MAINOS

Kunnosta nurmikko vahvaan ja terveeseen kasvuun

Piha

Lumen alta paljastuva nurmikko saattaa näyttää lohduttomalta. Lue niksit nurmikon hoitoon.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kuollutta nurmiainesta, paljaita kohtia ja sammalta löytyy joka kevät lumen alta paljastuneelta nurmikolta. Nyt on oikea hetki kunnostaa nurmikko vahvaan ja terveeseen kasvuun.

Nurmikon annetaan kuivahtaa hetki lumen sulamisen jälkeen, jotta se kestää kävelyä tiivistymättä. Sen jälkeen nurmikko haravoidaan. Haravointi poistaa kuollutta kasvustoa ja myös sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja viihtyvyyttä.

Vanhojen nurmikkojen yleisin vaiva on maan tiivistyminen

Tiiviissä maassa nurmiheinien juuret eivät viihdy vaan vähitellen kasvualustan pinnalla kasvava sammal valtaa alaa. Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää ilmaamalla maata. Pienillä alueilla tiivistyneimpiin kohtiin voidaan painella reikiä talikolla. Kun nurmikon pohja on ilmattu ja sammal poistettu, nurmikko lannoitetaan.

− Huonoimmin kasvaviin kohtiin kannattaa lannoitteen päälle levittää vielä ohut kerros kompostilla lannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nurmikon keväthuolto

Haravointi poistaa kuollutta kasvustoa ja myös sammalta ja parantaa siten nurmen valonsaantia ja viihtyvyyttä. Kuva Biolan.

Nurmikko sammaloituu, jos sitä ei kalkita

Nurmikon sammaloitumiseen on muitakin syitä kuin maan tiivistyminen.  Sammal viihtyy happamassa maassa kun taas nurmiheinät viihtyvät hyvin kalkitussa maaperässä. Siksi on tärkeää huolehtia nurmikon säännöllisestä kalkituksesta.

− Kun käyttää nurmikkolannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvitse muistella, vinkkaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Myös varjoisissa kasvipaikoissa sammal viihtyy nurmikkoa paremmin. Siksi suurten puiden alla tai rakennusten varjossa nurmikko sammaloituu helposti.

Jos nurmikossa on kokonaan paljaita kohtia, tehdään paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 cm kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään esimerkiksi jaloin painelemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Niksit nurmikon hoitoon

  1. Anna nurmikon kuivahtaa lumen sulamisen jälkeen.
  2. Haravoi. Haravointi poistaa myös sammalta.
  3. Kalkitse. Jos käytät lannoitetta, jossa on mukana kalkkia, erillistä kalkitusta ei tarvita.
  4. Lannoita.
  5. Leikkaa nurmikko viikoittain. Sopiva nurmikon leikkauskorkeus on 4–5 cm.
  6. Jätä leikkuujäte pieneliöiden ruuaksi.
  7. Jos leikkuujäte kerätään pois, lannoita nurmikko uudelleen keskikesällä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Nurmikko nurmikon keväthuolto puutarha