Vessanpönttö vuotaa? Voi kuluttaa vettä jopa tuhansia litroja

Kylpyhuone
Vessanpönttö vuotaa: vuotava wc voi aiheuttaa kalliin laskun.
Jos vessanpönttö vuotaa, sitä ei välttämättä heti huomaa. Tee helppo paperitesti ja korjauta vuoto ajoissa, koska pienestäkin lirusta voi aiheutua yllättävän suuria ja täysin turhia kustannuksia. 
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.5.2024

Suoraan viemäriin ohjautuva vuoto jää usein huomaamatta tai ei tunnu kovin merkittävältä. Vessanpönttö esimerkiksi vuotaa monesti niin, että siitä ei aiheudu vesivahinkovaaraa talon rakenteille ja siksi siihen ei tule kiinnitettyä huomiota tai reagoitua nopeasti.

Reagointi kuitenkin kannattaisi, sillä viattoman oloinen vuoto wc-istuimessa voi kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa.

Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa, toteaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen.

Kun vessanpönttö tai muu vesikaluste vuotaa, ympäristökin kuormittuu aivan turhaan: vuotanut vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Tästä aiheutuvat kustannukset eivät toki tule suoraan asukkaan maksettavaksi, mutta ympäristön kannalta kyseessä on täysin turha tuhlaaminen, Mäkinen tähdentää.

Mistä tietää, että vessanpönttö vuotaa?

Vessanpönttö vuotaa, jos vessapaperi kastuu.

Wc-istuin vuotaa, jos vessapaperi kastuu, kun sen painaa istuimen takaosaan.

Vessanpönttö vuotaa? Tee helppo testi:

• Wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä.

• Paina pala wc-paperia wc-kulhon takaseinää vasten.

• Jos paperi kastuu, vessanpönttö vuotaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Usein vuoto on seurausta kuluneesta tiivisteestä, jonka uusiminen käy LVI-ammattilaiselta sukkelasti. Mikäli kyseessä on vanha vesikaluste, sen vaihto uuteen energiatehokkaampaan on varsin varteenotettava vaihtoehto.

Perhe miettii, miksi vessanpönttö vuotaa

Tarkista muutkin vesikalusteet vuotojen varalta

Moni muukin vesikaluste voi vuotaa, joten niidenkin kuntoa kannattaisi seurata aika ajoin.

Esimerkiksi tiputtava hana tai lätäkkö hanan juuressa on helppo havaita, mutta vuoto ei välttämättä tunnu kovin merkittävältä. Siihenkin kannattaa kuitenkin reagoida ja esimerkiksi pyytää lvi-asentaja tarkistamaan tilanne, sillä vuotava hana voi tuhlata jopa 1 200 litraa kuukaudessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue lisää vesikalusteiden huoltovinkkejä