Estä vesiputkien jäätyminen: 7 tärkeää ohjetta

Lämmitys
Estä vesiputkien jäätyminen rakennuksessa: 7 tärkeää ohjetta
Estä vesiputkien jäätyminen näillä ohjeilla, jotta nopeasti muuttuvat sääolot eivät aiheuta putkirikkoja ja muita vahinkoja.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
22.1.2024

Vesiputkien jäätymisen estäminen talvella on tärkeää, erityisesti kylmällä pakkassäällä. Usein putkien jäätyminen ja rikkoutuminen tapahtuu kovien pakkasten lauhtuessa.

Tähän ilmiöön on tavallisesti syynä se, että veden jäätyessä kovalla pakkasella se aiheuttaa putken sisällä tukoksen, joka kutistuu päästäen jään ja putken sisäpinnan väliin edelleen lisää vettä jäädyttäen putken lopulta täysin kiinni.

Estä vesiputkien jäätyminen rakennuksessa: 7 tärkeää ohjetta

Pidä tilan lämpötila tasaisena: Pyri pitämään rakennuksen lämpötila yli 10 celsiusasteessa, vaikka olisit poissa. Tämä auttaa estämään putkien jäätymistä.

Talon rakenteet, kalusteet ja elektroniikkalaitteet kestävät yleensä hyvin kylmää. Niiden puolesta lämpötilan voi laskea jopa lähelle nollaa. Tiloissa, joissa on vesikiertoisia lämmitysputkistoja, käyttövesiputkistoja tai lämminvesivaraajia, lämpötila olisi kuitenkin hyvä pitää yli 10 celsiusasteessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Eristä putket jäätymisen ehkäisemiseksi

Varmista, että vesiputket ja lämpöjohtoputket ovat asianmukaisesti eristettyjä. Erityisesti ulkoseinien lähellä olevat putket voivat altistua kylmemmille lämpötiloille.

Valuta hieman vettä vesihanasta

Avaa vesihanoja: Jätä hieman vettä valumaan hanasta, joka on lähimpänä putken ulkoseinää. Liikkuva vesi jäätyy hitaammin kuin putkistossa seisova vesi.

Putket jäässä? Vesiputkien jäätyminen on talvinen ongelma, jota voi ehkäistä omilla toimilla.

Vesiputkien jäätymisen estäminen lämpökaapeleilla

Käytä lämpökaapeleita: Voit harkita lämpökaapeleiden asentamista putkien ympärille. Nämä kaapelit voidaan kytkeä päälle tarvittaessa estämään putkien jäätymistä. Itsestään säätyvät lämmityskaapelit tai sulanapitokaapelit ovat eritehoisia ja eri paksuisia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sulanapitokaapeli on älykäs lämmityskaapeli, jonka toimintaperiaate perustuu verrattain yksinkertaiseen tekniikkaan. Lämmityskaapelin sisällä kulkee kaksi tai useampi puolijohtavaa kuparijohdinta. Kaapelin johtimien välissä on vastusmateriaali, jossa kulkee virta. Vastusmateriaalin ominaisresistanssi kasvaa lämpötilan noustessa ja pienenee lämpötilan laskiessa. Näin sulanapitokaapeli pyrkii pitämään lämpötilansa koko ajan samana reagoimalla ympäristön lämpötilaan.

Etsi ja sulje asunnon ilmavuodot

Tarkista ja tiivistä mahdolliset ilmavuodot, erityisesti putkien ympärillä ja seinien läpi. Vedon estäminen auttaa ylläpitämään asunnossa tasaisempaa lämpötilaa.

Lämpökuvaus löytää rakennuksesta vedon ja kylmyyden aiheuttavat kohteet.

Tyhjennä ja sulje ulkohanat

Jos asunnossasi on ulkohanoja, muista irrottaa puutarhaletkut hyvissä ajoin. Varmista myös, että hanat ovat suljetut ja tyhjennetyt.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pidä ovet ja ikkunat suljettuina

Pitämällä ovet ja ikkunat suljettuina voit minimoida kylmän ilman virtauksen asuntoon.

Vesikiertoisen lämmityksen jäätymisriskit

Vesikiertoiset lämmitykset voivat myös olla riski, jos niitä käytetään tiloissa, joiden lämpötila pidetään tarkoituksella vain hieman plussan puolella ja lämmityksen kierto on jopa suljettu kesäajaksi. Onkin syytä varmistaa, ettei energiansäästö ole mennyt liian pitkälle ja että vedenkierto on kovillakin pakkasilla riittävä tai että kyseistä tilaa palveleva erillinen kiertovesipumppu on käynnissä.

Pääsikö pakkanen tai lauhtuva sää kuitenkin yllättämään?

Pikaratkaisuja vesiputkien jäätymisongelman estämiseen ovat muun muassa irtopatterin kytkeminen jäätymisalttiin putken läheisyyteen, putkien suojaaminen lämmittävin peittein tai vesihanan avaaminen niin, että vesi hiljakseen tippuu silloin, kun ulkolämpötilan odotetaan äkillisesti nousevan pakkaslukemista plussan puolelle.

Älä kokeile vesiputkien tee se itse -sulatuskikkoja

Jäätyneiden putkien sulattaminen on turvallisinta jättää asiantuntevan putkiasentajan tehtäväksi. Avotulta ja kuumailmapuhallinta ei koskaan tule käyttää putkien sulattamiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös nämä ohjeet!

Putket jäässä? Näin ehkäiset vahingot

Itsesäätyvä sulanapitokaapeli estää jäätymisvauriot

Vesiputket paukkuvat – saattaa lisätä vuotoriskiä

Lämpökuvaus selvittää talosi lämpövuodot

Yläpohjan lisäeristys selluvillalla tuo säästöä energiankulutukseen

Lattialämmitys – vesi- vai ilmakiertoinen vai sähköinen?

Tuulensuojalevy varastoi lämpöä ja estää kylmän pääsyn sisälle