Omenapuun leikkaus: lue ohjeet ja katso video

Piha
Omenapuun leikkaus tehdään joka vuosi.
Omenapuun leikkaus tehdään vuosittain, jotta omenapuu tuottaa satoa ja pysyy terveenä. Oikea aika leikkaukselle on, kun talvi alkaa olla ohi, mutta leikata voi myös loppukesästä tai talvellakin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
17.4.2024

Omenapuun leikkaus kannattaa aloittaa kevättalvella, kun pakkaset ovat väistyneet. Keski- ja Pohjois-Suomessa kevätleikkauksen aika on yleensä huhtikuu ja Etelä-Suomessa maaliskuun puolivälistä eteenpäin.

Omenapuun leikkaus keväällä

Turvallisinta on leikata omenapuita joko ennen tai jälkeen nollakelin, sillä pakkasen ja plussa-asteiden välillä vaihteleva lämpötila lisää sieni-itiöiden ja taudinaiheuttajien mahdollisuutta päästä omenapuun sisään leikkauspinnasta.

Omenapuita voidaan leikata kevättalvella aina siihen asti, kun puu on vielä lepotilassa eivätkä silmut ole vielä auenneet.

Kun silmut alkavat pullistua ja puuhun virtaa nestettä, ei pidä enää leikata.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos leikkauskohtaan keväällä tulee nestettä, on jo myöhäistä leikata, koska omenapuu tarvitsee kaiken energian kasvamiseen ja kukkimiseen, eikä leikkauskohtien paikkaamiseen.

Jos kevätleikkauksesta myöhästyy, on parasta jäädä odottamaan, kesä- tai syysleikkausta, joka tehdään heinäkuun ja syyskuun välillä.

Omenapuun leikkaus varmistaa hyvän omenasadon.
Omenapuut pysyvät terveinä ja tuottavat satoa, kun niitä huoltoleikataan vuosittain. Omenapuun sadon määrä vaihtelee vuosittain. Usein puu tekee omenoita vain joka toinen vuosi tai harvemmin.

Omenapuun leikkaus kesällä

Kevätleikkauksen lisäksi omenapuiden leikkauksia voi tehdä myös keskikesällä heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin tai jopa syyskuuhun.

Kesäleikkaus ei yleensä kiihdytä oksien versomista yhtä paljon kuin kevätleikkaus.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Syysleikkausta ei pidä jättää niin myöhäiseksi, että omenapuut ehtivät mennä lepotilaan, koska leikkaushaavojen on hyvä antaa parantua ennen talvea.

Omenapuun leikkaus kesällä on myös mahdollista.
Kesän lopulla tehty leikkaus tehdään kasvukauden aikana, jotta leikkaushaavat ehtivät parantua ennen talvea. Jos omenapuiden leikkaaminen tuntuu vaikealta, voit palkata viheralan yrityksen tekemään hoitoleikkauksen.

Omenapuun leikkaus talvella

Omenapuuta voi myös leikata talvella, mutta mieluiten kylmällä ja kuivalla säällä, jotta kosteus ei pääse jäätymään leikkauspinnalle ja synnyttämään kulkuväylää taudinaiheuttajille kelien lämmetessä.

Kuiva pakkaskeli saisi jatkua muutaman päivän leikkauksen jälkeen, jotta kosteus ehtii haihtua leikkaushaavasta.

Puu on lepotilassa talvella, joten toipuminen talvileikkauksesta ei lähde käyntiin ennen kevättä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ajoissa ennen talvea tehdyn syyleikkauksen etuna onkin, että leikkauksen jälkeen puu toipuu leikkauksesta nopeimmin kuin talvileikkauksesta.

Oksaleikkurit ovat hyvä työkalu omenapuun leikkaamiseen.
Leikkauskohdalla on väliä: oksa katkaistaan aivan tyvestä mutta niin, että oksakaulus eli pieni patti oksassa jää paikalleen. Leikkaamiseen on tärkeää käyttää puhtaita ja teräviä työvälineitä, koska tylsät työvälineet repivät haavaa ja likaiset välineet levittävät sairauksia.

Kuinka paljon omenapuuta leikataan kerralla?

Omenapuun leikkauksilla pyritään pitämään puiden latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä vahvoja oksia. Puu elää pidempään ja tuottaa hyviä omenoita.

Omenapuun leikkaus kannattaa suunnitella tarkasti, jotta maltti säilyy. Parempi on ottaa kerralla vain vähän eikä innostua karsimaan liikaa.

Kaikista oksista kannattaa karsia korkeintaan neljäsosa yhtenä vuonna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

On hyvä ymmärtää, että mitä voimakkaammin omenapuuta leikkaa, sitä enemmän se kasvaa, mikä taas siirtää satoa tuonnemmaksi.

Omenapuun leikkaus tehdään näin

1. Poistetaan vioittuneet, kuivat ja toisiaan hankaavat oksat.

2. Leikataan oksat, jotka kasvavat latvuksen sisäänpäin.

3. Katkaistaan pystykasvuiset oksat, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden.

4. Haavanhoitoaine nopeuttaa paranemista ja suojaa haavaa.

Älä jätä oksatappeja, kun leikkaat

Oksia poistettaessa ei saa jättää minkäänlaisia oksatappeja.

Oikein leikatun oksan tyven kaulusosa, rungon pullistuma muodostaa nopeasti uutta solukkoa eli kallusta.

Kallus kasvattaa leikkaushaavan kiinni.

Kun tasaa vielä leikkaushaavan reunat puukolla, kallus alkaa muodostua mahdollisimman nopeasti haavan päälle.

Pienten oksien leikkaushaavat paranevat nopeasti, mutta paksujen oksien leikkaushaavat tarjoavat pitkään helppoja kulkuväyliä lahottajasienille. Niinpä leikkaukset on viisasta tehdä hyvissä ajoin oksien ollessa vielä pieniä.

Taivuta oksia! Omenapuun oksia pitää leikkaamisen lisäksi taivutella, sillä vaakatasoon taivutettu oksa ei kasva enää pituutta, mutta alkaa muodostaa kukkasilmuja. Puusta tulee kaunis ja satoisa.

Vanhan omenapuun leikkaus tehdään vähän kerrallaan.
Vanhasta omenapuusta voi poistaa yleensä pieniä oksia, jos sitä on huoltoleikattu vuosittain. Pienten oksien leikkaushaavat paranevat nopeasti.

Nuoren omenapuun leikkaus

Alle kymmenvuotias omenapuu on vielä nuori. Sitä leikataan joka vuosi säännöllisesti, jotta se alkaisi kasvattamaan oksia tasaisesti vaakasuoraan.

Nuori omenapuu kestää paremmin monen ohuen oksan karsimisen kuin yhden suuren oksan poiston. Poistettavien oksien pitäisi olla enintään kolmasosa rungon paksuudesta, eikä sen paksumpia.

Näin nuoren omenapuun leikkaus tehdään oikein

  1. Latvaversosta lyhennetään noin kolmannes.
  2. Katkotaan kilpalatva, eli pystyyn kasvava oksa varsinaisen latvan viereltä.
  3. Alle puolen metrin korkeudella olevat oksat leikataan pois, koska ne jäisivät joka tapauksessa varjoon.
  4. Kohtisuoraan ylöspäin kasvavat oksat poistetaan.
  5. Harvennus: poista useiden oksien ryppäästä heikoin.

Harvenna raakileet! Voit vaikuttaa seuraavan vuoden satoon harventamalla omenoiden raakileita. Sen seurauksena puu jaksaa muodostaa uusia kukkasilmuja paremmin ja omenoista tulee isompia.

Omenapuun vesiversot poistetaan vuosittain.
Vesiversot kasvavat rungosta suoraan ylöspäin. Ne poistetaan joka vuosi leikkaamalla tyvestä.

Vanhan omenapuun leikkaus

Säännöllisesti vuosittain leikattua omenapuuta ei tarvitse karsia paljon; vuosittaisessa hoitoleikkauksessa poistetaan lähinnä vain ohuita sentin tai parin oksia.

Satoikäisen omenapuun leikkaaminen tehdään maltilla, eikä siitä yleensä tarvitse poistaa suuria oksia.

Jos omenapuuta ei ole hoidettu vuosiin, sen leikkaukset tulee jakaa useammalle vuodelle: liian voimakas leikkaus voi saada puun versomaan rajusti, mikä taas aiheuttaa lisää leikkaustarvetta.

Pitkään hoitamattomana olleista vanhoista omenapuista voi olla järkevintä poistaa vain kuolleet ja vioittuneet oksat, mutta huonokuntoista puuta ei saa tervettä leikkaamalla.

Näin vanhan omenapuun leikkaus tehdään

Katso video vanhan omenapuun leikkaamisesta ja tarkista oikea leikkauskohta.

Leikkaaminen vähentää omenapuiden muumiotautia

Muumiotauti on sienitauti, joka aiheuttaa omenaan pehmeitä ruskeita laikkuja ja muuttavat lopulta koko omenan ruskeaksi.

Muumiotauti innostuu lämpimässä ja kosteassa, kuten tiheän omenapuun oksistoissa sateen jälkeen.

Ajallaan tehdyt hoitoleikkaukset pitävät omenapuun latvuksen ilmavana, eli leikkaamalla omenapuuta säännöllisesti voi torjua omenoiden muumiotautia.

Omenapuuta on helppo leikata tikapuilta.
Jos puu on jo vanha ja kasvanut isoksi, leikkaushommissa saatetaan tarvita tikkaita. Silloin tulee ensisijaisesti huolehtia omasta turvallisuudesta.

Voiko jäniksen syömän omenapuun pelastaa?

Jos jänis ei ole syönyt puuta koko rungon ympäri, syöntialueen reunat voi siistiä puukolla ja sivellä alueelle haavanhoitoainetta. Jos taas jänis on jyrsinyt koko matkan puun ympäri, puun pelastaminen voi olla vaikeaa, eikä edes haavanhoitoaine enää auta.

Lue lisää puutarhavinkkejä!