Tuijan istutus, hoito ja leikkaaminen

Piha
Tuijan ja tuija-aidan leikkaus kannattaa tehdä keväällä helmi-huhtikuun aikana.
Tuijan istutus tehdään joko keväällä tai syksyllä. Istutuskuopan tulee olla syvyydeltään ja leveydeltään vähintään kaksi kertaa tuijan juuripaakun kokoinen, mutta vähintään kuitenkin puoli metriä kertaa puoli metriä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.3.2024

Tuija on ikivihreä eli talvivihanta puu, joka sopii aidaksi, yksittäiseksi havuksi, havuryhmiin ja ruukkuistutuksiin. Tuijan istutus kannattaa tehdä huolellisesti, jotta sen vehreydestä saa nauttia vuosikymmeniä.

Tuijalajeja on kaikkiaan viisi, joista kanadantuija on selvästi yleisin koristekäytössä. Siitä on jalostettu yli 120 kasvutavaltaan ja lehdiltään vaihtelevaa viljelylajiketta.

Kanadantuijalajikkeita

  • kartiotuija (’Pyramidalis’, ’Pyramidalis Compacta’)
  • kultatuija (’Europe Gold’, ’Golden Globe’)
  • pallotuija (’Danica’, ’Globosa’)
  • pilarituija (’Columna’, ’Fastigiata’)
  • timanttituija (’Smaragd’) Lähde: Wikipedia

Kartiotuija ’Brabant’ on puutarhojen ja pihojen tavallisin tuijalajike. Se kasvaa jopa puoli metriä vuodessa. Sen versot ovat nuorina kirkkaanvihreät ja vanhempana tummemmat.

Kartiotuija soveltuu erityisen hyvin tuija-aidan kasvatukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Timanttituija on hieman matalampi tuijalajike, joka kasvaa pyramidin muotoon parimetriseksi ja sopii myös näköesteeksi aidanteeseen.

Pallotuijat soveltuvat esimerkiksi matalan aidanteen kasveiksi, perennapenkin ikivihreäksi ja ruukkuistutuksiin, sillä ne eivät kasva kovin korkeiksi ja niitä voi muotoilla oman maun mukaan.

Komea tuija-aita jutussa tuijan istutus ja hoito.
Kartiotuijasta kasvaa upea aita ja näköeste.

Tuijan istutus syksyllä tai keväällä

Tuija kannattaa istuttaa sen ollessa lepotilassa, eli ei kasvukauden aktiivisimpaan aikaan. Tuijan istuttamiseen paras ajankohta on siis joko kevät tai syksy: niin myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä kuin maa on sulaa eikä öisin ole pakkasta.

Syksyllä kannattaa istuttaa astiataimia, sillä niiden juuristo on vahva ja kasvu alkaa vahvasti ja nopeasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tuija istuttaminen syksyllä kasvukauden päätteeksi kannattaa, sillä silloin se kasvattaa nopeasti useita uusia juuria ja pääsee asettumaan tukevasti – ja jää odottamaan innolla keväällä alkavaa kasvukautta.

Paakkutaimi kannattaa istuttaa keväällä, sillä sen juurtuminen kestää kauemmin. Tuijan istuttaminen keväällä antaa juurille mahdollisuuden vahvistua talvehtimista varten.

Ruukkutuijan istutus

Ruukkutuijan voi istuttaa myös kesällä. Aurinkoisella säällä kannattaa kuitenkin muistaa, että kuuma auringonpaiste saattaa polttaa istutusta odottavien kasvien neulaset ruskeiksi jo 20 minuutissa.

Tuijan istuttaminen – vinkit

  • Kaiva vähintään puoli metriä syvä ja puoli metriä leveä istutuskuoppa.
  • Hyvä nyrkkisääntö on, että istutuskuoppa on syvyydeltään sekä leveydeltään vähintään kaksi kertaa tuijan juuripaakun kokoinen.
  • Jätä juuripaakun ympärillä oleva kangas paikalleen.
  • Poista ruukkukasvatetun tuijan ympäriltä suoja-astia ja ruukku.
  • Sekoita istutuskuopan maahan istutusmultaa. Aivan tavallinen puutarha multa käy.
  • Poista isot kivet ja juurakot sekä jopa kävyt, jotta maa on kuohkeaa eikä mikään ole juurtumisen tiellä.
  • Kastele istuttamasi tuija reilusti, sillä juuripaakut imevät paljon vettä.
  • Istuta tuija sopivan kosteaan maahan – ei liian märkään tai rutikuivaan. Hikkamaassa vesi imeytyy syvemmälle, eikä tuija saa sitä käyttöönsä. Savimaahan voi jäädä seisovaa vettä – silloin salaojittaminen auttaa.
Tuijan istutus tehdään riittävän suureen kuoppaan.
Tuija istutetaan vähintään puoli metriä kertaa puoli metriä suureen kuoppaan, jossa on puutarhamultaa.

Tuija-aidan istutus – suorista tuijan taimet

Tuijasta syntyy komea pensasaita, kunhan istuttaa tuijat riittävän tiheään. Aitaa tehdessä yhdelle metrille mahtuu kolme tuijan taimea riviin. Suuret lajikkeet vaativat toki enemmän tilaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Aseta tuijat istutuskuoppaan. Istutustiheys määräytyy sen mukaan, kuinka tiheän aidasta haluaa.
  • Suorista tuijat ja peitä istutuskuopat mullalla.
  • Varmista tuijia suoristaessasi, että kasvin osat osoittavat ulospäin. Vielä tässä vaiheessa tuijaa voi kääntää.
  • Varmista, ettei juuripaakun yläosa ei ole yhden nyrkin leveyttä syvempänä maanpinnasta.
  • Levitä tuija-aidan juurille vielä ylimääräinen kerros multaa ja sen alle halutessasi lannoitetta.

Tuijan istutus ruukkuun

Tuijan voi istuttaa myös ruukkuun, kunhan se on riittävän tilava, 50 litran saavin kokoluokkaa. Ruukun materiaalilla ei ole niin väliä, vaan ruukun koolla.

pallotuija
Jos haluaa muotoilla esimerkiksi pallotuijaa, kannattaa ensin kuvitella toivottu muoto ja sitten leikata se karkeasti ja lopulta tarkemmin esiin. Muotoilun edetessä omaa työnsä jälkeä voi valokuvata, koska kuvista muodon erottaa helpoimmin kuin paljaalla silmällä.

Tuijan hoito: suojaa tuija kevätauringolta

Tuijaa on kasteltava riittävästi syksyyn asti, jotta se saa varastoon riittävästi vettä ennen talvea.

Kevätauringolta – jo tammikuun lopulla – tuija kannattaa suojata varjostus- tai säkkikankaalla: kevätaurinko kuivattaa neulasia mutta tuija ei saa vielä jäisestä maasta vettä. Erityisesti nuoret tuijat on suojattava auringolta kevättalvella.

Kun routa on sulanut ja sää muuttunut kunnolla keväiseksi, suojakankaan voi ottaa pois tuijan ympäriltä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Tuijan istutus ja leikkaaminen.
Ennen kuin tuija on kasvanut toivottuun korkeuteen, sen sivuja voi leikata sivuilta ja siistiä pois oksat, jotka harottavat ulos aidasta, mutta ei latvasta.

Tuija-aidan leikkaaminen

Tuijasta syntyy komea pensasaita, joka voi kasvaa hyvin korkeaksi. Tuija-aidan latvoja ei kannata leikata, ennen kuin aita on toivotun korkuinen – sitten latvankin voi katkaista.

Tuijan paras leikkausaika on helmi–huhtikuussa, mutta muinakin aikoina sitä voi siistiä.

Tuijia voidaan leikata niin keväällä kuin syksylläkin.Tuija-aita kannattaa yrittää pitää mahdollisimman tasaisena ja kauttaaltaan yhtä tuuheana.

Tuijan leikkaus onnistuu puutarhasaksilla ja pensasleikkurilla. Aluksi leikkaamista voi harjoitella saksimalla pienempiä alueita ja myöhemmin karsia pensasleikkurilla isompia alueita, kun jo tietää, mitä tekee.

Lue lisää puutarhavinkkejä!