MAINOS

Kyllästetty puu on terveysriski – muista nämä

PihaSisustus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia välttämään kyllästetyn puun turhaa käyttöä. Kyllästetty puu on tarpeen, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet on syytä tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen ja rakennusten ulkoseinien tekoa kyllästetystä puusta ei suositella.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kyllästetystä puusta liukenee ajan myötä niitä kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia sekä ihmisen että ympäristön hyvinvoinnille.

Rakennusmateriaaliksi myytävä kyllästetty puu on yleensä Pohjoismaisen puunsuojaneuvoston määrittelemää A- tai AB-luokkaa. A-luokan puutavara sisältää enemmän lahoamista estäviä tehoaineita kuin AB-luokan kyllästetty puu.

Verkkosivumme kuvista näkee, mihin pihalla voi käyttää kyllästettyä puuta tai mihin se ei sovi.

Tuunaajien tulee tiedostaa myös kemikaaliriskit

Vanhojen tuotteiden kierrättäminen uusiokäyttöön on lähtökohtaisesti ympäristön kannalta hieno asia. Kesänikkaroijien kannattaa tuunailuja suunnitellessaan kuitenkin ottaa myös ihmisten kemikaalialtistumisen näkökulma huomioon.

– Jos ei ole varma tuotteen puuaineksen mahdollisesta kemikaalikäsittelystä (kyllästetty puu), hyvä nyrkkisääntö on, että alun perin ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara kannattaa pitääkin ulkokäytössä. Sisätiloihin tarkoitettuja materiaaleja voi käyttää huolettomammin myös sisustuksessa, ylitarkastaja Kaarina Repo sanoo.

Muista nämä, kun kierrätät puumateriaaleja:

  • Vanhoista sähköpylväistä on rakennettu mm. saunoja ja pihan pengerryksiä. Ennen sähköpylväiden kyllästämisessä käytettiin arseenia ja kreosoottia (kivihiilitervaa) käytetään edelleen. Molemmilla kemikaaleilla on todettu haittavaikutuksia ihmisen terveydelle. Näiden haitallisten kyllästeaineiden takia vanhoja sähköpylväitä tai ratapölkkyjä ei saa käyttää rakentamiseen tai tuoda kotipihalle minkäänlaiseen uusiokäyttöön.
  • Vanhat johtokelat ja kuormalavat ovat nykyään suosittuja sisustuselementtejä. Koska kyseiset tuotteet on suunniteltu kestämään työmailla ankarissakin olosuhteissa, on kuormalavoissa ja johtokeloissa saatettu käyttää lahoamisenestoaineita. Tarkkaa tietoa mahdollisesti käytetyistä aineista ei ole. Niinpä Tukes ei suosittele tuomaan kyseisiä esineitä sellaisenaan huonekaluiksi sisäkäyttöön. Jos kuormalavoja tai keloja halutaan sisustuksessa käyttää, kannattaa ne aina pinnoittaa maalaamalla tai lakkaamalla. Näin mahdolliset haitalliset aineet eivät käytössä tule kosketuksiin ihon kanssa.
  • Kyllästetystä puusta on nikkaroitu kaivon kansia. Kyllästeiden terveydelle haitalliset kyllästeaineet liukenevat sateen mukana puusta vähitellen kaivon veteen, joten tällainen käyttö ei ole suositeltavaa.
  • Saunan polttopuuksi tai grillauskäyttöön rakentamisesta ylijäänyt kestopuumateriaali ei kelpaa, sillä savu sisältää terveydelle haitallisia aineita.
  • Lasten leikkikaluiksi ylijäämäpalat eivät terveysriskiensä takia myöskään sovi.
  • Jätepuu tulee hävittää paikkakuntakohtaisten, vaaralliselle jätteelle annettujen jätteenkäsittelyohjeiden mukaisesti.

Tukes panostaa tänä ja ensi vuonna erilaisessa rakentamisessa käytettävien kemikaalien riskeistä viestimiseen ja tarjoaa tietopaketteja niin ammattirakentajille kuin kotiaan remontoiville kuluttajille.

kyllastetty_puu_johtokelat_kuormalavat kyllastetty_puu_laituri

kyllastetty_puu_lapset kyllastetty_puu_terassilla

Lisätietoja:

Kestopuuteollisuus ry

www.kestopuu.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

www.tukes.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Viraston tavoitteenaon turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta. Virasto valvoo tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanee niihin liittyvää lainsäädäntöjä. Viraston toiminnan tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Lähde: ePressi.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kestopuu kyllästetty puu


Lisää samasta aiheesta