Estä vesiputkien jäätyminen

Lämmitys
Pakkasten tultua ja kun pakkanen äkisti hellittää, riski vesiputkistojen ja vesimittareiden jäätymiselle kasvaa. Näin vältät riskit.
27.3.2023

Pikaratkaisuja ongelman estämiseen ovat mm. irtopatterin kytkeminen jäätymisalttiin putken läheisyyteen, putkien suojaaminen lämmittävin peittein tai vesihanan avaaminen niin, että vesi hiljakseen tippuu silloin, kun ulkolämpötilan odotetaan äkillisesti nousevan pakkaslukemista plussan puolelle.

– Vesimittaritilaan voi laittaa pienitehoisen sähkölämmittimen (pakkasvahdin) tai kiertää esim. itsesäätyvää lämmityskaapelia vesimittarin ympärille niin, että riski jäätymiselle saadaan eliminoitua, kertoo Sähkötreffit-palvelun tekninen asiantuntija Arto Saastamoinen.

Vesiputkien jäätyminen estettävissä sähkölämmityskaapelilla

Olemassa olevassa kiinteistössä vesiputkien jäätymisen estämiseksi on käytännössä harvoin muuta mahdollisuutta, kuin asentaa vesiputken sisälle sähkölämmityskaapeli.

– Lämmityskaapelin tulee olla elintarvikekelpoisella muovilla päällystetty eli ihan mikä tahansa lämmityskaapeli ei sovi tähän käyttötarkoitukseen. Sulanapitolämmitys hoidetaan pienissä taloissa useimmiten asennusvalmiilla kaapelielementillä, joka sisältää tarpeellisen liitäntäkaapelin ja kytkimen sekä sopivan läpivientikappaleen putkistoon liittämiseksi, opastaa Saastamoinen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Taloa rakennettaessa putkistojen lämmitys voidaan toteuttaa sisäpuolista asennusta edullisemmin ulkopuolisella asennuksella. Kaapeli kiinnitetään putken kylkeen lämpöeristeen alle. Saastamoisen mukaan tätä asennustapaa voidaan käyttää jälkiasennuksenakin silloin, jos putkeen päästään helposti käsiksi. Tällainen tilanne voi olla esim. silloin, kun vesiputki kulkee rakennuksesta toiseen rakennusten välillä olevan katoksen rakenteissa.

Vesikiertoisen lämmityksen jäätymisriskit

Olohuoneen vesiputket valmiina valua varten. Turhaksi käynyt sähköpatteri odottaa poistamistaan.

Olohuoneen vesiputket valmiina valua varten. Turhaksi käynyt sähköpatteri odottaa poistamistaan.

Vesikiertoiset lämmitykset voivat myös olla riski, jos niitä käytetään tiloissa, joiden lämpötila pidetään tarkoituksella vain hieman plussan puolella ja lämmityksen kierto on jopa suljettu kesäajaksi. Onkin syytä varmistaa, ettei energiansäästö ole mennyt liian pitkälle ja että vedenkierto on kovillakin pakkasilla riittävä tai että kyseistä tilaa palveleva erillinen kiertovesipumppu on käynnissä.

Kun toteutetaan tarvittavia sähkölämmityksiä puolikiinteästi tai kiinteästi, asennustöiden tekemiseen tarvitaan sähköistysalan ammattilaista. Tämä on varmin tae sille, että järjestelmä on toimintakuntoinen vielä seuraavinakin vuosina.

Lisätietoja: www.sähkötreffit.fi, www.stul.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU