Kotiverstaalla – tikashylly

Sisustus
Kaunis ja simppeli tikashylly valmistuu parissa päivässä ja muutamalla ruuvilla. Hylly tuo lisätilaa olo- tai kylpyhuoneeseen – erityisen hyvin se sopii makuuhuoneeseen yöpöydän tilalle.
28.3.2023

Tikashylly – tekisinkö itse?

Hyllyn materiaaliksi valittiin rautakaupasta saatava valmis mäntylevy. Vieläkin tyylikkäämpi tikashylly syntyy käyttämällä paksua liimapuulevyä esimerkiksi tammesta. 

Hyllyn kaikki osat sahattiin 18 mm paksuista 2 000 x 400 mm:n mäntylevyistä. Pystypuut ja hyllynkannattimet voi tehdä myös valmiista laudasta.

Tikashylly

Aseta hyllyn pystypuu (tässä sahattu 100 mm leveäksi ja 1 850 mm pitkäksi) vinosti seinää vasten haluamaasi kulmaan. Piirrä kulman sahauskohta käyttämällä apuna jotakin suoraa esinettä lattiaa vasten, kuten puupalikkaa tai viivoitinta. Alahyllyn syvyydeksi haluttiin 400 mm, joten pystypuu asetettiin niin, että ulkoreuna jäi vähän alle 400 mm:n päähän seinästä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tikashylly

Mittaa asteviivaimella kulman suuruus ja piirrä hyllyjen paikat samaan kulmaan. Hyvä hyllyväli on esim. 300 mm, tässä hyllyväli on 380 mm.

Tikashylly

Hyllynkannattimien pituus mitataan asettamalla kulmaan sahattu pystypuu seinää vasten ja mittaamalla etäisyys piirrettyjen hyllynpaikkojen alareunasta seinään. Hyllynkannattimet ulottuvat seinästä pystypuun ulkoreunaan asti. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tikashylly

Sahaa hyllynkannattimet oikeaan mittaan. Tämän hyllyn kannattimet saatiin sahaamalla 25 mm levyisiä suikaleita mäntylevystä. Viimeistellyn ulkonäön saa sahaamalla kannattimien ulkopäädyt 45 asteen kulmaan.

Sahaa myös hyllylevyt oikeisiin mittoihin. Näistä hyllyistä tehtiin 600 mm leveät. Kunkin hyllyn syvyys saatiin lisäämällä n. 30 mm pituutta hyllynkannattimien pituuteen.

Tikashylly

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ennen kasausta kannattaa pyöristää palojen reunat hiomapaperilla. Jos haluttu pintakäsittely vaatii perusteellista hiomista, kannattaa sekin tehdä ennen kasausta. Tähän haluttiin pintakäsittelyksi petsi ja vaha, joten kappaleet hiottiin huolellisesti ennen kasausta karkeuksilla 80, 120 ja 180.

Tikashylly

Ruuvaa hyllynkannattimet sisäpuolelta pystypuihin kahdella ruuvilla ja hylly-levyihin alapuolelta 2–3 ruuvilla. Esiporaa reiät kannattimiin, pystypuihin ja hyllyihin ruuvia hieman pienemmällä poranterällä. Kestävämmän liitoksen saa, kun pursottaa väliin hiukan puuliimaa. Koekasaus kannattaa tehdä ilman liimaa, jotta näkee kaikkien palojen yhteensopivuuden. 

Pintakäsittele haluamallasi tavalla. Tämä hylly petsattiin tumman tammen sävyiseksi ja viimeisteltiin Osmo Colorin antiikkitammen värisellä puuvahalla. Kiinnitä valmis hylly seinään pienellä kulmaraudalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tikashylly

Mitä maksoi?

 • Mäntylevy n. 50 €
 • Ruuvit ja kulmarauta 7 €
 • Puuliima (käytetty vain vähän) 15 €
 • Petsi 13 €
 • Vahapurkki (käytetty n. 1/5) 25 €

Yht. 110 €

Tarvittavat työkalut

 • Upotussaha tai muu saha
 • Akkuporakone
 • Hiomakone 
 • Rullamitta
 • Asteviivain

Käytetty aika

 • 5 h + pintakäsittely

Vai ostaisinko valmiin?

Panosta! Massiivipuisessa Storsjö-hyllykössä (78 x 220 cm) on alhaalla säilytys-laatikko. 449 €, www.jotex.fi

Satsaa! Koivuisiin Tikas-sisustustikapuihin (57 x 177 cm) voi lisätä erikseen myytäviä hyllyjä. 159 € + hylly 39,90 €/kpl, www.versodesign.fi

Säästä! Uggerby-hylly (46 x 180 cm) on massiivileppää. 74,99 €, www.jysk.fi

 

Kotiverstaalla

Puusepät Eve ja Anu suunnittelevat huonekaluja kierrätyspuusta ja valmistavat mittatilauskalusteita verstaallaan Helsingin Vallilassa. Anua ja Eveä voi seurata myös sisustukseen ja puusepän elämään liittyvässä blogissa ihanaverstas.com

Teksti ja kuvat: Anu Karjalainen ja Eveliina Ylönen