaikat.

Joulukukat kaupasta kotiin: muista oikea pakkaaminen ja kuljetus

Ensimmäinen asia, missä pitää olla tarkkana, on kukkien kuljetus kaupasta kotiin. Yhä enemmän kukkia myydään marketeissa, joissa kukkien pakkaaminen jää ostajan vastuulle. Kiusaus on suuri kiikuttaa kasvi muiden ostosten lomassa pakkaamatta autoon.

Joulutähti ja joulukaktus ovat kaikkein herkimmät kylmälle ja vedolle. Niitä ei koskaan saa kuljettaa pakkaamatta eikä niitä saa pakattunakaan jättää autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa ja joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Monet joulukukat viihtyvät viileässä

Seuraavaksi pitää miettiä mihin kasvi kotona sijoitetaan. Yleissääntö on, että sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät ja kukkivat pidempään viileässä. Samoin jouluruusu ja atsalea pärjäävät viileässä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

− Viileässä viihtyviä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai lämpöpatteria. Lämpimässä kukinta on ohi nopeasti ja sipulikukat myös kasvattavat suhteettoman pitkän varren ja kaatuvat helposti. Myös liika kastelu venyttää sipulikukkien vartta, muistuttaa Kerttula.

Joulukukat kuusen viereen? Joulukuusi ja joulukukat eivät sovi yhteen

Harvalle tulee mieleen, että joulukuusi voi olla syynä joulunajan kukkien nopeaan nuupahtamiseen. Joulukuusi erittää huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa nuput putoamaan.

− Etyleeni on normaali kasvin hengityksessä muodostuva kaasu, joka saa hedelmät kypsymään. Valitettavasti se nopeuttaa myös kukkien vanhenemista. Siksi kaikki kukkivat kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukuusesta ja hedelmistä. Erityisesti joulukaktus ja orkideat pudottavat herkästi nuppunsa etyleenin vaikutuksesta, varoittaa Kerttula.

Mitä huonommin joulukuusi voi sitä enemmän se erittää etyleeniä huoneilmaan. Siksi on tärkeää huolehtia joulukuusen hyvinvoinnista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös Joulukuusen hoito: näin joulukuusi pysyy kauniina pitkään

Ohjeet suosittujen joulukukkien hoitoon

Joulukukista riittää iloa pitkään, kun niitä hoitaa oikein.

Joulukukista joulutähti on erityisen herkkä vedolle ja kylmälle.

Joulutähti: hoito ja kastelu

Joulutähti on herkkä vedolle ja kylmälle, joten se pitää pakata kuljetusten ajaksi huolellisesti. Joulutähti sijoitetaan huoneessa valoisaan ja vedottomaan paikkaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joulutähteä kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieninä annoksina, niin ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan. Joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja sen jälkeenkin joulutähteä voidaan kasvattaa viherkasvina.

Jouluruusu voi kukkia jopa kuukauden ajan

Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, mutta kukkii pitkään myös huoneenlämmössä. Kukinta voi jatkua jopa kuukauden. Jouluruusu tykkää tasaisesta kosteudesta ja kastelu onkin helpompaa, jos kasvi vaihdetaan kotona hieman isompaan astiaan.

Jos jouluksi hankittu taimi on tarkoitus siirtää puutarhaan, se viedään kukinnan jälkeen viileään kellariin tai varastoon. Jos maa on sula, jouluruusun voi istuttaa suoraan ulos.

Amaryllis pitää valosta ja kohtuullisesta kastelusta

Aseta amaryllis kodissa valoisalle paikalle. Amarylliksen kukkavarret kääntyvät kohti valoa. Voit käännellä kukkaa säännöllisesti, jotta se kasvaisi mahdollisimman suoraan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Amarylliksen kastelussa pieni vesitilkka kerran viikossa riittää. Liika kastelu vain venyttää kukkavartta. Mullan on ehdittävä kuivua ennen seuraavaa kastelukertaa.

Suurikukkaiset amaryllislajikkeet vaativat usein hieman tukea, kun suuret amarylliskellot puhkeavat kukkaan.

Ritarinkukkaa kastellaan niukasti

Ritarinkukka viihtyy valoisassa tilassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilan vaihteluille. Ritarinkukan kastelu saa olla hyvin niukkaa, koska liika kastelu venyttää kukkavartta.

Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta.

Hyasintin voi leikata myös maljakkoon

Hyasintti on yksi suosituimmista joulukukistamme. Hyasintin liika kastelu venyttää kukkavartta, mutta hyasintin voi leikata maljakkoon.

Hyasinttia voi käyttää myös ulkona koristeluun – pakkasella aukinaiset kukinnot jäätyvät kauniisti. Hyasintin tuoksu saattaa aiheuttaa herkille allergiaoireita.

Ruukkuatsalean multa ei saa kuivua

Ruukkuatsalea viihtyy parhaiten viileässä ja siksi se sopiikin hyvin samoihin asetelmiin joulun sipulikukkien kanssa. Atsalean multa ei saa milloinkaan kuivua täysin. Kastelun voi tehdä upottamalla ruukun pari kertaa viikossa veteen muutamaksi minuutiksi.

Ruukkuatsalean lehtiä kannattaa sumuttaa päivittäin. Jos atsalea säilyy elinvoimaisena kevääseen, sen voi istuttaa puutarhaan jatkamaan kasvuaan.

Tulppaanien vesi vaihdetaan säännöllisesti

Tulppaanit voivat koristaa joulukotia joko leikkokukkina tai istutustulppaaneina jouluasetelmissa. Leikkotulppaanien varsiin leikataan uudet imupinnat terävällä veitsellä ennen maljakkoon laittamista. Maljakkoon laitetaan kylmää vettä 5–10 cm.

Tulppaanien vesi vaihdetaan muutaman päivän välein ja samalla voidaan leikata varsiin uudet imupinnat.

Lue myös nämä kasvien hoito-ohjeet

Joulutähti: parhaat vinkit joulutähden hoitoon ja ostamiseen

Joulukuusen hoito: näin joulukuusi pysyy kauniina pitkään

Orkidea on pitkäikäinen ja helppohoitoinen kukka

Bonsaipuu: opas bonsain kasvatukseen ja hoitoon

Huonekasvien hoito talvella: 10 vinkkiä

Anopinkieli: hoito ja kasvatus on helppoa

Traakkipuu: hoito-opas kasviharrastajille

Ilmaiset syntymäpäiväkortit: valitse kuva ja lähetä kortti