Terassilasituksen suunnittelu ja toteutus

Piha
Terassilasituksen suunnittelu ja toteutus onnistuu parhaiten, kun noudattaa alan ammattilaisten hyviä ohjeita.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.4.2024

Terassilasitus mielessä? Kolea sää ja sade voivat koetella kesäjuhlia keskellä heinäkuuta. Jos sää on kaunis, kiusaavat hyttyset. Kesä on myös armottoman lyhyt. Sekä arjessa että juhlassa käytännöllisen ja mukavan oleskelutilan merkitys on totisinta totta – se on sitä asumisviihtyvyyttä.

Terassilasit ovat yksi tapa ratkaista ikuinen keliongelma ja pidentää suomalaista terassikautta. Terassin hankkineet kertovat tarinoita siitä, miten aamukahvit, ylioppilasjuhlat ja kesäillat soljuvat lasien somassa suojassa. Kyllä, lasiterasseista rakennetaan nyt rakennuksen arkkitehtuuriin istuvia tyylikkäitä ratkaisuja.

Terassilasituksen suunnittelu: Lasiseinät ja katto

Lasitetut terassit ovat tyyliltään melko samankaltaisia. Lasiseinissä on pystyprofiili ja usein myös vaakaprofiili hieman alle metrin korkeudella jakamassa pintaa kaiteen tapaan, mutta saatavilla on myös lasituksia ilman pystyprofiileja.

Lasit ovat tavallisimmin liukuovia, jotka avautuvat kukin omalla kiskollaan yhden kiinteän lasioven rinnalle, jolloin näkymä on pääosin esteetön.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Teknisesti terassilasituksen vaatimuksena ovat riittävän korkea tila ja liikkumaton perustus. Lasitus käsittää laajasti ymmärrettynä valokatteen ja seinälasitukset, mutta usein on niin, että terassin päällä on jo valmis rakenteellinen katto, jolloin lasitukseen tarvitaan vain lasiseinät, Tapio Nieminen Keraplastilta kertoo.

Lasiksi valitaan tavallisimmin 4–6 mm:n tavallinen, yksinkertainen, karkaistu lasi. Runkomateriaalina käytetään puuta ja alumiinia, ja rungon värivalinnalla terassi sulautetaan olemassa olevaan rakennukseen.

Lasiterasseissa käytettyjä katemateriaaleja ovat edullisten aalto- ja trapetsikatteen lisäksi PC-kerroslevykatteet ja lasi. Kahdessa jälkimmäisessä katemateriaalissa pinta on tasainen, mikä hyvän kaadon ohella helpottaa katon puhtaana pysymistä ja puhdistustyötä. Kerroslevyratkaisu on lämpöäpitävä ratkaisu ja vähentää kondenssia. Lasi on ratkaisuna edustavin ja hintavin.

Osa taloa ja elämää

Terassi kannattaa suunnitella käyttötarkoitusta ajatellen. Terassi tuo asumiseen uuden ulottuvuuden, jota voi hyödyntää monin tavoin saunan, olohuoneen tai keittiön yhteydessä. Terassin sijainnin määräävät usein rakenteelliset tekijät, kuten takaoven paikka, mutta sen muoto ja koko ovat suurelta osin muokattavissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Terassi on valoisa huone, johon usein laitetaan ruokapöytä ja jossa vietetään iltoja puutarhamiljöössä. Se on paikka juhlille ja syntymäpäiville. Terassin ulkonäöllinen liittyminen rakennuksen ja pihan arkkitehtuuriin on tärkeää, kuten myös toiminnallinen yhteys asukkaiden elämään. Suunnitteluun kannattaa panostaa, Nieminen sanoo.

Ilmansuunnilla on merkitystä. – Eteläterassin ongelma voi olla liiallinen lämpö, vaikka liukulasit ovat avattavissa. Sopivalla katemateriaalilla voidaan vähentää lämpenemistä. Monelle mieluisin suunta on ilta-aurinkoon eli länteen.


Lasitettu terassi voi olla kuin toinen olohuone. Jokainen lasiovista liukuu omalla kiskollaan siirtyen sivuun yhden kiinteän oven rinnalle. Tässä terassissa lasiovet ovat 4 mm karkaistua turvalasia ja lasinen katto 8 mm karkaistua turvalasia. Profiilien väriksi on valittu valkoinen. Valmistaja Lumon Oy.

Sade ja tuuli jäävät ulos

Ilmatiivis lasitus yksinkertaisella, tavallisella lasilla luo terassista tilan, joka jatkaa kesää. Huone on suojassa sateelta, viimalta ja roskilta, ja sitä voidaan ajoittain lämmittää säteilylämmittimellä. Kun eristävyyttä halutaan parantaa, lasiksi voidaan valita niin sanottu selektiivilasi, joka heijastaa lämpöä takaisin sisälle. Myös eristävyyttä voidaan parantaa valitsemalla 2k-eristyslasit sekä lämpökatkaistut profiilirakenteet. Eristävä katto saadaan aikaan paksummalla PC-kerroslevykatteella tai karkaistusta ulkolasista ja selektiivilasista valmistetulla lasikatolla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Hinta nousee sen mukaan, mitä eristävämpiä ratkaisuja tehdään, mutta 2k-lasitettukin tila on edelleen puolilämmin. Ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja lasituksia ei yleensä rakenneta jälkikäteen. Lisäksi useimmat haluavat talostaan energiaa säästävän, mikä sulkee pois ympärivuotisessa käytössä olevat suuret lasikattoratkaisut, Nieminen muistuttaa.

Lasitus vaatii luvan

Lasitetun terassin rakentaminen on kunnan rakennusjärjestyksen alainen toimenpide. Rakennusvalvontaan kannattaa olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa. Asuntoyhtiömuotoisissa taloissa asia on vietävä ensin yhtiön hallitukselle.

Rakennuslupakäytännöt vaihtelevat kunnittain. Useimmiten lasitetun terassin rakentamiseen riittää toimenpidelupa. Tavallisesti terassi saadaan rakentaa rakennusoikeuden ulkopuolella, etenkin silloin, kun 50 prosenttia lasiseinistä on avattavia. Kun eristystaso ja rakenne lähenevät ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja, myös lupakäytäntö voi muuttua raskaammaksi.

Lasittaminen vaatii tarkkuutta

Lasiterassien valmistajia ja -toimittajia löytyy ympäri Suomen. Lasituksen voi hankkia kokonaan ammattilaiselta tai osan siitä voi pystyttää itse kun muistaa, että lasittaminen edellyttää jämptiä mittaamista ja vakaita rakenteita. Valmislasiterassejakin on saatavilla, jos ne sattuvat sopimaan omiin mittoihin. Myös sellaisia lasisia ratkaisuja löytyy ja voidaan suunnitella, jotka sopivat itsenäisiksi puutarhamajoiksi. Terassi voidaan asentaa talvellakin, jos liikkumaton perustus on valmiina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Myyjämme menevät aina paikan päälle kohteeseen. He tutkivat perustukset, mittaavat ja suunnittelevat. Valmistamme kaikki terassit mittojen mukaan ja työskentelemme avaimet käteen -periaatteella. Teemme terassilasituksia ympäri vuoden ja myönnämme sekä työlle että materiaaleille takuun, Mira Laurila Lumonilta kertoo.

Terassien hinnat vaihtelevat muutamasta tuhannesta yli kymmeneen tuhanteen riippuen terassin koosta, muodosta, varustelusta sekä siitä, rakennetaanko terassi perustuksia ja kattoa myöten vai riittävätkö pelkät seinät ja kuka työn tekee. Vastineeksi saa paikan, jossa viettää loppukesän hämyistä iltaa kynttilänvalossa, satoi tai paistoi.

Lue myös nämä ohjeet

Terassin huolto pitää pinnan kunnossa

Terassin rakentaminen: tee se tärkein ensin

Terassilasitus tuo lisätilaa ja viihtyisyyttä asumiseen

Parvekkeen ja terassin sisustaminen: 4 ohjetta