Havupuiden leikkaus: tartu oksasaksiin keväällä

Piha
Havupuiden leikkaus tehdään keväällä.
Havupuiden leikkaus kannattaa tehdä keväällä juuri ennen uuden kasvukauden alkua. Tuijan, katajan, marjakuusen ja vuorimännyn leikkaukseen on omat niksinsä, mutta aikataulu on suunnilleen sama.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
21.3.2024

Havupuiden leikkaus on parasta tehdä reilusti ennen kesää, kun kasvit vielä lepäävät: niissä virtaa vähemmän nestettä kuin kesällä, leikkaushaavat paranevat nopeammin ja havujen lehdettömät versot on helpompi huomata ja leikata pois.

​Kuolleet ja sairaat kasvinosat voi poistaa milloin tahansa, mutta isompi leikkaaminen kannattaa tehdä ennen uuden kasvukauden alkua.

Erityisen runsaat leikkaukset tehdään jo varhain keväällä, heti lumen sulettua kasvin päältä, jotta kasvi ehtii toipua leikkauksesta mahdollisimman hyvin.

Havukasvit voi leikata uudelleen elokuussa kasvukauden jälkeen, jotta ne näyttäisivät kauniilta talvellakin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kevätleikkaus on kuitenkin usein turvallisempi vaihtoehto, sillä syksyllä sienitaudit leviävät helposti kosteassa kasvustossa ja kasvin yleiskunto heikkenee.

Myöhemmin syksyllä, syyskuun jälkeen havupuita ei pidä enää leikata, koska ne vaurioituvat helposti pakkasella.

Marjakuusen leikkaus pensasleikkurilla tehdään, kuten havupuiden leikkaus yleensäkin.
Pensasleikkuri on tehokas apuväline havupuiden leikkauksessa.

Havupuiden leikkaus: aikataulu

  • helmi- ja maaliskuu: leikkaa ja muotoile
  • heinäkuu: siisti kasvustoja tarpeen mukaan – poista kuolleet ja sairaat oksat
  • lokakuu: trimmaa tarvittaessa, mutta maltillisesti

Havupuiden leikkaus on hoitoleikkaus

Monet komeat havupuut menestyvät suomalaisilla pihoilla: jalokuuset, lehtikuuset, kuuset, männyt, puumaiset katajat sekä pilarituijat.

Niitä ei hoideta leikkaamalla istuttamisen yhteydessä tai nuorenneta alasleikkauksella, vaan niille riittää maltillinen hoitoleikkaus talven jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos havupuussa on murtuneita, paleltuneita ja sairaita versoja, ne napsitaan pois.

Samalla poistetaan kilpalatvat, jotka yrittävät erkaantua päärungosta.

Liian leveitä ja korkeita kasveja voi tarvittaessa harventaa ja leikata matalammaksi, mutta leikkauskohdan alapuolelle jätetään terveitä neulasia ja versonkärkiä uutta kasvua varten.

kuusiaidan leikkaaminen
Havupuista voi karsia kuivuneita ja sairaita oksia pois milloin vain eli myös kasvukauden aikana.

Näin havupuiden leikkaus tapahtuu

Havupuu leikataan aina niin, että siihen jää vihreitä oksia – vanhaan runkoon ei nimittäin kasva uusia versoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nuorista versoista karsitaan enintään 10 senttimetrin pätkiä.

Katajat, lehtikuuset, marjakuuset ja tuijat kuitenkin pystyvät tuottamaan uusia versoja peukalonpaksuisesta vanhasta oksasta, joten ne eivät ole kovin herkkiä leikattavia.

Havupuiden leikkaus kannattaa tehdä rauhassa ja jopa hieman suunnitellen: kun valitsee leikattavat oksat sellaisista kohdista, joissa on myös uusia versoja, puuhun ei jää paljaita kohtia.

Havupuita leikataan oksasaksilla tai pienemmillä puutarhasaksilla. Isommissa leikkauksissa hyödyllinen on sähkökäyttöinen pensasleikkuri, mutta leikkaamisessa kannattaa säilyttää maltti: havupuut kasvavat hitaasti. Paksut oksat voi katkaista tarvittaessa oksasahalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Tuijan leikkausta puutarhasaksilla
Tuijan leikkaamisessa ei tarvitse olla ihan niin varovainen kuin esimerkiksi kuusen leikkaamisessa. Tuijan oksat kyllä versovat, vaikka saksien ruuaksi joutuisi vähän ylivuotistakin kasvua.

Tuijan leikkaus aloitetaan sivuilta

Tuijaa kannattaa leikataan aluksi vain sivuilta. Latva katkaistaan vasta sitten, kun kasvi on sopivan korkuinen. Jos korkeasta tuijasta leikkaa kerralla vaikkapa puolet pois, kasvista voi tulla hassun muotoinen.

Ahtaassa tilassa kasvavaa tuijaa kannattaa ryhtyä muotoilemaan jo vuoden ikäisenä.

Paras leikkausaika on helmikuusta huhtikuuhun, mutta siistimistä voi tehdä myöhemminkin. Muotoon leikattuja tuija-puita on syytä siistiä parikin kertaa vuodessa, jotta muoto säilyy ympäri vuoden.

Jos tuijan neulaset puun sisällä ruskettuvat, kyse on aivan normaalista vanhenemisen aiheuttamasta ilmiöstä, eikä kasvitaudista.

Jos sen sijaan latvuksen ulko-osassa on selittämätöntä rusketusta, kyse voi olla sienitaudista: ruskea osuus kannattaa leikata pois rouhealla kädellä siten, että pieni pätkä tervettäkin osaa tulee mukaan.

Vuorimänty pysyy kauniina säännöllisellä leikkauksella.
Vuorimännyt vuosikasvut typistetään juhannuksen tienoilla joka vuosi. Typistyksen voi tehdä sormin taittamalla tai saksilla.

Vuorimännyn leikkaus eli typistys

Vuorimännyt pysyvät pallomaisen pyöreinä ja tuuheina vuodesta toiseen, kun niiden jokaisen oksan vuosikasvua typistetään säännöllisesti ja jäljelle jätetään vain vähän uutta kasvua.

Vuosikasvusta voi leikata huoletta puolet pois kesän alussa juhannuksen tienoilla, jolloin vuosikasvu on saavuttanut pituutensa, mutta neulaset ovat vielä supussa ja oksa pehmeä.

Jos vuorimäntyä ei leikkaa, se kasvaa ulos muodostaan, ja lopputuloksena on rehottava epämääräinen harvaoksainen pensas.

Ja toisin päin, mitä enemmän vuosikasvaimia leikataan, sitä tiheämpi vuorimännystä – tai mistä vain havukasvista – tulee.

Typistä vuorimännyn versot näin

  • Katkaise versot sopivasta kohdasta sormin tai saksilla. Vuosikasvua on jätettävä vähän uusia kasvupisteitä varten.
  • Versoja voi taitella sormin yksittäin, jolloin syntyy luonnollinen lopputulos, mutta monen vuorimännyn typistys sujuu nopeammin saksilla.
  • Jos katkaisee vanhemman oksan, se ei kasva enää.

Marjakuusen leikkaus

Marjakuusta voi leikata melko rohkeasti, sillä se uudistuu paljon nopeammin kuin kuuset ja männyt.

Ylikasvanutta marjakuusta ei voi kuitenkaan alasleikata eli katkaista varsia lähes maantasoon asti.

Vanhaa marjakuusta voi madaltaa niin, että katkaisee muutamia suurempia oksia vuosittain pois kohdista, jonka alapuolella kasvaa uusia versoja. Myöhemmin leikkaus jatkuu versoja typistämällä.

Jos marjakuusta leikkaa isommin, se kannattaa kuitenkin tehdä keväällä ennen kasvukauden alkua. Pientä siistimistä voi tehdä kesälläkin.

Katajan leikkaaminen
Katajat sietävät leikkausta hyvin, sillä uusia versoa alkaa työntyä vanhastakin oksasta. Sen leikkaaminen aloitetaan kuitenkin vasta toisena vuonna istuttamisen jälkeen.

Katajan leikkaaminen

Ensimmäinen karsinta katajaan voidaan tehdä aikaisintaan toisena vuonna istuttamisen jälkeen, jolloin pensas on ehtinyt juurtua hyvin.

Katajasta poistetaan kuivuneet ja vaurioitunee oksat sekä typistetään rönsyilevät versot.

Katajat sietävät leikkausta hyvin; uudet versot voivat lähtevät kasvuun vielä peukalonpaksuisesta vanhasta oksasta.

Pilarikatajaa ei yleensä tarvitse leikata, mutta hapsottavia oksia kannattaa toki poistaa. Kuivuneita ja kuolleita oksia voi niin ikään saksia milloin vain.

Lue lisää puutarhavinkkejä!