Terassin öljyäminen: 5 tärkeää ohjetta

Mökki Piha
Terassin pesu pitäisi toteuttaa jopa kerran vuodessa, jotta terassi pysyy hyväkuntoisena. Oikea aika huoltaa terassi on keväällä tai kesällä, kun yöpakkasia ei enää ole ja säätiedotus lupaa poutaa. Terassin öljyäminen on hyvä tehdä parin vuoden välein.
Terassin öljyäminen kannattaa aina aloittaa pesemällä terassi ennen öljykäsittelyä. Näin saat pois puun pintaan kertyneen lian ja pölyn.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.5.2024

Terassin öljyäminen kannattaa yleensä tehdä uudelle terassille vasta toisena tai kolmantena kesänä. Jos terassia ei ole käsitelty koskaan aiemmin, on pinta öljyttävä kahteen kertaan, jotta saadaan riittävä suoja puulle.

Puuterassi kestää pidempään ja myös näyttää edustavalta, kun sen huoltaa säännöllisesti puuöljyllä.

Milloin terassin öljyäminen kannattaa tehdä?

Ihanteellinen aika öljyämiselle on pitkä ja pilvipoutainen kesäpäivä. Lämpöasteita tulisi olla +15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 %.

Terassin öljyämistä suorassa auringonpaisteessa sekä liian aikaisin aamulla ja liian myöhään illalla kannattaa välttää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terassin öljyäminen: löydä sopiva sävy helposti valmisväreistä

Terassiöljyä on saatavilla useilla eri valmistajilla värittömänä sekä valmisväreissä, esimerkiksi ruskea, musta ja kelonharmaa. Terassin värin vaihto onnistuu helposti valitun terassi- tai puuöljyn avulla.

Ruskea syventää ja tasoittaa uusien ja säärasituksessa haalistuneiden kovapuukalusteiden sekä terassien ruskeaa väriä. Kelonharmaa puuöljy antaa pinnalle vanhan patinoituneen sävyn ja musta puuöljy luo arvokkaan, modernin ilmeen. Valitse pihasi tunnelmaan sopivin.

Terassin öljyäminen aloitetaan terassin huolellisella pesulla.

Poista terassin pinnasta kaikki irtonainen aines, mahdollinen vanha irtoava öljykäsittely sekä lika ja pöly.

Pese terassi huolellisesti ennen terassin öljyämistä ja käsittelyä

Terassin esikäsittelyssä ei kannata fuskata. Tarkasta rungon, terassilautojen ja terassikaiteen kunto. Vaihda tarvittaessa huonot osat uusiin. Kierrä ylös nousseet ruuvit takaisin laudan pintaan.

Poista harjalla terassin pinnasta irtonainen aines, mahdollinen vanha, jo irtoava öljykäsittely sekä lika ja pöly.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pese terassi terassipesuaineella ja huuhtele pesuaine huolellisesti pois. Pesu raikastaa ja kirkastaa terassin kuluneen pinnan.

Anna terassin kuivua seuraavaan päivään saakka, ennen kuin aloitat terassin öljyämisen. Mitä kuivempi terassin pinta on, sitä paremmin puu ottaa öljyä vastaan.

Terassin öljyäminen tehdään puhtaalle ja kuivalle pinnalle

Levitä puuöljy terassille tasaisin vedoin siveltimellä, terassilastalla tai sienellä lauta tai pari kerrallaan. Käytä tarvittaessa apunasi jatkovartta.

Käsittele aina koko lauta päästä päähän yhtäjaksoisesti. Näin vältät päällekkäisten sivelyjen kohdalle jäävät tummat jatkokset.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puuöljy on hyvä levittää aina puunsyiden mukaisesti. Muista öljytä myös poikkisahatut päät erittäin huolellisesti ja järjestä mahdolliset työsaumat rikkoviin kohtiin.

Jos öljyttävä puu imee puuöljyä paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön puuöljy pyyhitään pois kuivalla kankaalla.

Terassin kuivuminen öljyämisen jälkeen

Anna terassin kuivua vuorokauden ajan. Vältä myös käsitellyn pinnan mekaanista rasitusta ensimmäisten päivien aikana.

Terassin pesu kannattaa tehdä jopa kerran vuodessa, jotta terassi pysyy hyväkuntoisena. Terassin öljyäminen on hyvä tehdä parin vuoden välein.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Terassin säännöllinen pesu ja öljyäminen pitää pinnan kunnossa.

Lue myös nämä ohjeet!