Evan kanssa pihalla – Syksy on puutarhan kulta-aika

Piha
Syksyllä maa on kosteaa, kasvit kukoistavat täydessä loistossaan, ilma tuntuu kirpeältä ja aurinko paistaa. On paras aika hoitaa puutarhaa.

Istuta & jaa

Syksy on loistavaa istutusaikaa aina roudan tuloon asti. Kasvin on kuitenkin juurruttava maahan, jotta se säilyy hyvin talven yli. Noin neljän vuoden välein syksyllä on hyvä jakaa kaikkien perennojen juuret: kasvit virkistyvät ja saat tuplamäärän yksilöitä.

Muokkaa maa

Kasvit pitävät kuohkeasta eli ilmavasta maasta. Syksy on täydellistä aikaa muokata maata, ja jokainen piha tarvitsee säännöllisesti lisää multaa. Saviseen pihamaahan lisätään mullan lisäksi hiekkaa ja turvetta.

Huolla nurmikko

Nurmikko kannattaa leikata vielä ennen talven tuloa. Noin 4–5 senttiä on sopiva talvehtimiskorkeus, sillä liian korkeassa nurmessa myyrät viihtyvät, homeet lisääntyvät ja keväällä sitä on vaikeampi haravoida. Pienet määrät lehtiä voi hyvin leikata nurmikon lannoitteeksi.

Seuraavaksi nurmikon mullasta tehdään ilmavampaa. Ilmausharalla tai talikolla pistellään nurmikkoon reikiä, jotka täytetään hiekalla. Syksyllä voi hyvinkin istuttaa nurmikonsiemeniä, jos nurmikkoa on korjattava.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leikkaa kasvit

Loppukesästä ja syksyllä voit leikata kaikkia leikkausta tarvitsevia kasveja, myös hedelmäpuita ja marjapensaita. Leikkaus on parempi tehdä syksyllä kuin keväällä.

Vinkki

  • Elokuun puolenvälin jälkeen puutarha tarvitsee syyslannoitetta, jossa ei ole lainkaan typpeä. Typpi edesauttaa kasvia kasvamaan, eikä siksi edistä talvilepoa. Syyslannoitteessa olevat fosfori ja kalium tukevat kasvien talvehtimista, kukintaa ja satoa.
  • Lannoitteen on tarkoitus mennä kasvien juurelle, eikä esimerkiksi maan pinnalle rikkaruohoille. Tee paljon reikiä maahan esimerkiksi kangella ja laita sinne lannoitetta. Katso annosteluohjeet ostamastasi lannoitteesta. Muista kastella heti, jotta lannoitteet imeytyvät tasaisesti.
  • Teroita, puhdista ja öljyä esimerkiksi ruokaöljyllä työkalusi ennen talven tuloa. Kiität itseäsi keväällä!

Ajankohtaista nyt!

  • Nyt on aika valita kevään ensimmäiset kukkijat eli istuttaa kevätsipulit maahan.
  • Sipulit on hyvä sijoittaa kohtaan, jossa kukinnon jälkeen nousee pian jotain muuta peittämään lakastuvat sipulikukkien varret.
  • Hyviä kasveja ovat korkeat koristeheinät ja alkukesästä kukkivat perennat, kuten tarhapäivälilja, kurjenmiekat ja pionit.

Tervetuloa suosittuun lukijailtaan Gardenliving-viherkeitaaseen

Torstaina 27.9.2018 klo 18–20 GardenLiving, Sinimäentie 6, 02630 Espoo

Maisemasuunnittelija Eva Wuite järjesti Pientalo ja Piha -lehden lukijoille ensimmäisen lukijaillan viime keväänä. Nyt Eva kutsuu lehden lukijat uudelleen puutarhaansa!

Lukijaillassa tarjoillaan runsaasti ideoita ja ammattilaisten neuvontaa. Siellä on arpajaiset ja erikoistarjouksia. Eva Wuite on itse paikalla antamassa vinkkejä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

GardenLiving on Suomeen puutarha-alan ensimmäinen lifestyle-myymälä, jonka Eva Wuite perusti yhdessä tiiminsä kanssa. Myymälän kasvit ja ruukut poikkeavat perusvalikoimasta, ja sisämyymälästä löytyy hauskoja ja eksoottisia huonekasveja sekä leikkokukkia. Maksuttomassa lukijaillassa saa normaalihintaisista tuotteista –10 % alennuksen.

Ilmoittaudu pian osoitteessa: info@gardenliving.fi

Tapahtumaan mahtuu 100 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Teksti: Eva Wuite, Kuva: iStockphoto

MAINOS
MAINOS LOPPUU