Vesiputket jäässä – ikävä herätys pakkasaamuun

Lämmitys Talo
Pakkanen voi puraista vesijohtoja erityisesti vanhoissa taloissa ja pientaloissa. Syy on usein puutteellinen eristys, mutta myös asukkaan oma virhe saattaa aiheuttaa vesiputkien jäätymisen.

Pakkanen on pudonnut yön aikana yli 20 asteeseen, mutta se ei haittaa, koska päivä pääsee alkuun kuumalla kupillisella kahvia. Tänä aamuna se kuitenkin jää haaveeksi, koska keittiön hanasta ei tule vettä, ja itse asiassa kaikki omakotitalon hanat tuntuvat vetävän viimeisiä henkosiaan. Pelko hiipi mieleen: ovatko vesiputket jäässä?

Putkiin asti päässeet vedet ovat huvenneet aamutoimissa, mutta koko ajan vesi noruu hitaammin, kunnes ei tule enää mitään. On pelottavan hiljaista. Mitä ihmettä, koskaan aiemmin tässä 16 vuotta vanhassa talossa eivät vesiputket ole jäätyneet edes paukkupakkasessa.

Kun olen tarkistanut sulakkeet ja muut talotekniikan asetukset, jää kaksi vaihtoehtoa: kaivon pumppu on rikki tai vesiputket ovat jäässä.

Soitto päivystävälle putkimiehelle ja ammattilainen avuksi

Onneksi saan päivystävän putkimiehen paikalle tunnissa, ja hän ryhtyy tutkimaan ongelmaa. LVI-asentaja Lauri Teronen tunnustelee kaivosta tekniseen tilaan tulevaa kupariputkea, toteaa sen kylmäksi ja aloittaa lämmittämisen lämpöpuhaltimella. Sen jälkeen hän avaa liitoksen ja lopullinen diagnoosi tulee nopeasti: vesiputket jäässä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Kaivoin jääpuikkoja putkista, eli ovat jäätyneet oikein kunnolla, Teronen kertoo.

Lämmittäminen puhaltimella jatkuu ja hiljalleen putket aukeavat. Syykin jäätymiseen selviää, ja se on asukkaan eli minun oma virhe ja ajattelemattomuus: Lämpimästä teknisestä tilasta kulkee ulos sähköjohto, ja sen takia ovi on ollut jo pitkään hieman raollaan. Vaikka teknisessä tilassa on paljon lämpimämpi kuin ulkona, siellä on silti ollut aivan liian kylmä vesijohdoille.

– Jo pienikin pakkanen tai viima tähän putkeen voi jäädyttää sen jonkin ajan kuluessa, Teronen kertoo ja osoittaa putkea, joka tulee talon alta ja kaivosta.

Vesiputken jäätyminen oli aiheuttanut myös vesipumpun paineensäätimen rikkoutumisen, joten sekin meni vaihtoon ja paikalle tarvittiin myös sähkömies kytkemään uuden paineensäätimen. Laskua omasta ajattelemattomuudesta tuli, mutta onneksi ongelmat saatiin korjattua ammattilaisten avulla ja vesi juoksee taas.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

↑LVI-asentaja Lauri Teronen Tecamec Oy:stä sulattaa jäätynyttä putkea liian kylmäksi päässeessä teknisessä tilassa. Putkien jäätyminen varmistui viimeistään siinä vaiheessa, kun putkien sisältä löytyi jääpuikkoja.

Kymmenen pakkasastetta voi olla liikaa

Teronen ehti meille sulattamaan jäätyneet putket heti aamupäivästä, mutta hän kertoo, että tälle – Etelä-Suomen paukkupakkaspäivälle – riittäisi vastaavia ongelmia ratkottaviksi vaikka ympäri vuorokauden.

Useimmiten ongelmat johtuvat putkien puutteellisesta eristämisestä. Siksi jo kymmenen asteen pakkaset voivat aiheuttaa ongelmia putkistoille vanhoissa taloissa ja pientaloissa, mutta jäätymiset alkavat kuitenkin useammin pakkasen kivutessa pariin kymmeneen asteeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhoissa pientaloissa ongelmat voivat alkaa jo kymmenen asteen pakkasella, jos talovesijohto on liian lähellä maanpintaa, routarajan yläpuolella ja huonosti eristetty.

– Kun pakkanen pääsee johonkin kohtaan vesijohtoa, siihen muodostuu jäätulppa. Lämpötilan edelleen laskiessa tulppa aluksi supistuu ja lisää vettä tihkuu jäätulpan sekä putken väliin, kertoo LVI-alaan erikoistunut, Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Arto Krootila.

Sään lämmetessä jäätulppa laajenee ennen sulamistaan nopeammin kuin metalli ja murtaa putken. Sitten kun jää sulaa, vesivuoto paljastuu. Vaaravyöhykkeessä ovat metalliputket, jotka eivät jousta jäätulpan paisuessa, Krootila selittää.

Valmistaudu pakkasiin jo kesällä

Talven putkirikkoa voi ehkäistä jo kesällä. Jos vesijohto on liian pinnassa, sen voi kaivaa jo kesällä esiin ja lämpöeristää paremmin. Tarpeeksi paksuun putkeen voi myös asennuttaa sisäpuolelle kaapelin, joka pitää putken sulana.  

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Talvella jäätymisalttiin putken kohdalle kannattaa kasata lunta, koska tallaamaton lumi eristää myös jonkin verran lämpöä. Hanasta voi myös juoksuttaa vettä, jotta talovesijohdossa vesi liikkuu. Veden juoksutus on kuitenkin vihoviimeinen, äärimmäinen ja tilapäinen hätäkeino, Krootila muistuttaa. 

Jos vesijohto on kuitenkin jo päässyt jäätymään, se pitää sulattaa erityisen harkiten. 

– Sulatusvaihe tulisi tehdä varovaisesti, ettei vahingossa halkaise ehjänä pysynyttä putkea. Halvemmaksi tulee usein palkata putkiliike sulatuskoneineen apuun kuin korjauttaa sulatusyrityksen seurauksena haljennut vesijohto maan sisältä, Krootila suosittelee.

Jäätyneiden putkien sulattaminen on hidasta puuhaa – katso video

Jutun pääkuva: freepik.com

Lue lisää: Jäätyvätkö kotisi vesiputket pakkasilla?