Terassin huolto pitää pinnan kunnossa

Mökki Piha
Terassin huolto tehdään öljyämällä.
Terassin huolto alkaa silmämääräisellä tarkastelulla ja rakenteiden korjaamisella. Seuraava vaihe on terassin pesu, minkä jälkeen puuterassin pinta käsitellään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.5.2024

Terassin huolto on hyvä tehdä keväällä, pahimman siitepölykauden jälkeen. Ainakin harjaus ja pesu ovat todennäköisesti tarpeen lumen alta paljastuvalla terassilla, mutta monesti muitakin huoltotoimia tarvitaan.

Ensimmäisenä terassin pinnasta nousseet naulat ja ruuvit pistetään takaisin laudan pintaan, ennen kuin ihminen tai eläin loukkaa niihin jalkansa.

Samalla tutkitaan puuterassin kunto. Jos laudat ovat pehmenneet, ne tulee vaihtaa uusiin.

Mies iskee nauloja takaisin terassin puuhun.

Puun eläessä ja kosteuden vaihdellessa naulat ja ruuvit saattavat tulla esiin. Ne tulee naputella tai ruuvata takaisin puun pintaan, koska niihin voi helposti satuttaa jalan.

Terassin pesu

Terassin huolto jatkuu pesulla, minkä jälkeen paljastuu terassin todellinen kunto. Voi esimerkiksi olla, että terassilaudoista nousee pesun jälkeen runsaasti tikkuja, jolloin on puun pinta pitää vielä hioa ennen pintakäsittelyä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terassin huolto – pesu

 1. Harjaa terassin pinta roskista puhtaaksi.
 2. Pese terassi harjalla ja miedolla pesuaineella, kuten mäntysuovalla. Voit myös käyttää varta vasten terassin pesuun tarkoitettua ympäristölle haitatonta pesuainetta.
 3. Käytä pinnan pesuun pehmeää juuriharjaa tai terassinpesuharjaa, jonka saa kiinnitettyä jatkovarteen mukavan työasennon takia.
 4. Harjaa kaikki terassin laudat, kaiteet ja portaat huolellisesti puhtaaksi pesuaineliuoksella ja huuhtele irronnut lika pinnalta puhtaalla vedellä puutarhaletkun avulla.
 5. Puhdista pieniä alueita kerrallaan, jotta lika ei ehdi kuivua takaisin pintaan kiinni.
 6. Jos puhdistat painepesurilla, käytä terassipesurilisäosaa tai kevyttä suihkua.
 7. Toista pesu tarvittaessa.
Terassin pesu meneillään varrellisella juuriharjalla ja pesuaineella.

Terassin pesu tehdään vuosittain, vaikka pintakäsittelyä ei välttämättä tarvittaisikaan. Ylipäänsä kaikki ulkotilojen pinnat vaativat jonkinmoista huoltoa, olivatpa ne sitten mitä materiaalia tahansa.

Terassin öljyäminen suojaa pintaa

Terassin huolto muodostuu monesta askaresta, josta terassin öljyäminen on yksi tärkeimmistä.

Sade, lumi ja jää sekä terassin käyttäjien aiheuttama mekaaninen kulutus rasittavat puun pintaa, ja siksi säännöllinen pintakäsittely on yleensä tarpeen.

Lisäksi terassissa käytettävä kestopuu, eli painekyllästetty puu harmaantuu ulkona auringonvalossa aivan, kuten muutkin puumateriaalit, ja pintakäsittely auttaa säilyttämään alkuperäisen värin.

Kestopuusta tehdyn terassin pintakäsittelyyn voi käyttää sävytettyjä ja sävyttämättömiä puuöljyjä tai kuultavaa puunsuojaa. Mitä voimakkaampi sävy terassin pinnassa on, sitä paremmin se suojaa puuta auringon uv-säteiltä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uutta painekyllästettyä terassia ei kuitenkaan kannata käsitellä heti ensimmäisenä kesänä, koska puu on yleensä vielä kyllästyksen jälkeen märkää. Yleensä vasta toisena tai kolmantena kesänä kestopuuterassi kannattaa öljytä.

Terassia käsitellään pensselillä ja ruskealla terassiöljyllä.

Terassin voi pintakäsitellä värillisellä tai värittömällä puuöljyllä tai kuultavalla puunsuoja-aineella.

Pitääkö terassi öljytä joka vuosi?

Mitään peruttamatonta ei kuitenkaan tapahdu, jos öljyämisen tekee vähän harvemmin kuin vuosittain etenkin, jos terassin pinta on kaunis ja ehjä.

Jos terassi on hyvässä kunnossa ja siisti, sen keväthuolloksi riittää pelkkä pesu. Voi olla, että pesun lisäksi tekee mieli tehdä väritön öljykäsittely, koska käsiteltyä pintaa on helpompi pitää puhtaana.

Ilman pintakäsittelyä  luonnollisen harmaa terassi

Ruskea ja vihreä kestopuu harmaantuvat luonnollisesti auringossa muutamassa vuodessa ilman pintakäsittelyä – luonnollisen harmaa terassi siis syntyy jättämällä puu kokonaan ilman pintakäsittelyä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puun voi antaa harmaantua auringossa vuoden tai kaksi, minkä jälkeen terassi kannattaa käsitellä esimerkiksi värittömällä puuöljyllä tai puunsuojalla – sävyttämättömät puunsuoja-aineet suojaavat puun pintaa, mutta eivät estä sitä harmaantumasta.

Lehtikuusi ei tarvitse ulkona lainkaan pintakäsittelyä, koska se kestää maasta irti asennettuna lahoamatta noin 20–30 vuotta. Lehtikuusi harmaantuu käsittelemättömänä auringonvalon ja kosteuden vaikutuksesta kelon harmaaksi parin vuoden kuluessa.

Milloin terassin huolto kannattaa tehdä?

Ennen terassin käsittelyä tulee varmistaa, että puu on kuivaa. Heti lumien sulettua ei siis kannata ryhtyä öljyämispuuhiin, koska kostealle puulle tehty pintakäsittely hilseilee pois. Sama pätee uuteen terassiin: sen käsittely kannattaa jättää seuraavan vuoden kesälle. Aurinko ja kesätuuli kuivattavat pestyn terassin muutamassa päivässä.

Pintakäsittelyn voi tehdä keväällä sitten, kun lämpötila pysyttelee reilusti plussan puolella myös yöllä. Sopiva sää terassin käsittelyyn on pilvinen tai pilvipouta, sillä auringon paistaessa kuumasti suoraan käsiteltävään pintaan pintakäsittelyaine kuivuu turhan nopeasti eikä muodosta kestävää suojaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos terassia ei ole käsitelty aiemmin, pinta kannattaa öljytä kahteen kertaan. Aiemmin käsitellyn terassin öljyämiseksi riittää tavallisesti yksi käsittelykerta.

Terassin huoltokäsittelyt on hyvä tehdä aina samalla tuotteella: jos käyttää öljyä, niin siinä on hyvä pysytellä jatkossakin.

Kun terassin huolto on tehty, terassi näyttää kauniilta ja siistiltä.

Kun terassin huolto on tehty, terassi näyttää kauniilta ja siistiltä. Se on myös helppo pitää puhtaana.

Näin terassin öljyäminen tapahtuu

Tarvitset erikokoisia siveltimiä: pienempiä siveltimiä rajauksiin, kulmiin ja kapeisiin rakoihin sekä terassisiveltiminen pintalautojen käsittelyyn jatkovarren avulla.

Terassin huolto – öljyäminen

 1. Levitä kuivalle puupinnalle ohuesti öljyä, jotta se imeytyy tasaisesti puuhun eikä pintaan jää lammikoita tai siveltimen jälkiä.
 2. Annostele pintakäsittelyainetta kohtuudella ja pyyhi ylimääräinen aine pois nukkaamattomalla rievulla.
 3. Käsittele 2–3 lautaa kerrallaan puunsyiden myötäisesti päästä päähän, jotta työn saumat eivät jää näkyviin.
 4. Sivele öljyä hieman sivuttain, jotta öljyä pääsee myös lautojen väliseen rakoon.
 5. Anna öljytyn alueen kuivua vähintään seuraavaan päivään. 
 6. Varmista, että pinta on kuiva ennen käyttöä tai toisen öljykerroksen kerroksen levittämistä.
Harmaa komposiittilauta

Komposiitti ei lahoa, mutta se kannattaa kuitenkin pitää puhtaana ja mahdollisesti myös suojata uv-säteiltä.

Komposiittiterassin huolto

Toisin kuin puu, komposiitti ei lahoa ajan kuluessa. Se kuitenkin likaantuu ja voi alkaa kerätä kasvustoa, kuten levää, pinnalleen. Lisäksi komposiitti voi haalistua.

Lika ja siitepöly kannattaa harjata pois komposiittiterassilta säännöllisesti, jotta lautoihin tarttuvat roskat eivät muodosta kasvualustaa leville ja muille komposiittilautoja värjääville kasveille. Painepesuriakin voi käyttää, mutta suihkun voimakkuutta säännöstellen.

Puhdistamiseen voi käyttää terassinpesuainetta ja levänpoistoainetta. Kaupoissa on myös komposiitin puhdistamiseen tarkoitettuja erikoistuotteita.

Suorassa auringonvalossa olevat komposiittilaudat voi halutessaan kyllästää, jotta niiden väri ei muutu. Haalistuminen ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla komposiitin kestävyyteen, vaan pelkästään ulkonäköön.

Oikealla kyllästysaineella käsitelty komposiitti saadaan hylkimään likaa ja levää sekä sietämään paremmin auringon paahdetta.

Terassin huolto ja rakentaminen – lue lisää: