MAINOS

Suunnittelemalla pihasta puutarhaksi – tekisinkö itse vai luottaisinko ammattilaiseen?

Piha

Pihasuunnitelma on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu, ei ylellisyystuote. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Jos yhteistyö pihasuunnittelijan kanssa on uutta ja outoa, kasvaa kynnys piha-avun tilaamiseen ja monenlaiset pelot ottavat valtaa. Pihasuunnittelua kohtaan esiintyviin ennakkoluuloihin vastaa puutarhamyymälä Muhevaisen suunnittelija Sanna Numminen valottamalla omia toimintatapojaan.

MMK Sanna Numminen kertoo suunnittelutyönsä punaisena lankana olevan aina asiakkaan toiveet ja tarpeet, siksi lopputuloksena on kullekin oman näköinen puutarha.

Pelko 1: Suunnitelma on kamalan kallis

Työni hinta koostuu siihen käytetystä ajasta, kiinteistä kustannuksista ja arvonlisäverosta, kertoo Sanna Numminen. Suunnittelun hinta saattaa hirvittää, ellei nähdä suunnitelmasta koituvia säästöjä. Kokonaisuudessaan suunnittelun hinta on piharakentamisen kokonaiskustannuksista kuitenkin yleensä vain alle kymmenesosa.  

Suunnittelupöydällä tekemilläni suunnittelu- ja materiaaliratkaisuilla on suuri vaikutus pihan rakentamisen lopullisiin kustannuksiin. Asiakkaalle syntyy tuntuvia säästöjä, kun kerralla saadaan omien toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaisesti räätälöity pihasuunnitelma kasviluetteloineen ja toteutusohjeineen.

Annan aina suunnittelutyöstä tarjouksen ja yksilöin, mitä työtä hintaan sisältyy, joten asiakkaani tietää aina, millaisia kustannuksia pihasuunnittelusta on odotettavissa.

Pelko 2: Jos emme tykkääkään valmiista suunnitelmasta

Ennen kuin aloitan suunnittelun, kartoitan asiakkaan toiveet ja tarpeet. Aivan kaikkia toiveita ei tietysti pystytä joka pihalla toteuttamaan ja kompromisseja on tehtävä, mutta asiakkaan toiveiden huomioiminen on suunnittelun punainen lanka. Alkukartoituksessa onkin hyvä tuoda rohkeasti esiin ne villeimmätkin haaveet – eihän sitä koskaan tiedä, vaikka nekin voitaisiin toteuttaa.

En myöskään piirrä suunnitelmaa kerralla valmiiksi, vaan esittelen asiakkaalleni aina luonnoksen. Siihen on helppo tehdä tarkennukset ja muutostoiveet ennen  lopullisen suunnitelman toteutusta.

Pelko 3: Suunnitelmaan laitetaan liikaa ja kalliita kasveja

Lähtökohtanani tässäkin ovat asiakkaan toiveet – ja toiveisiin sisältyy myös budjetti. Useimmiten toiveena on helppohoitoinen piha, jolloin kasvivalinnat painottuvat yleisiin ja varmoihin kasvilajeihin. Nämä kasvit myös leviävät hyvin, jolloin voidaan haluttaessa käyttää hieman harvempaa istutusväliä. Tiheämpään istutetaan,  jos toiveena on nopeasti valmiilta näyttävät istutukset. Ja erikoisuuksia ehdotan, jos asiakas on niistä kiinnnostunut.

Kasvien kokonaisosuus pihan rakentamiskustannuksista on melko pieni. Enemmän kustannuksia syntyy pihan kovista rakenteista ja kasvualustojen kunnostamisesta. Rakenteet ovatkin erittäin tärkeitä, jos halutaan pihalle pitkää kestoa.

Pelko 4: Suunnittelija myllää kaiken vaikka ajattelimme vain vähän ehostaa

Toteutan suunnittelutyön aina asiakkaan toivomassa laajuudessa. Usein pienillä hoitotöillä, kasvien täydennysistutuksilla ja uudelleenjärjestelyllä saadaan pihan ilmettä nopeasti kohennettua. Tällaisen ehostuksen suunnitteluun saattaa riittää neuvontakäynti, jonka aikana hahmottelen tarvittavia toimenpiteitä asiakkaani kanssa paikan päällä.

Pelko 5: Jospa into ja osaaminen eivät riitäkään pihan hoitoon

Mikäli asiakkaani epäilee, ettei pihan hoitoon ole aikaa tai intoa, otan sen huomioon jo suunnitteluvaiheessa, erityisesti materiaali- ja kasvivalinnoissa.

Esimerkiksi kiveys on huomattavan helppohoitoinen kivituhka-alueisiin verrattuna. Nopeasti leviäviä pensaita valitsemalla vähennetään kitkemisen tarvetta ja saadaan toteutettua helppohoitoinen ja edustava piha.

Jatkuvasti kukkiva perennapiha saattaa olla haave, jonka ylläpitoon ei ehkä kuitenkaan ole tarvittavia resursseja. Tärkeä tehtäväni onkin havannoida ja tuoda ulos sitä, kohtaavatko asiakkaani unelmapiha ja todellinen elämä toisensa. Suunnittelu onkin jatkuvaa tasapainoilua haaveiden ja käytännöllisyyden välillä.   

Teksti: Sanna Numminen, Tuuli Järvinen / Muhevainen Oy, kuva: Tuuli Järvinen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Muhevainen piha pihasuunnitelma pihasuunnitelmat pihasuunnittelija pihasuunnittelijat pihasuunnittelu puutarha