Turkiskuoriainen tuhoaa tekstiilejä – näin pääset tuholaisista eroon

Talo
Turkiskuoriainen tuhoaa tekstiilejä. Torju turkiskuoriaiset oikeilla keinoilla.
Turkiskuoriainen on valitettavan yleinen vieras kodeissa. Se osaa etsiytyä mattoihin ja myös vaatekaappiin, jos siellä on sopivaa ravintoa tarjolla. Lue ohjeet turkiskuoriaisten torjuntaan!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
2.1.2024

Turkiskuoriainen saattaa tulla vastaan vaatekaapissa tai vaikka villamaton reunassa.

Se on tumma kovakuoriainen, joka toukkavaiheessaan syö luonnonmateriaaleja, kuten villaa, silkkiä, nahkaa ja untuvaa. Toukka käyttää ravinnokseen mattoja, vaatteita ja joskus myös huonekaluja.

Turkiskuoriaisten toukat syövät myös höyheniä, joten niitä saattaa esiintyä sängyn tyynyissä ja peitoissa.

Turkiskuoriaisen erityistä herkkua ovat turkikset, mutta mitkä tahansa eläinperäiset tekstiilit maittavat sille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kaikenlainen pöly ja lika houkuttelevat turkiskuoriaisia. Ne syövät myös hiuksia, karvoja sekä eläinten tai ihmisten hilsettä.

Turkiskuorinen on pieni kovakuoriainen.
Suomalaisissa kodeissa esiintyy lähinnä kahta turkiskuoriaislajia. Pilkkuturkiskuoriainen (kuvassa) on musta, ja sen selässä kolme vaaleaa pistettä. Vyöturkiskuoriainen on noin puoli senttimetriä pitkä ruskea kuoriainen, jonka selässä kulkee leveä kellertävä aaltojuova.

Mistä huomaa turkiskuoriaisen vaatteessa?

Turkiskuoriaisen toukan syömä kohta näkyy vaatteessa hyvin pieninä reikinä, joiden halkaisija ei ole paria milliä enempää.

Paria milliä suuremmat reiät ovat todennäköisesti syntyneet jotenkin muuten.

Jos reiän reunat ovat epätasaiseksi rispaantuneet, kyse on todennäköisesti kulumasta tai rikkoutumisesta, koska toukan syömän villaneuleen reiän reuna on täysin siisti ja sileä.

Muovia turkiskuoriainen ei syö, joten jos matossa, täkissä tai vaatteessa on vain keinokutua, turkiskuoriaiset jättävät ne rauhaan.

Liioin ihmistä turkiskuoriaiset eivät pure, joten siinä mielessä ne eivät ole luteiden kaltaisia tuholaisia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkki: Hanki liima-ansa turkiskuoriaisen pyydystämiseen. Sen avulla voi myös seurata, onko asunnossasi turkiskuoriaisia.

Mistä turkiskuoriainen tulee kotiin?

Turkiskuoriainen elää luonnossa, josta se voi kulkeutua kotiin esimerkiksi lemmikin turkissa. Luonnossa se käyttää ravinnokseen esimerkiksi kuolleita hiiriä, rottia, hyönteisiä tai muuta orgaanista materiaalia.

Turkiskuoriaiset ovat hyvä lentäjiä, joten ne voivat lentää sisälle.

Turkiskuoriainen voi tulla kotiin myös matkoilta esimerkiksi hotellihuoneen matosta tai käytettynä ostettujen vaatteiden mukana. Kirpputorivaateet kannattaakin aina pestä mahdollisimman kuumassa tai roikottaa pakkasessa päiväkausia ennen kuin ne ottaa vaatekaappiin.

Kerros- ja rivitaloissa turkiskuoriaiset leviävät hormeja ja putkistojen läpivientejä pitkin. Jos niitä alkaa olla isoja määriä monessa asunnossa, torjuntaohjeet kannattaa kysellä taloyhtiöstä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Turkiskuoriaisen toukkia
Turkiskuoriaisen toukat syövät villaa ja muita eläinperäisiä tekstiilejä. Ne ovat noin sentin pituisia ja niillä on ruskea tupsu. Ruskeanmustassa kuoressa näkyy keltaisia jaokkeita. Toukat jättävät jälkeensä ruskeankeltaisia nahkoja.

Mihin turkiskuoriainen munii?

Turkiskuoriainen tuhoaa tekstiileitä toukkana. Tämä toukkavaihe kestää kuudesta kuukaudesta jopa kolmeen vuoteen, ja koko tuon ne voivat vaurioittaa vaatteita ja tekstiileitä.

Hyvä uutinen on, että turkiskuoriaiset lisääntyvät vain kerran vuodessa keväisin.

Turkiskuoriaiset voivat munia jopa 100 munaa kerrallaan, joten siinä mielessä niiden tehokas hävittäminen on tärkeää.

Turkiskuoriaiset munivat mielellään sisätiloissa mattoihin, vaatteisiin tai muihin tekstiileihin, jotta toukilla olisi heti ruokaa ympärillään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Turkiskuoriaisen maidonvalkeat munat esiintyvät ryppäissä. Ne muistuttavat hienojakoista soraa, mutta ovat hieman karvaisia. Munien kehittymiseen kuluu yhdestä kolmeen viikkoon, minkä jälkeen toukat kuoriutuvat ja alkavat etsimään ravintoa.

Turkiskuoriaisen toukat ovat

 • noin sentin pituisia
 • niillä on ruskea tupsu
 • ruskeanmusta kuori
 • keltaiset jaokkeet.

Sokeritoukka vai turkiskuoriainen? Turkiskuoriainen on tumma kovakuoriainen ja sokeritoukka vaalea tai hopeanhohtoinen pehmeä hyönteinen. Turkiskuoriainen osaa lentää, sokeritoukka ei. Turkiskuoriaisen toukka on paljon tummempi kuin sokeritoukka.

Turkiskuoriaisen torjunta

Turkiskuoriainen tykkää epäpuhtauksista, joten säännöllinen siivoaminen ja järkevä vaatehuolto ovat oikeita tapoja pitää ne loitolla.

Puhdista vaatekomerot perusteellisesti aika ajoin: imuroi, pyyhi kuivaksi ja suihkuta mahdollisesti vaatteisiin laitettavaa hyönteiskarkotetta

Pidä etenkin villamatot puhtaina, ja tuuleta niitä säännöllisesti.

Näin ehkäiset turkiskuoriaisen vaatteissa

 • Älä säilytä vaatteita lattialla, vaan ripusta vaatteet kappiin.
 • Laita vaatekomeroon vain puhtaita vaatteita.
 • Tuuleta kesällä varovasti, sillä kesäkuukausina turkiskuoriaiset ovat aktiivisimmillaan ja voivat lentää ulkona olevaan vaatteeseen
 • Villavaatteet puhdistuvat pakkasella, joten mitä kovempi pakkanen, sitä mieluummin niitä kannattaa tuulettaa ulkona.
 • Säilö harvoin käyttämiäsi vaatteita tyhjiöpusseissa. Muista aina puhdistaa ja tuulettaa tekstiilit ennen varastointia.
 • Sesonkivaatteita, kankaita ja villalankoja voi myös säilyttää kannellisissa muovilaatikoissa, jotka ovat ilmatiiviitä.
 • Pidä kirpparilöytö, esimerkiksi kierrätysvillapaita, pakkasessa reilun viikon tai pistä se saunaa 60 asteeseen muutamaksi tunniksi – näin et kutsu turkiskuoriaista asumaan kotiisi.
Turkiskuoriainen selällään kuolleena.
Imuroi kuolleet turkiskuoriaiset pois ja varmista pyyhkimällä kostealla pesuaineliinalla.

Turkiskuoriaisen hävittäminen

Parin turkiskuoriaisen tai muutaman pikku reiän löytäminen kertoo, että jotain kannattaa tehdä mutta syytä suureen huoleen ei ole: selviät kyllä torjuntahommista itse.

Ota muutama elävä yksilö sivuun valkoisen paperin päälle juomalasin alle, jotta voit rauhassa tunnistaa sen. Ota kännykkäkameralla kuva, jonka suurennat.

Jos toukkia ja kuoriaisia on kuhisemalla, kannattaa kysyä neuvoja tuholaistorjujalta.

Turkiskuoriainen vaatteessa – toimi näin

 1. Käy läpi kaikki eläin- ja luonnonkuituiset tekstiilit sieltä alueelta, josta toukat löytyivät. Jos otus todella on turkiskuoriainen, tyhjennä kaikki vaatteet ja tekstiilit siltä alueelta ja vie tuulettumaan.
 2. Eristä vaatteet, joissa on turkiskuoriaisen toukan tekemiä reikiä.
 3. Jos on talvi ja pakkanen, vie reikiä saaneet vaatteet ulos ja pidä niitä siellä vähintään viikko.
 4. Kesällä pistä vioittuneet vaatteet muovipussiin ja pakastimeen viikoksi.
 5. Turkiskuoriainen tuhoutuu myös 60–90 asteen pesussa, mutta kaikki tekstiilit eivät sitä siedä.
 6. Voit myös saunottaa vaatteita yli 60 asteessa muutamia tunteja tai kuumentaa niitä kuivausrummussa, kuivauskaapissa, uunissa tai silitysraudalla.
 7. Tuuleta, imuroi ja pyyhi toukat ja kuoriaiset pois.
 8. Puistele matot ulkona.
 9. Tarkista myös hyllyjen perukat, huonekalut ja niiden taustat, sohvatyynyt ja lattian raja. Ole erityisen huolellinen puhdistaessasi rakoja, saumoja ja muita piiloja.
 10. Suihkuta sisätilamyrkkyä varmistaaksesi torjunnan onnistuminen. Toista myrkkysumutus kerran viikossa, kunnes et enää löydä kuoriaisia tai toukkia. Lue ohjeet myrkkypullon kyljestä.
 11. Suihkuta myrkkyä myös mattojen alle ja lattialistan tuntumaan.

Mikä aine tehoaa turkiskuoriaiseen?

Kokeile turkiskuoriaisen hävittämiseen näitä torjunta-aineita:

 • Punaseetrituotteet, kuten punaseetrikuutiot ja punaseetriöljy sopivat vaatekomeroihin ja laatikoihin ekologiseksi torjunta-aineeksi.
 • Liima-ansat vaatteiden sekaan asetettuna nappaavat turkiskuoriaiset ennen kuin ne munivat.
 • Hyönteissumute, jota voi käyttää sisätiloissa.

Kodin tuholaiset ongelmana? Lue myös nämä ohjeet