Tee itse puukatos näillä ohjeilla!

MökkiPihaTaloYleinen

Lojuvatko polttopuut pressun alla? Rakenna pieni puukatos, jossa polttopuut pysyvät kuivina siististi ja tyylikkäästi. Tällainen kuormalavan päälle tehty katos on helppo rakentaa. Lue ohjeet ja tee itse!

Tämä puukatos ei vaadi rakennuslupaa, koska se on siirrettävä rakennelma. Pohjana on kuormalava, jonka päälle katos on rakennettu. Kaksi miestä siirtää katoksen helposti, ja jos olet yksin, onnistuu siirtäminen nokkakärryn avulla. Jos haluat, että katos seisoo erillään eikä seinää vasten, voi takaseinän rakentaa samalla tavalla kuin päädyt. Ristikkäiset laudat vaaditaan silti päätyjen vakauden vuoksi.

Rakenna puukatos itse – näitä tarvitset:

kuormalava 80×120 cm

ulkoverhouslautaa 22×120 mm, n. 26,5 m:

10 kpl à 1870 mm (A)

2 kpl à n. 1650 mm (D)

2 kpl à n. 1720 mm (E)

1 kpl à n. 805 mm (F)

muotoonhöylättyä puutavaraa 45×70 mm, n. 3,8 m:

2 kpl à n. 1000 mm (B)

2 kpl à n. 800 mm (C)

raakaponttia 21×95 mm, n. 19 m:

12 kpl à n. 1550 mm (G)

kolmiolistaa 50×50 mm n. 2,2 m (H)

ulkoverhouslautaa 22×95 mm, n. 7,5 m:

2 kpl à 1060 mm ja

1 kpl à 1550 mm (J)

2 kpl à 1060 mm ja

1 kpl à 1360 mm (K)

kattohuopaa: 1,6 m2

kattohuopaliimaa

kattonauloja

eripituisia ruuveja

ulkomaalia

Puukatos

Puukatos syntyy helposti seuraavilla ohjeilla:

 1. Sahaa laudat A toisesta päästä 10 asteen kulmaan. Laudat voivat olla karkeasti mittaan sahattuja.
 2. Kokoa katoksen päädyt. Aseta poikkipuu B tasaiselle alustalle. Ruuvaa laudat A kiinni B:hen tasaisin välein. Lautojen A sahatun pään tulee kulkea B:n reunan myötäisesti. Huomaa, että lautojen A leveys on kiinnitettynä yhteensä 822 mm.
 3. Ruuvaa kiinni C. Huomaa, että C alkaa tasan A-laudoituksen etureunasta, mutta päättyy n. 22 mm ennen sen takareunaa.
 4. Sahaa alareunat siistiksi.
 5. Ruuvaa molemmat päädyt kuormalavaan pitkillä (110 mm) ruuveilla. Ole tarkkana, että ne tulevat oikeaan kulmaan, ja kiinnitä ne tilapäisesti parilla listalla.
 6. Sahaa osat D karkeasti mittaan, pidä niitä kuormalavaa ja päätyjä vasten. Hahmottele piirtämällä, miten lautojen päät pitää sahata. Sahaa päät ja aseta laudat uudelleen paikalleen ja merkitse, mistä kohtaa laudat limitetään toisiinsa. Sahaa sirkkelillä vähän kerrallaan puolen laudan syvyyteen ja tasoita loput taltalla. Ruuvaa kiinni osat D.
 7. Sahaa ja kiinnitä ruuveilla osat E ja F.
 8. Ruuvaa kiinni raakapontit G. Aloita alimmasta, sen tulee olla oikean mittaiseksi sahattu. Anna muiden raakaponttien olla karkeasti mittaan sahattuja ja tasaa sahaukset, kun ne on kiinnitetty paikoilleen. Sahaa kuitenkin takimmainen lauta oikean mittaiseksi ennen kiinnittämistä.
 9. Kolmiolista H on halkaistu kahtia 50×50 mm:n kolmiolistasta, jotta listat sopisivat paremmin pieneen kattoon (ks. piirroksen yksityiskohta). Sahaa ja kiinnitä osat H ruuvaamalla.
 10. Levitä kattohuopa.
 11. Kiinnitä osat J ja sen jälkeen vesilaudat K. Nämä tulisi mielellään maalata ennen asentamista, jotta maali ei roisku kattohuovalle.
 12. Maalaa puukatos haluamallasi värillä.

Puukatos

Lue myös: Saaristomökin viihtyisä terassi”Terassi on korvannut meillä olohuoneen”Antaa auringon paistaa – tee itsellesi terassiLasiterassi on talon tyylikäs lisäTerassin laajennus – poreisiin vaikka joka päiväTerassin rakentaminen TEPE-terassiperustuskivilläTerassin rakentaminen kierrätysmuoviprofiilistaHuolellinen pihasuunnittelu helpottaa pihan kunnostusta ja Huoliteltu piha parantaa yleistä viihtyvyyttä

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

puukatos puuvaja Tee itse


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: